Vuoden 2024 joukkoliikenneteko on paikallinen päätöksenteko joukkoliikennepalvelujen kehityksen tekijänä
Paikallisliikenneliitto haluaa vuoden joukkoliikenneteko ja -henkilövalinnoilla nostaa alan arvostusta ja kannustaa joukkoliikenteen ammattilaisia työssään. Vuoden joukkoliikenneteko julkaistiin Paikallisliikennepäivillä Helsingissä Pikku-Finlandiassa 19.-20.9.2024, minne kokoontui noin 270 liikennealan ammattilaista ja päättäjää.
Hyvään palvelukehitykseen tarvitaan onnistunutta vuorovaikutusta asiakkaiden, liikennöitsijöiden, kuntien ja joukkoliikennelautakunnan kanssa. On elintärkeää, että on joukkoliikenteeseen perehtyneitä päättäjiä arvioimassa liikennepalvelujen merkitystä ihmisten arkeen ja kaupunkiseudun vetovoimalle.
Paikalliset joukkoliikennepäättäjät tuovat monipuolisesti erilaisia näkökulmia keskusteluun ja ovat luomassa poliittista tahtotilaa kehittää palvelua. He valmistelevat ja tekevät esityksen paikallisesta rahoituksesta joukkoliikenteelle. He ottavat kantaa muun muassa suunnitteluun, hinnoitteluun, hankintaperiaatteisiin ja vaihtoehtoihin uudistaa palvelua.
Huikea matkustajamääräkehitys 2014-2019, nousu-uralle pääsy koronan jälkeen sekä matkustajamääräennätykset 2023 osoittavat, että palvelukehityksessä ja joukkoliikenteen päätöksenteossa on onnistuttu. Monet suomalaiset joukkoliikennepalvelut täyttivät 10 vuotta 1.7.2024.

Vuoden 2024 joukkoliikenneteko on huomionosoitus kaikille paikallisille joukkoliikenteen päättäjille
Huomionosoituksen vastaanottivat Paikallisliikennepäivillä 19.9.-20.9.2024 mukana olleet joukkoliikennelautakuntien ja -jaostojen puheenjohtajat Petri Laaksonen, Jyväskylän seudun joukkoliikennelautakunnan puheenjohtaja, Joni Meriläinen, Oulun seudun joukkoliikennejaoston puheenjohtaja ja Risto Rihko, Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan varapuheenjohtaja.
Onnittelemassa olivat Paikallisliikenneliiton puheenjohtaja Johanna Wallin ja varapuheenjohtaja Mika Periviita sekä toiminnanjohtaja Minna Soininen.

Paikallisliikenteen matkustajamäärissä tehtiin uusi ennätys vuonna 2023 Tampereella, Oulussa, Jyväskylässä, Lahdessa, Kuopiossa, Joensuussa, Lappeenrannassa, Hämeenlinnassa, Kouvolassa ja Salossa.
Monet suomalaiset joukkoliikennepalvelut täyttivät 10 vuotta 1.7.2024. Vuodesta 2014 alkaen joukkoliikenteen toimivaltaiset viranomaiset hankkivat toimivalta-alueidensa joukkoliikennepalvelut kilpailuttamalla. Ne määrittivät palvelutason, aikataulut, lippujärjestelmän ja alkoivat vastata viestinnästä ja asiakaspalvelusta. Kilpailutettua liikennettä oli jo isoissa kaupungeissa, mutta Oululle ja keskisuurille kaupungeille muutos oli suurin.
Työssäkäyntialueen joukkoliikennettä kannattaa suunnitella kokonaisuutena. Monet kunnat päättivät suunnittelutehtävän hoitamisesta keskitetysti keskuskaupungissa ja toimintaa ohjaamaan perustettiin seudullinen päätöksentekoelin, esimerkiksi joukkoliikennelautakunta tai -jaosto.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Minna SoininenSuomen Paikallisliikenneliitto ry
Puh:0504344514minna.soininen@pllry.fiSuomen Paikallisliikenneliitto ry
Paikallisliikenneliitto edustaa 15 toimivaltaista joukkoliikenneviranomaista, jotka järjestävät liikennepalveluja kaupungeissa ja kaupunkiseuduilla. Niiden joukkoliikennepalveluissa tehdään noin 470 miljoonaa matkaa vuodessa.
Paikallisliikenneliiton jäseniä ovat Helsingin seudun liikenne (HSL), Hämeenlinnan, Joensuun, Jyväskylän, Kuopion, Kotkan, Kouvolan, Lahden, Lappeenrannan, Oulun, Porin, Salon ja Raaseporin kaupungit, Meri-Lappi sekä Tampereen ja Turun joukkoliikenneyksiköt.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Paikallisliikenneliitto ry
Paikallisliikenneliitto vaatii alennetun arvonlisäveron pitämistä ennallaan17.9.2024 10:53:21 EEST | Tiedote
Joukkoliikenteestä ei pidä tehdä kalliimpaa ja vaikeuttaa kaupunkiseutujen hiilineutraalisuustavoitteiden saavuttamista. Henkilökuljetusten alennettu arvonlisävero tulisi pitää ennallaan samassa verotasossa mihin aikakausi- ja sanomalehdetkin jäävät. Samoilla perusteluilla kuin tavaraliikenteen ja autoilun kustannusten nousua hillitään, tulisi henkilökuljetus- ja joukkoliikennepalvelujen olla valtion erityissuojeluksessa pitkien etäisyyksien ja harvan asutuksen maassamme. Kun joukkoliikenteen hintaa nostetaan, jotta valtio liikenteen menoissa ja arvonlisäverotuloissa säästää noin 60 miljoonaa, ollaan samaan aikaan valmiita autoilun päästöohjauksen lievennyksillä ottamaan miljardiriski myöhemmistä kuluista, jos liikenteen päästöjä ei vähennetä Suomen Euroopan Unionissa sopimaan tasoon. Kulutukseen kohdentuvien verojen nosto kohdistuu samoihin ihmisryhmiin. Arvonlisäveron nosto lisää liikenneköyhyyttä. Liikkumisen hinnan muutokset sekä puutteet ja heikennykset palveluissa vaikuttavat Suo
Joukkoliikenteen rahoituskriisi jatkuu, koronatukea tarvitaan vuonna 202220.1.2022 14:14:38 EET | Tiedote
Joukkoliikenteen tilanne jatkuu vaikeana vuonna 2022. Arvioimme lipputulomenetysten ja tukikelpoisten liikenneostojen tänä vuonna olevan noin 150 miljoonaa euroa. Paikallisliikenneliitto, Kuntaliitto ja Linja-autoliitto ovat yhdessä tehneet vetoomuksen liikenne- ja viestintäministeriölle joukkoliikenteen koronatuesta vuodelle 2022.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme