Tyttöjen ja naisten oikeudet ovat rauhantyön pohja
Tänään syyskuun 21. päivänä vietetään kansainvälistä rauhanpäivää. Maailmassa on tällä hetkellä eniten väkivaltaisia konflikteja sitten toisen maailmansodan. Konfliktit ja kriisit ovat aina uhka tyttöjen ja naisten oikeuksien toteutumiselle ja turvallisuudelle. Rauhanpäivän tarkoituksena on tuoda esiin rauhansanomaa ja kannustaa eri toimijoita työskentelemään rauhan saavuttamisen eteen niin kansojen sisällä kuin niiden välillä.
Konflikteista erityisesti helmikuussa 2022 Venäjän käynnistämä julma hyökkäyssota Ukrainassa on tuonut valtioiden rajat ylittävän sodan kauheudet lähelle suomalaisia. Samalla näemme Euroopassa ja koko maailmassa useita esimerkkejä siitä, kuinka jo saavutetut naisten oikeudet ovat uhattuina, eikä tasa-arvon kehitystä voi pitää itsestään selvyytenä.
“Yhteiskunnat, joissa tyttöjen ja naisen asema on hyvä, ovat vakaampia, vauraampia ja onnellisempia. Tyttöjen ja naisten oikeuksien ja tasa-arvoa on edistettävä kaikkialla maailmassa. Emme saa antaa kriisien ja konfliktien lannistaa yhteistä työtämme naisten ja tyttöjen oikeuksien eteen esimerkiksi Afganistanissa, Iranissa tai Ukrainassa. Useat naiset tekevät hartiavoimin töitä demokratian ja sukupuolten tasa-arvon eteen, ja meidän on tuettava heitä tässä tavoitteessa. Emme saa myöskään olla hiljaa siitä väkivallasta, jota sotien ja konfliktien keskellä asuvat tai sitä pakenevat tytöt ja naiset joutuvat kokemaan”, painottaa Demarinaisten ja SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen.
Suomessa Venäjän Ukrainassa aloittaman hyökkäyssodan ja maamme Nato-jäsenyyden myötä sotilaalliset näkökulmat ulko- ja turvallisuuspolitiikassa ovat korostuneet. Samalla kun valtiot varautuvat monin tavoin turvatakseen rauhaa, on syytä muistaa myös rauhan siementen kasvavan yhteiskunnan sisällä.
“Parasta rauhantyötä on demokratian edistäminen, perusoikeuksien turvaaminen ja ennen kaikkea tyttöjen ja naisten oikeuksien puolustaminen. Rauhaa rakennetaan rakentamalla luottamusta ja vahvistamalla kansalaisyhteiskuntaa. Sosialidemokraattinen liike on ennen kaikkea rauhan, tasa-arvon ja vapauden liike. Me puolustamme näitä arvoja kaikkialla ja kaikille maailmassa. Hirmuvalta tai tyrannia ei saa estää ihmisten perusoikeuksien toteutumista. Me emme saa unohtaa maailman tyttöjä ja naisia, heidän oikeuksiaan, vaikka niistä ei kirjoitettaisi joka päivä lehdissä”, muistuttaa Demarinaisten ja SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tytti TuppurainenDemarinaisten puheenjohtaja, kansanedustaja
Puh:0400840594tytti.tuppurainen@eduskunta.fitytti.infoTilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Demarinaiset
Sosialidemokraattisten Naisten uuden puheenjohtajan linjapuhe10.11.2024 17:02:51 EET | Tiedote
Sosialidemokraattisten Naisten 17. liittokokous on valinnut Helena Marttilan liiton puheenjohtajaksi kaudelle 2025–2027. Liiton uusi puheenjohtaja piti linjapuheen sunnuntaina 10.11. liittokokouksen päätteeksi.
Sosialidemokraattisten Naisten liittokokous on valinnut uuden liiton johdon tulevalle liittokokouskaudelle10.11.2024 16:22:22 EET | Tiedote
Puheenjohtajan Helena Marttilan ja kahden varapuheenjohtajan Tawar Salarin ja Miina-Anniina Heiskasen lisäksi hallitukseen valittiin 12 varsinaista ja heidän henkilökohtaiset varajäsenensä. Kausi kestää 2025–2027. Sosialidemokraattisten Naisten hallitukseen valittiin: Irja Vaateri (Helsinki) Virpi Sorsa (Häme) Satu Honkonen (Lappi) Sari Melkko (Kaakkois-Suomi) Tuula Peltonen (Keski-Suomi) Sonja Heiskanen (Oulu) Marjut Leppänen (Pirkanmaa) Hanna-Leena Saarela (Pohjanmaa) Tuija Ketola (Satakunta) Tytti Luoma (Savo-Karjala) Nina Savinen (Varsinais-Suomi) Kirsi Oksanen (Uusimaa) Heidän henkilökohtaiset varajäsenensä ovat: Minna Salminen (Helsinki) Soile Pasanen (Häme) Henna Knuuti (Lappi) Sari Rautiainen (Kaakkois-Suomi) Tiina Liimatainen (Keski-Suomi) Helena Ohtonen (Oulu) Tuula Petäkoski-Hult (Pirkanmaa) Kirsi Kandolin (Pohjanmaa) Rosalia Breider (Satakunta) Niina Karppanen (Savo-Karjala) Päivi Rantanen (Varsinais-Suomi) Maila Tikkanen (Uusimaa)
Tawar Salari ja Miina-Anniina Heiskanen valittiin Sosialidemokraattisten Naisten varapuheenjohtajaksi kaudelle 2025–202710.11.2024 15:47:48 EET | Tiedote
Sosialidemokraattisten Naisten 17. liittokokous valitsi 1. varapuheenjohtajaksi Tawar Salarin ja Miina-Anniina Heiskasen 2. varapuheenjohtajaksi.
Sosialidemokraattisten Naisten 17. liittokokouksen kunniajäsenet kutsuttu10.11.2024 15:11:38 EET | Tiedote
Sosialidemokraattisten Naisten 17. liittokokous on kutsunut seuraavat henkilöt kunniajäseniksi: Helsinki Seija Beurling Häme Maija Auvinen Kaakkois-Suomi Kaija Järvinen Keski-Suomi Sisko Linna Lappi Eira Setälä Pohjanmaa Elisa Salama Pirkanmaa Pirkko Tienari Satakunta Hannele Pohjavirta Savo-Karjala Eeva Vartiainen Oulu Leena Törrö Uusimaa Maire Suomi Varsinais-Suomi Maiju Boenisch
Demarinaisten puheenjohtajan Tytti Tuppuraisen avauspuhe Sosialidemokraattisten naisten 17. liittokokouksessa9.11.2024 18:25:18 EET | Tiedote
Muutokset puhuttaessa mahdollisia. Rakkaat siskot, hyvät toverit, arvoisat Demarinaiset, Naisten ja miesten tasa-arvon ja naisten poliittisen osallistumisen maailmanhistoria on yhtä pitkä kuin demokratian historiakin. Tämä kulunut viikko todistaa jälleen kerran, että naisten työn historia jatkuu vielä tulevaisuudessakin. Yhdysvalloissa Demokraattipuolue asetti jo toisen kerran presidenttiehdokkaaksi naisen. Ja jo toisen kerran naisehdokas oli pätevä, osaava ja kokenut poliitikko. Ja taas vastassa oli poliitikko, jonka osaaminen ja moraali oli kyseenalaistettu hyvällä syyllä, jolla oli painolastia niin politiikasta, liike-elämästä kuin yksityiselämästäkin. Edellisen kerran, 2016, sanottiin, että Hillary Clinton oli julkisuudessa kulunut, liian tunnettu. Nyt sanottiin, etteivät äänestäjät tunteneet Kamala Harrisia. Niin – eroja oli paljon. Yhteistä oli, ettei naisen ollut mahdollista päästä maailman tärkeimmälle johtopaikalle. Olemme pettyneitä, murheellisia. Sen kuitenkin voimme sanoa,
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme