Elinkeinoelämän järjestöt: Kilpailutusten ohittaminen lopetettava – julkisia hankintoja voidaan tehostaa merkittävästi
Elinkeinoelämän järjestöt kannustavat hallitusta etenemään päättäväisesti hallitusohjelmaan kirjatuissa hankintalain uudistuksissa. Julkisissa hankinnoissa on vähintään satojen miljoonien eurojen tehostamispotentiaali.
”Suomessa julkinen sektori ostaa tukipalveluita erittäin laajasti julkisomisteisilta yhtiöitä ja ohittaa näin velvollisuuden kilpailuttaa ostot. Häviäjänä on veronmaksaja. Kilpailua lisäämällä ja markkinoita avaamalla voimme luoda potentiaalia julkisen talouden säästöille ja paikalliselle elinvoimalle. Toivomme, että hallituksella on luottamusta suomalaisiin yrittäjiin ja yrityksiin, kun se linjaa hankintalain valmistelun jatkoaskeleista”, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoo.
Suomen Yrittäjien toimitusjohtajan Mikael Pentikäisen mukaan tärkeä keino kilpailun lisäämiseen on hallitusohjelman kirjaus, jonka mukaan julkisen toimijan tulisi omistaa vähintään 10 prosenttia in-house-yhtiön osakkeista, jotta se voi ostaa yhtiöltä ilman kilpailutusta.
”Suomeen on muodostunut kansainvälisessä vertailussa poikkeuksellinen julkisten in-house-yhtiöiden ilmiö, jossa yhtiöt ovat suuria ja niillä on paljon omistajia, joista osa omistaa vain promilleja yhtiöistä. Osa näistä järjestelyistä on jo todettu markkinaoikeudessa laittomiksi”, Pentikäinen toteaa.
EK:n laskelmien (kts. liite) mukaan 10 prosentin omistusvaatimus johtaisi muutoksiin erityisesti tukipalveluiden, kuten ICT- sekä talous- ja yleishallinnon palveluiden, tuotannossa. Esimerkiksi sote-alalla sellaisia in-house-yhtiöitä, jotka joutuisivat tekemään toiminnassaan laajoja muutoksia, on puolestaan erittäin vähän.
”Niillä toimialoilla, joissa kymmenien tai jopa satojen omistajien in-house-yhtiöillä on merkittävä rooli, on myös markkinatoimijoita, jotka pystyvät tuottamaan in-house-yhtiöiden nykyisin tuottamia tukipalveluita. Tämä perustelee 10 prosentin omistusvaatimusta”, Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi toteaa.
Jyväskylän yliopistossa tehdyissä tutkimuksissa in-house-yhtiöiden tuottavuuden on arvioitu jäävän markkinatoimijoita heikommaksi.
”Kun ostoja ei kilpailuteta, tukipalveluille ei synny markkinaa. Kun ei ole markkinaa, in-house-ostoja voidaan perustella markkinan puuttumisella. Kun in-house-yhtiöt eivät avaa yksikkökustannuksiaan, kunnissa ja hyvinvointialueilla ei kyetä vertailemaan eri vaihtoehtojen tehokkuutta. Tämä noidankehä on murrettava, ja hallitusohjelmassa on siihen keinot. Nyt on toimeenpanon aika”, Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Minna Vanhala-Harmanen kiteyttää.
Yhteyshenkilöt
Vesa PerälampiViestintäpäällikkö
Työelämä ja talouspolitiikka
Tietoja julkaisijasta
Elinkeinoelämän keskusliitto EK on suomalaisten yritysten merkittävin puolestapuhuja. Välitämme elinkeinoelämän yhteisiä viestejä ja ratkaisuehdotuksia politiikan päättäjille ja yhteiskunnalliseen keskusteluun.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän keskusliitto EK
EK: Suojelutyötä koskeva ehdotus pahasti vaillinainen22.11.2024 15:25:55 EET | Tiedote
Suojelutyötä selvittäneen työryhmän ehdotus ei sisällä toimivaa ratkaisua suojelutyön turvaamiseksi työtaistelutilanteessa. EK:n lakiasiainjohtaja Markus Äimälä korostaa, että jatkovalmistelun aikana on laajennettava mahdollisuuksia puuttua yhteiskunnan tärkeitä toimintoja vaarantaviin työtaisteluihin tuomioistuimen päätöksellä ja sallittava hätätyön käyttö entistä selvemmin työtaisteluiden yhteydessä.
Elinkeinoelämä YK:n ilmastokokouksessa: Pariisin tavoitteista ei ole varaa pakittaa, valtioiden on koottava rivinsä8.11.2024 06:00:00 EET | Tiedote
Suomalainen elinkeinoelämä etenee ilmastokäänteessä ja samaa odotetaan valtioilta. Maailmanpolitiikan jännitteet eivät saa vaarantaa ihmiskunnalle välttämättömän ilmastokäänteen edistämistä COP29-kokouksessa. EK vie Bakuun myös viestiä suomalaisyritysten ilmastoratkaisuista ja esittelee toimialojen vähähiilisyystiekarttoja. YK:n ilmastokokous COP 29 järjestetään Bakussa 11. – 22.11. Kokouksen sisällössä korostuvat ilmastotoimien rahoitus ja investoinnit, joissa myös elinkeinoelämän rooli on keskeinen. EK toivoo kokoukselta lopputulosta, joka osoittaisi valtioiden yhä pitävän kiinni Pariisin sopimuksen kunnianhimon tasosta, kiteyttää EK:n vihreän kasvun johtaja Ulla Heinonen: ”Bakusta tarvitaan uskottavat askelmerkit kohti seuraavaa COP30-kokousta Brasiliassa vuonna 2025. Nyt pitää kaikin keinoin edetä sitä kohden, että valtiot pääsisivät ensi vuonna sopuun päivitetyistä ilmastositoumuksista, jotka ovat riittävän kunnianhimoisia Pariisin sopimuksen tavoitteiden saavuttamiseksi.” Kokoust
Pasi Kangas on Vuoden omistajanvaihdosasiantuntija6.11.2024 11:00:00 EET | Tiedote
Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy:n liiketoimintakehittäjä Pasi Kangas on valittu Vuoden 2024 omistajanvaihdosasiantuntijaksi tunnustuksena pitkäjänteisestä ja ansiokkaasta työstä yrityskauppojen ja sukupolvenvaihdosten vauhdittamisessa. Valinnan teki valtakunnallinen Omistajanvaihdosfoorumi perustuen omistajanvaihdoskonferenssin osallistujien ehdotuksiin. Kunniakirjan luovutti 6.11. Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies seuraavin perusteluin: ”Pasi Kangas on tehnyt pitkään töitä sitoutuneesti ja pyyteettömästi yritysten omistajanvaihdosten edistämiseksi. Hän on kollegojen arvostama rautainen ammattilainen, joka on vuosien mittaan ollut toteuttamassa useita konkreettisia työkaluja, jotka helpottavat omistajanvaihdosprosessia ja jotka ovat myös levinneet valtakunnalliseen käyttöön. Pasi myös tekee työtään aina myönteisellä, yrityslähtöisellä otteella ja on esimerkillisesti rakentanut yhteistyötä yksityisten ja julkisten toimijoiden välillä”. Valinta todella lämmit
Tutkimus: Yritysten omistajanvaihdosten näkymät parantuneet ja lopettamisaikomukset vähentyneet6.11.2024 07:00:00 EET | Tiedote
Pk-sektorin yritysten jatkuvuusnäkymät ovat piristyneet verrattuna vuoden 2021 tilanteeseen. Omistajanvaihdoksen edessä olevat 60 vuotta täyttäneet yrittäjät uskovat aiempaa vahvemmin yrityskaupan tai sukupolvenvaihdoksen toteutumiseen. Joka viides kuitenkin arvioi, että yritystoiminnalle ei löydy jatkajaa. Tiedot selviävät Seinäjoen ammattikorkeakoulun tutkimuksesta. Suomessa on kymmeniä tuhansia pk-sektorin yrityksiä, jotka pitäisi saada yrittäjän ikääntymisen takia lähivuosina siirtymään uuden vetäjän vastuulle joko yrityskaupan tai perheen sisäisen sukupolvenvaihdoksen kautta. Muussa tapauksessa vaarana on yritystoiminnan päättyminen ja työpaikkojen menettäminen. Seinäjoen ammattikorkeakoulu toteutti Omistajanvaihdosbarometrin, jolla selvitettiin 60 vuotta täyttäneiden yrittäjien arvioita oman yrityksensä tulevaisuudesta nykyisen pääomistajan siitä luopuessa: 47 prosenttia arvioi myyvänsä yrityksensä ulkopuoliselle (44 % vuonna 2021). 24 prosenttia tähtää sukupolvenvaihdokseen eli
Muutoksia EK:n organisaatiossa: Juho Mäki-Lohiluomasta Yrityslainsäädäntö-vastuualueen johtaja, Hallinto-vastuualueen johtajana jatkaa Tommi Toivola5.11.2024 09:31:20 EET | Tiedote
Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n Lainsäädäntö ja hallinto -vastuualue jaetaan kahdeksi eri vastuualueeksi vuoden 2025 alusta alkaen. Juho Mäki-Lohiluoma nimitetään Yrityslainsäädäntö-vastuualueen johtajaksi, Tommi Toivola jatkaa Hallinto-vastuualueen johtajana. Molemmat raportoivat toimitusjohtaja Jyri Häkämiehelle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme