Vaasan yliopisto

Paikallinen tekoäly auttaa Etelä-Pohjanmaata sopeutumaan ilmastonmuutokseen

Jaa

Äärimmäiset sääilmiöt, kuten myrskyt, tulvat ja pitkät helleaallot ovat yleistyneet myös Etelä-Pohjanmaalla. Vaasan yliopiston PERIL-hanke vastaa näihin haasteisiin tekoälypohjaisella ilmastoriski.fi-sivustolla, joka tarjoaa alueen asukkaille ja yrityksille työkaluja varautua ilmastonmuutoksen riskeihin ja edistää kestävää tulevaisuutta.

Tekoälyn luoma kuva, jossa eri sääilmiöitä, pilviä, aurinko, sadetta, robotti, peltoja ja joki keskellä.

Syyskuussa avattu sivusto tietoaineistoineen on osa innovatiivista pilottikokeilua, jossa testataan uusia tekoälypohjaisia ratkaisuja ilmastoriskien tunnistamiseen ja hallintaan Etelä-Pohjanmaan erityistarpeisiin mukautettuna. On kriittistä, että alueelliset toimijat voivat varautua tehokkaasti tuleviin ilmastohaasteisiin, korostaa Euroopan Unionin osarahoittaman PERIL-hankkeen päällikkö Juha Arrasvuori.

Sivuston keskeinen osa on tekoälypohjainen Arvo-chatbot, joka toimii aktiivisena keskustelukumppanina ilmastonmuutokseen liittyvissä kysymyksissä. Käyttäjien motivointiin pelillisillä ratkaisuilla erikoistunut tutkija Mikael Mäenpää kertoo Arvon oppivan jokaisesta käymästään keskustelusta ja mukautuvan käyttäjien tarpeisiin. Arvo tarjoaa selkeitä ja käytännönläheisiä neuvoja sekä arjen haasteisiin että liiketoiminnan tueksi.

Vaikka globaalit ilmastouhat voivat tuntua etäisiltä, Etelä-Pohjanmaan on varauduttava niihin yhtä lailla. Pitkään digitalisaation avaamia uusia liiketoiminnan ja aluekehittämisen mahdollisuuksia Etelä-Pohjanmaalla seurannut tutkija Pirjo Yli-Viitala korostaa paikallisen tiedon olevan avainasemassa tekoälyn kouluttamisessa.

- Tekoälyn on perustuttava paikallisiin tietoihin, jotta se voi tarjota tarkempia ja kohdennettuja neuvoja alueen toimijoille. Tekoälyn kehittämiseksi hankkeessa on hyödynnetty maakunnassa tehdyn ilmastotyön raportteja sekä kerätty tietoa paikallisilta yrityksiltä ja kuntalaisilta.

ilmastoriski.fi on ilmainen ja avoin palvelu, joka auttaa alueen toimijoita sopeutumaan ja varautumaan ilmastonmuutoksen vaikutuksiin.

Lisätietoja:

Yliopistotutkija Juha Arrasvuori
Vaasan yliopisto, Tekniikan ja innovaatiojohtamisen yksikkö
050 486 7978
juha.arrasvuori@uwasa.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan yliopisto

Väitös: GPS-häirintä yleistynyt – matalalla lentävät LEO-satelliitit ovat avain luotettavaan ja häiriöttömämpään navigointiin26.9.2024 13:37:05 EEST | Tiedote

GPS-häirintätapausten yleistyminen Suomessa vaikeuttaa muun muassa ilmailua ja merenkulkua sekä aiheuttaa suuria haasteita satelliittinavigoinnille. Kiertoradalla matalalla lentäviä LEO-satelliitteja ja massiivisia MIMO-antenneja hyödyntävä uusi, Vaasan yliopistossa kehitetty menetelmä tuo keinoja tarkkaan navigointiin myös silloin, kun perinteiset GNSS-satelliittipaikannusjärjestelmät eivät toimi. Patentoitu ja tehokkaaksi osoittautunut menetelmä on esitelty Mahmoud Elsanhouryn Vaasan yliopistoon tekemässä väitöskirjassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye