Keski-Suomen ELY-keskusKeski-Suomen ELY-keskusKeski-Suomen ELY-keskus

Erittäin uhanalaisen hienouurresulkukotilon (Clausilia dubia) elinympäristön hoito aloitetaan tiistaina 24.9.

Jaa

Jyväskylän kaupungin omistamalla Ylistörinne – Kylmänoron kalliot Natura 2000 -alueella aloitetaan hienouurresulkukotilon sekä valoa vaativien lehtokasvien hoitotoimet osana Helmi-elinympäristöohjelmaa. Luonnonhoitotyöt tehdään syys-lokakuun aikana Keski-Suomen ELY-keskuksen ja Jyväskylän kaupungin toimesta.

Kuva Ylistönrinteen lehdon luonnonsuojelualueesta, jossa metsätie johtaa metsään. Etualalla kyltissä lukee alueen nimi ja suojelumääräykset.
Ylistönrinteen lehdon luonnonsuojelualueella parannetaan harvinaisen hienouurresulkukotilon elinympäristöä vähentämällä alikasvoskuusia. Alueella tulee kulkea vain poluilla, jotta lajin tallautumiselta vältyttäisiin. Jutta Sorsa /Keski-Suomen ELY-keskus

Ensisijaisena tavoitteena on parantaa hienouurresulkukotilon elinympäristöä

– Hienouurresulkukotilo vaatii elinympäristökseen haapavaltaisia, varjoisia lehtoja, joiden maaperä ja karike ovat keskimääräistä emäksisempää. Ylistönrinteen alueella toimenpidetarpeena on paikoittainen alikasvoskuusten vähentäminen ja raivattujen kuusten poisvienti, kertoo Keski-Suomen ELY-keskuksen luonnonsuojeluasiantuntija Jutta Sorsa.

Toimenpiteillä pidetään kotilon elinympäristö lajille suotuisana, turvataan alueen haapajatkumoa ja estetään lehdon herkempien osien kuusettumista. Samalla parannetaan lehtokasvillisuuden elinvoimaisuutta. Toimenpiteet tehdään henkilötyönä liikkuen mahdollisimman vähän haapojen ympärillä.

Hienouurresulkukotilo%20%28Clausilia%20dubia%29%20kiipe%E4m%E4ss%E4%20puun%20rungolla.
Hienouurresulkukotilo (Clausilia dubia) on erittäin uhanalainen laji. Valtteri Jokinen /Keski-Suomen ELY-keskus

Toimenpiteet ovat osa Helmi-ohjelman metsäisten elinympäristöjen kunnostuksia

Helmi-elinympäristöohjelma on Ympäristöministeriön ja Maa- ja Metsätalousministeriön yhteinen ohjelma, joka vahvistaa Suomen luonnon monimuotoisuutta ja turvaa luonnon tarjoamia elintärkeitä ekosysteemipalveluja.

Keski-Suomessa metsäisten elinympäristöjen hoidon teemassa kohteina on ollut erityisesti yksityismaiden jalopuumetsiköitä ja lehtoja. Hoitotoimia suunniteltaessa kartoitetaan ja arvioidaan kohteen erilaiset luontoarvot ja hoito suunnitellaan ja toteutetaan näitä arvoja kunnioittaen. Hoitotoimet tehdään aina maanomistajan hyväksynnällä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva Ylistönrinteen lehdon luonnonsuojelualueesta, jossa metsätie johtaa metsään. Etualalla kyltissä lukee alueen nimi ja suojelumääräykset.
Ylistönrinteen lehdon luonnonsuojelualueella parannetaan harvinaisen hienouurresulkukotilon elinympäristöä vähentämällä alikasvoskuusia. Alueella tulee kulkea vain poluilla, jotta lajin tallautumiselta vältyttäisiin.
Jutta Sorsa /Keski-Suomen ELY-keskus
Lataa
Hienouurresulkukotilo (Clausilia dubia) kiipeämässä puun rungolla.
Hienouurresulkukotilo (Clausilia dubia) on erittäin uhanalainen laji.
Valtteri Jokinen /Keski-Suomen ELY-keskus
Lataa
Hienouurresulkukotilo (Clausilia dubia).
Hienouurresulkukotilo (Clausilia dubia).
Valtteri Jokinen /Keski-Suomen ELY-keskus
Lataa
Hienouurresulkukotilo (Clausilia dubia).
Hienouurresulkukotilo (Clausilia dubia).
Valtteri Jokinen /Keski-Suomen ELY-keskus
Lataa
Hienouurresulkukotilo (Clausilia dubia).
Hienouurresulkukotilo (Clausilia dubia).
Valtteri Jokinen /Keski-Suomen ELY-keskus
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus

Keski-Suomen maakunnallisiksi vastuulajeiksi valikoitui 28 sammal- ja 5 jäkälälajia18.9.2024 11:52:11 EEST | Tiedote

Keski-Suomen maakunnan uusimmat vastuulajit on julkaistu osana LUMOAVA-hanketta, jonka tavoitteena on edistää luonto- ja ilmastotiedon sisällyttämistä päätöksentekoon. Tällä kertaa vuorossa ovat sammalet ja jäkälät. Valtaosa uusista vastuulajeista on uhanalaisia pienvesien äärellä ja lahopuulla eläviä vanhojen metsien lajeja. Niiden esiintymistä merkittävä osa sijaitsee Keski-Suomessa, minkä vuoksi maakunnalla on keskeinen rooli niiden varjelemisessa.

Keski-Suomen ELY-keskuksen joukkoliikenteen palvelutasomääritys10.9.2024 10:38:32 EEST | Tiedote

Keski-Suomen ELY-keskus valmistelee joukkoliikenteen palvelutasomääritystä. Palvelutasomäärityksen tavoitteena on kuvata, millaista joukkoliikenteen palvelutasoa voidaan Keski-Suomen ELY-keskuksen alueella tavoitella ottaen huomioon alueen asukkaiden liikkumistarpeet, valtion ja kuntien tavoitteet, markkinaehtoisen liikenteen tarjonnan ja Keski-Suomen ELY-keskuksen määrärahakehyksen. Työ valmistuu vuoden 2025 alkupuolella.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye