Pellervon taloustutkimus PTT

PTT-ennuste: Markkinoiden riskit ja kysynnän epävarmuus hidastavat ruoka-alan kasvua

Jaa

Kansainvälisen kaupan riskit ja epävarmuus kysynnän kehityksestä sumentavat ruoka-alan kasvunäkymiä, kertoo Pellervon taloustutkimus PTT:n maa- ja elintarviketalouden ennuste. Elintarviketeollisuuden tuotanto ja vienti ovat kuitenkin virkistymässä. Maatalouden yrittäjätulo putoaa viime vuodesta, kun tuottajahinnat laskevat. Ruuan hinta laskee tänä vuonna 0,3 % ja nousee ensi vuonna 1,0 %.

Taulukossa keskeiset ennusteluvut syksylle 2024, kuten ruuan hinta ja viljan ja lihan hinnat.

”Ruokamarkkinat ovat sopeutumassa uuteen tasapainoon ja korkeampiin hintoihin viime vuosien rajujen muutosten jälkeen. Toisaalta riskit esimerkiksi viennissä Kiinaan ovat lisääntyneet”, sanoo vanhempi maatalousekonomisti Päivi Kujala.

Kuluttajien ostovoima alkaa vähitellen palautua, ja tänä vuonna elintarvikkeiden tuotanto ja myynti päivittäistavarakaupassa kasvaa kahden laskuvuoden jälkeen. Kysynnän kehityksestä on kuitenkin epävarmuutta, sillä kuluttajien luottamus talouden kehitykseen on heikkoa, ja hidasteena on myös yleinen alv-korotus, joka hidastaa ostovoiman palautumista.

Maatalouden yrittäjätulo ei pääse kasvuun tänä tai ensi vuonna, koska tuottajahinnat laskevat enemmän kuin tuotantopanosten hinnat. Tuotantopanoshinnat ovat tasaantuneet viime vuosien hintapiikeistä, ja esimerkiksi rehujen ja lannoitteiden hinnoissa nähdään hienoista laskua. Hintataso on silti jäänyt aiempaa korkeammaksi.

Lihantuotannossa tapahtuu korjausliikkeitä

Kotimaan kokonaisviljasato on tänä vuonna kohtuullinen, minkä vuoksi viljojen hinnat ovat laskussa. Taustalla vaikuttaa lisäksi viljavarastojen myynti. Osalle viljelijöistä vuodesta voi silti tulla pettymys alueellisten laatuvaihteluiden vuoksi.

”Lihantuotannossa naudanlihan tuotanto vähenee ja siipikarjanlihan tuotanto kasvaa, kun tänä vuonna palataan normaaleihin kulutustrendeihin lyhytaikaisten kulutusmuutosten jälkeen. Myös maidontuotannon väheneminen laskee naudanlihan tuotantoa”, kertoo maatalousekonomisti Mauri Yli-Liipola.

Maitosektorilla tuottajahinnat laskevat tänä vuonna huomattavasti enemmän kuin lihasektorilla. Tähän on vaikuttanut vähentynyt vienti sekä maitotuotteiden lisääntynyt tuonti. Maidon hinnassa on kuitenkin nousupaineita, koska tuottajahinta on jäänyt Suomessa jälkeen EU:n hintatasosta.

Elintarvikeviennin riskit kasvaneet

Kansainvälisen kaupan jännitteet ovat kasvamassa. Tilanteen eskaloituessa merkittävänä riskinä on Kiinan ruoka-alaan kohdistamat tullit ja niiden vastatullit, koska ruoka on kaikissa maissa poliittisesti merkittävä teema. Vaikutukset voivat osua suoraan tai välillisesti Suomenkin elintarvikesektoriin.

Vienti tarjoaa silti elintarvikesektorille enemmän kasvumahdollisuuksia kuin kotimaan markkinat. Kiinan markkinoilta haetaan edelleen kasvua muun muassa siipikarjanlihasta ja maitotuotteista. Elintarvikeviennin arvo kasvaa hieman tänä vuonna. Myös tuonti kasvaa.

Sään ääri-ilmiöt vaikuttavat yhä enemmän ruuan hintaan

Ruuan hintakehitys on selvästi tasoittunut. Tähän on vaikuttanut elintarviketeollisuuden kustannusten nousun pysähtyminen. Toisaalta teollisuudessa ja kaupassa on palkkapaineita. Lisäksi eräiden tuontiraaka-aineiden, esimerkiksi kahvin, kaakaon ja appelsiinimehun, hinta on viime aikoina noussut jyrkästi. Nousun taustalla on sään ääri-ilmiöiden lisääntyminen, ja ilmastonmuutos onkin tulevaisuudessa yhä enemmän ruuan hintakehitykseen vaikuttava tekijä.

”Nämä kaikki aiheuttavat sen, ettei hinnoissa ole näkyvissä mainittavaa laskua. Tänä vuonna ruuan hinta laskee vuositasolla keskimäärin 0,3 prosenttia. Ensi vuonna ruuan hinta nousee yhden prosentin”, sanoo tutkimusjohtaja Sari Forsman-Hugg.

Maitotuotteiden hinnat laskevat tänä vuonna enemmän kuin lihan, mutta leivissä ja viljatuotteissa laskua ei juurikaan nähdä.

Elintarviketeollisuuden tuotanto palautuu vähitellen

Kaksi vuotta peräjälkeen laskenut elintarviketeollisuuden tuotanto kääntyy taas kasvuun ennustekaudella, mutta jää vielä alle vertailuvuoden 2021. Ruuan hinnannousun pysähtyminen näkyy teollisuuden liikevaihdossa, jonka kasvu jää tänä vuonna noin puoleen prosenttiin. Ensi vuonna liikevaihto kasvaa hieman tuotannon mukana.

Teollisuuden investointiympäristö pysyy vaikeana, eikä kasvua juuri nähdä. Makeisten ja suklaan arvonlisäveroon kaavailtu korotus on jäädyttänyt makeisyhtiöiden investointeja.

Koko ennuste on julkaistu verkkosivuillamme https://www.ptt.fi/ennusteet/maa-ja-elintarviketalous-syksy-2024/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Päivi Kujala, paivi.kujala@ptt.fi, 040 194 5184

Sari Forsman-Hugg, sari.forsman-hugg@ptt.fi, 0400 639 450

Mauri Yli-Liipola, mauri.yli-liipola@ptt.fi, 040 586 8223

Pekka Kinnunen, pekka.kinnunen@ptt.fi, 040 1545 943

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pellervon taloustutkimus PTT on soveltavaa taloustutkimusta ja talousennusteita tekevä riippumaton tutkimuslaitos. Perinteisiä vahvoja tutkimusalueitamme ovat kansantalous, maa- ja elintarviketalous, metsä- ja ympäristötalous sekä asuntomarkkinat. Erityisosaamistamme on talouden ilmiöiden alueellinen tarkastelu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pellervon taloustutkimus PTT

Trumpin politiikka tuo alijäämiä ja hidastuvaa talouskasvua – Suomelle ja Euroopalle avautuu myös mahdollisuuksia12.12.2024 08:38:17 EET | Tiedote

Donald Trumpin valinnalla Yhdysvaltojen presidentiksi on merkittäviä vaikutuksia sekä Yhdysvaltojen että koko maailman talouteen. Pellervon taloustutkimus PTT:n toimitusjohtaja Markus Lahtinen arvioi, että Trumpin toimet hidastavat talouskasvua ja kasvattavat alijäämiä. Ukraina on yhä arvoitus, mutta puolustusmenojen suureenkin kasvuun on Suomessa varauduttava – ja uusia menoja on voitava rahoittaa osin velalla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye