Evidensia Eläinlääkäripalvelut Oy

Hirvennenäsaivartajaa tavattu koirilla

Jaa

Hirveä jo vuosikymmeniä piinanneen loisen toukkia on ensi kerran löydetty Suomessa koiran keuhkoputkesta. Loisen leviämistapa on kuin suoraan tieteiselokuvasta.

Hirvennenäsaivartaja
Hirvennenäsaivartaja

Elokuussa koirasta löydetty loinen on varmistunut hirvennenäsaivartajaksi (Cephenemyia ulrichii). Loinen on hirvellä varsin yleinen, mutta lemmikkieläinten keuhkoista niitä ei ole tavattu. Elokuussa hirvennenäsaivartajan toukkia löydettiin Evidensian Lahden eläinlääkäriasemalle tuodun bordercollien henkitorvesta ja keuhkoputkesta.  

Saivartaja on nimensä mukaisesti yleinen hirvillä ja sitä on tutkittu kolarihirvillä. Suomessa vuonna 1982 kolareissa kuolleilla hirvillä tehdyn tutkimuksen mukaan hirvennenäsaivartajan toukkia löytyi 72-100 prosentilla tutkituista hirvistä. Norjassa vuonna 2021 tehdyn tutkimuksen mukaan kyseistä saivartajalajia esiintyi 44-100 prosentilla hirvistä. 

Ampuu toukkia sieraimeen 

Kimalaiselta näyttävä, lentävä saivartaja levittää eläviä toukkia loppukesällä. Naarassaivartaja ampuu limahyytelön sisällä olevia, muutaman millimetrin pituisia toukkia suoraan hirven sieraimeen. Sieltä toukat vaeltavat eläimen nieluun, jossa ne talvehtivat, kehittyvät ja kasvavat jopa neljän sentin pituisiksi. Nielussa mönkivät toukat aiheuttavat sietämätöntä kutinaa, joten keväällä hirvi kakoo, aivastaa ja yskii niitä maahan. Maassa toukat koteloituvat, kehittyvät aikuisiksi saivartajiksi ja pariutuvat, jolloin loistoukkien kehitys ja levitys alkaa uudelleen. 

Hirvennenäsaivartaja on isäntäeläinspesifinen eli se etsii hirven kasvualustakseen. Vahinkoja kuitenkin sattuu eli saivartaja ei välttämättä erota hirveä ja koiraa toisistaan. Jopa ihmisen silmästä ja ylähuulesta on löydetty hirvennenäsaivartajan toukkia, jonne saivartaja on ne erehdyksessä ruiskauttanut. Toukkia on vaikea havaita niiden pienen koon ja niitä suojelevan liman takia. Silmässä toukka voi tuntua siltä, kuin silmässä olisi roska, joka on tiukasti kiinni. 

Oireena yskä 

Bordercollieen pesiytyneen hirvennenäsaivartajan aiheuttamien oireiden syyksi luultiin aluksi vierasesinettä, koska oireet alkoivat niin äkisti metsälenkillä. Eläin ensin kakoi ja alkoi seuraavana päivänä yskiä. Yskä paheni seuraavien päivien aikana.   

- Koiralle tekemässäni hengitysteiden tähystystutkimuksessa löytyi henkitorvesta ja keuhkoputkesta pieniä, valkoisia ja liikkuvia saivartajan toukkia, kertoo eläinlääketieteen tohtori, pieneläinten sisätautien dosentti, erikoiseläinlääkäri Henna Laurila Evidensian Lahden eläinlääkäriasemalta. 

Osa toukista pyydystettiin tähystyspihdeillä ja lähetettiin tarkempaan analyysiin Helsingin ja Itä-Suomen yliopistoihin. Bordercollielle määrättiin laajakirjoinen loislääke, joka tehosi vaivaan nopeasti. 

Hirvennenäsaivartajan toukkia on löydetty kerran aiemminkin lemmikkieläimeltä, loppukesällä 2020 suomenlapinkoiran nenästä. Tällöin oireena oli voimakas aivastelu. Myös tämän löydön teki eläinlääkäri Henna Laurila tähystäessään koiraa Yliopistollisessa eläinsairaalassa. Löydöstä tehtiin tieteellinen julkaisu.  

- Ehkä näiden toukkien päätyminen koiran kiusaksi on yleisempää kuin luulemme, pohtii Laurila.  

Koska saivartaja on isäntäspesifinen loinen, on koira hirvennenäsaivartajalle niin sanottu vahinkoisäntä. Toistaiseksi ei tiedetä, voiko hirvennenäsaivartajan toukka kasvaa nelisenttiseksi koirassa kuten hirvessä.  

Lisätietoja: 

Eläinlääketieteen tohtori, pieneläinten sisätautien dosentti, erikoiseläinlääkäri Henna Laurila, henna.laurila@evidensia.fi 

Eläinlääketieteellinen johtaja, eläinlääkäri Sanna Silvonmäki, 040 538 6876  sanna.silvonmaki@evidensia.fi 

Vt. toimitusjohtaja Antti Kuosmanen, 050 428 1232, antti.kuosmanen@evidensia.fi  

Evidensia-verkoston 44 eläinlääkäriasemaa- ja sairaalaa tarjoavat lemmikille kattavan hoidon vuorokauden ympäri koko Suomessa. Evidensia on osa Euroopan suurinta eläinlääkäripalvelujen tarjoajaa, johon kuuluu yli 2 500 eläinlääkäriasemaa ja -sairaalaa 20 maassa. 

null

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Evidensia Eläinlääkäripalvelut Oy

På djurkliniker ses allt oftare patienter vars infektioner inte svarar på vanliga antibiotika4.11.2024 08:46:37 EET | Tiedote

På grund av antibiotikaresistens dör cirka 1,3 miljoner människor årligen världen över, och siffran ökar. Enligt uppskattningar kommer 160 miljoner människor att dö av antibiotikaresistens fram till år 2050. En betydande orsak till bakteriernas ökande resistens är användningen av antibiotika hos människor och djur. På Evidensia har man stött på husdjurspatienter där antibiotika inte längre fungerar, och ägaren har varit tvungen att välja eutanasi för patienten. För att bekämpa antibiotikaresistens minskar Evidensia användningen av antibiotika inom veterinärmedicinen.

Eläinklinikoilla tavataan yhä useammin potilaita, joiden infektioihin tavanomaiset antibiootit eivät tehoa4.11.2024 08:41:08 EET | Tiedote

Antibioottiresistenssin vuoksi kuolee maailmassa vuosittain noin 1.3 miljoonaa ihmistä ja luku kasvaa. Arvioiden mukaan vuoteen 2050 mennessä antibioottiresistenssiin kuolee 160 miljoonaa ihmistä. Merkittävä syy bakteerien lisääntyvään resistenssin on antibioottien käyttö ihmisillä ja eläimillä. Evidensiassa on tavattu lemmikkipotilaita, joihin antibiootit eivät enää tehoa, ja omistaja on joutunut valitsemaan potilaalle eutanasian. Antibioottiresistenssin torjumiseksi Evidensia vähentää antibioottien käyttöä eläinlääkinnässä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye