Timo Miettisen tietokirja Demokratian aika esittää uuden tulkinnan modernin kansanvallan kriisistä
Demokratia on kriisissä. Yhtäällä sitä haastavat populistiset liikkeet ja autoritaariset hallinnot. Toisaalla demokratiaa vaivaa näköalattomuus ja vaihtoehtojen puute. Palkittu tietokirjailija, FT ja dosentti Timo Miettinen tarjoaa kirjassaan Demokratian aika tuoreen tulkinnan siitä, mistä nykyisen demokratian haasteet juontavat juurensa. Kirja ilmestyy ja on arvosteluvapaa perjantaina 4.10.
Demokratia käy puolustustaistelua usealla rintamalla. Globaalisti sitä haastavat autoritaariset hallinnot ja kaipuu vahvojen johtajien aikaan. Populismin nousun myötä demokratia näyttää menettäneen teränsä: se ei enää näyttäydy maailmaa muuttavana voimana, ja perinteiseltä politiikalta puuttuvat keinot sen elävöittämiseksi. Timo Miettinen pureutuu demokratian haasteisiin uudessa tietokirjassaan Demokratian aika, joka ilmestyy ja on arvosteluvapaa perjantaina 4.10.
Demokratian ytimessä on avoimuus tulevaisuudelle
Demokratia on keskeinen käsite nykypäivän politiikassa, mutta sen historia jää usein hämärän peittoon. Demokratian historia on totuttu liittämään tapahtumiin ja instituutioihin, kuten vallankumouksiin, parlamentteihin ja äänioikeuden laajentamiseen. Demokratian aika haastaa tämän käsityksen. Se esittää demokratian ajallisena ideana, jonka ytimessä on ajatus historian avoimuudesta: maailma on ihmisten tekemä ja muokattavissa.
Nykyään tätä avoimuutta haastavat muun muassa populistinen nostalgia ja ajatus historian päättymisestä liberaaliin demokratiaan. Autoritaariset hallinnot käyttävät menneisyyttä oikeuttaakseen oman uhriasemansa.
”Kirjoitin tämän kirjan, sillä halusin ymmärtää paremmin omaa poliittista kulttuuriamme, ennen kaikkea kokemusta ajan katoamisesta: demokratia ei näytä enää yhdistyvän kykyyn muuttaa maailmaa ja kuvitella uusia, parempia tulevaisuuksia. Sen ovat korvanneet populistinen nostalgia, liberalismin historiattomuus sekä autoritaarisille hallinnoille tyypillinen tapa käyttää historiaa uhriaseman rakentamiseen”, Miettinen sanoo.
Historia inhimillisen toiminnan ja kamppailun kenttänä
Kirjan keskiössä on poliittisen ajattelun muutos 1500-luvulta lähtien, jolloin historiasta tuli inhimillisen toiminnan ja poliittisen kamppailun alue. Nykyajan "kulttuurisodat" ovat jatkumoa historiallisille kiistoille, joissa demokratia määritteli itseään suhteessa ajan ja historian luonteeseen.
"Kirjassa esitän, miten moderni demokratia on muotoutunut suhteessa eri käsityksiin historian kulusta ja tulevaisuudesta. Kriisit, kumoukset ja usko edistykseen ovat aina olleet demokratian ytimessä", Miettinen sanoo.
Miltä näyttää demokratian tulevaisuus?
Demokratian aika kysyy, mitä demokratiaan olennaisesti kuuluva usko tulevaisuuden avoimuuteen vaatii tänä päivänä. Tarvitaanko toivoa ja uskoa edistykseen, vai pikemminkin kykyä historian muistamiseen?
Miettisen mukaan demokratian ytimessä on historiaa koskeva ymmärrys, johon kuuluu kyky tunnistaa ja vaalia menneisyyteen kuuluvaa ainutkertaisuutta. Kirja esittää kysymyksen, voiko tuo ainutkertaisuus toimia edelleen poliittisen uudistumisen lähteenä.
"Demokratia tarvitsee luottamusta ja oikeudenmukaisuutta, mutta myös aikaa. Historiaa koskevalla ymmärryksellä on ollut keskeinen asema demokratian muotoutumisessa. Keskeinen kysymys tänään on, pystymmekö hyödyntämään tuota historiaa myös uusien tulevaisuuksien kuvittelemiseen."
Kirja julkaistaan myös e- ja äänikirjana Timo Miettisen itsensä lukemana.
Lisätiedot, arvostelukappaleet ja haastattelupyynnöt: silja.massa@teos.fi, +358 40 708 1323
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Silja MassaTeos-kustantamo
Puh:+358 40 708 1323silja.massa@teos.fiwww.teos.fiKuvat
Linkit
Vuonna 2003 perustettu Teos julkaisee laadukasta suomenkielistä kirjallisuutta romaaneista tietokirjoihin ja runoista lastenkirjoihin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Teos-kustantamo
Milja Sarkolan Psykiatrini-romaani on Runeberg-ehdokas10.12.2024 15:18:41 EET | Tiedote
Sarkola tarkastelee kiitetyssä romaanissaan sukupuolta, perhettä, fantasioita ja pakkomielteitä. Palkintoraadin mukaan Sarkolan romaani "säilyttää minuuden arvoituksen".
Jane Austenin viimeinen romaani ilmestyy Kersti Juvan uutena taidokkaana käännöksenä21.11.2024 12:38:27 EET | Tiedote
Kersti Juva suomensi Jane Austenin romaanin Persuasion (1817) nimellä Arkaileva sydän. Aiempi suomenkielinen nimi Viisasteleva sydän ei hänen mukaansa vastannut kirjan sisältöä. Kirja on heti arvosteluvapaa.
Koira nimeltään Kissa -sarjan uusin osa kuljettaa lukijan lumoavaan seikkailuun Lapin tuntureille13.11.2024 12:03:53 EET | Tiedote
Kirjailija Tomi Kontion ja kuvittaja Elina Warstan rakastettu Koira nimeltään Kissa -sarja jatkuu teoksella Koira nimeltään kissa ja viimeinen naali. Tarina vie Koira-nimisen Kissan ystävineen Lapin tuntureille. Kirja on kaunis ja viisas kertomus luonnon, rakkauden ja ystävyyden voimasta.
Kansallinen hätätila on kylmäävän ajankohtainen romaani jakautuneesta Suomesta12.11.2024 08:37:35 EET | Tiedote
Dokumentaaris-fiktiivistä romaaniaan varten Aleksanteri Kovalainen perehtyi syvällisesti radikaalien ääriliikkeiden toimintaan. Kansallinen hätätila on heti arvosteluvapaa.
Linda Bondestamin Hopi Hopi. Reippaan robotin tarina on lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokas 20246.11.2024 11:41:26 EET | Tiedote
Linda Bondestamin ajankohtainen kuvakirja on hurja mutta toiveikas kertomus maailmasta, jossa robotit vievät ihmisten työt.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme