Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsinki on saanut UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen

Jaa

Suomen UNICEF on myöntänyt Helsingille ensimmäisen Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen.  

Kuva: Jussi Hellsten

Helsinki haki mukaan UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -malliin valtuustoaloitteen pohjalta vuonna 2021. Lapsiystävällinen kunta -malli perustuu YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen. Mallissa tunnistetaan, missä lapsen oikeuksien osa-alueissa kaupungissa on kehitettävää sekä määritellään mitä kaupungin tulee tehdä, jotta lasten oikeudet toteutuvat mahdollisimman hyvin.

Helsingin tavoitteet ensimmäisen kauden Lapsiystävällinen kunta -työssä olivat:

  • Lasten ja nuorten parissa työskentelevät kuten varhaiskasvattajat, opettajat, nuorisopalvelujen ja lastensuojelun työntekijät saavat täydennyskoulutusta lapsen oikeuksista.
  • Lapsivaikutusten arvioinnin käyttöönoton ja systemaattiseen toteuttamisen tueksi on kaupungin toiminnassa käytössä selkeät ohjeistukset. 
  • Kaupungin palveluita koskeva palautteenkeruu on lapsiystävällistä, säännönmukaista ja järjestelmällistä.
  • Lapsille suunnatuissa kaupungin palveluissa ehkäistään kiusaamista ja edistetään yhteisöllisyyttä. Lasten kasvuympäristöissä edistetään lasten tunne- ja vuorovaikutustaitoja. 
  • Vahvistetaan lasten ja nuorten turvallisuuden kokemusta kaupunkitiloissa kehittämällä vuorovaikutusta. 


Lapsen oikeuksien koulutuksia koskevan tavoitteen Helsinki on UNICEFin arvion mukaan saavuttanut. Helsinki on rakentanut vahvasti lapsioikeusperustaisen lapsivaikutusten arvioinnin mallin päätösvalmistelun käyttöön. Lapsiystävällisen palautteenkeruun tavoitteessa toimenpiteet ovat toteutuneet valtaosin suunnitellusti. Myös kiusaamisen ehkäisyssä ja yhteisöllisyyden edistämisessä on edistytty. Lasten ja nuorten turvallisuuden tunteen lisäämistä on lähestytty UNICEFin mukaan innovatiivisesti ja lapsilähtöisesti, ja toimiin on kuulunut useita onnistuneita pilotteja, mutta konkreettisia tuloksia turvallisuudessa ei vielä lyhyen käytössä olevan ajan vuoksi voida vahvistaa.

Unicef kannustaa Helsinkiä jatkossa kiinnittämään huomiota muun muassa siihen, että jokaisella kaupungin työntekijällä on mahdollisuus osallistua lapsen oikeuksien koulutuksiin ja että lasten ja nuorten kokemus osallisuudesta kasvaa lasten ja nuorten paikalliset tarpeet ja toiveet huomioiden.

”Otamme ilolla vastaan Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen. Haluamme, että Helsinki on kaupunki, jossa jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus turvalliseen ja yhdenvertaiseen kasvuun ja kehittymiseen. Jokainen lapsi on arvokas ja lapsen oikeudet kuuluvat kaikille lapsille. Jatkamme työtä lasten hyväksi yhteistyössä UNICEFin kanssa”, sanoo pormestari Juhana Vartiainen.

Helsinki on ensimmäinen pohjoismainen pääkaupunki, jolle tunnustus on myönnetty. Tunnustus on voimassa kaksi vuotta. Helsingin kaupunki jatkaa mallin mukaista Lapsiystävällinen kunta -työtä myös tulevalla kaksivuotiskaudella. Lapsiystävällinen kunta -työ on osa Helsingin hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä sekä hyvinvointisuunnitelmaa.


Yhteyshenkilöt:

Pormestari Juhana Vartiaisen erityisavustaja Heini Rask, puh. 040 700 1715, heini.rask@hel.fi

Mikko Vatka, nuorisoasiainjohtaja, Lapsiystävällinen kunta -koordinaatioryhmän puheenjohtaja, puh. 040 679 1606, mikko.vatka@hel.fi

Avainsanat

Kuvat

Kuva: Jussi Hellsten
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye