Rashid Khalidin tietokirja kuvaa Palestiinan satavuotista kamppailua asutuskolonialismia vastaan
Rashid Khalidin kirja Palestiina – Sata vuotta asutuskolonialismia ja vastarintaa 1917–2017 tarkastelee Palestiinan kamppailua sionistista liikettä ja kolonialistista väkivaltaa vastaan. Khalidi hyödyntää laajaa tutkimusaineistoa ja omaa sukuhistoriaansa tarjotakseen uuden näkökulman äärimmäisen ajankohtaiseen Lähi-idän konfliktiin.
Vuonna 1899 Jerusalemin pormestari Yusuf Diya al-Khalidi oli huolestunut sionistien suunnitelmasta perustaa juutalaisille kansallinen koti Palestiinaan. Hän kirjoitti kirjeen liikkeen perustajalle Theodor Herzlille: Palestiinassa asuu ihmisiä, jotka eivät tule hyväksymään syrjäyttämistään. Hän päätti kirjeensä vetoamalla: ”Jumalan nimeen, antakaa Palestiinan jäädä rauhaan”.
Mainittu Jerusalemin pormestari oli Palestiinan kirjoittajan, Rashid Khalidin, isoisoisosetä.
Kirjan keskiössä on sata vuotta kestänyt kolonialistinen sota palestiinalaisia vastaan. Khalidi kuvaa sionistisen liikkeen ja Israelin kolonialistisen väkivallan historiaa sekä länsimaisten suurvaltojen, Iso-Britannian ja Yhdysvaltojen, roolia asutuskolonialismin vankkoina tukijoina. Khalidi kertaa satavuotisen sodan historian vuoden 1917 Balfour-julistuksesta ja vuoden 1948 ”nakbasta” aina 2000-luvun alun toiseen intifadaan ja Gazan saartoon sekä loppumattomaan ja mihinkään johtamattomaan rauhanprosessiin.
Khalidi kirjoittaa kolonialistisen sodan eri vaiheista nimenomaan palestiinalaisten näkökulmasta tukeutuen paitsi runsaaseen arkisto- ja tutkimusaineistoon myös omaan sukuhistoriaansa.
Palestiina – Sata vuotta asutuskolonialismia ja vastarintaa 1917–2017 ei ole uhriutumisen kronikka, eikä se pyri pyyhkimään pois palestiinalaisten johtajien virheitä. Kirja tarjoaa uuden, länsimaisesta uutisvirrasta poikkeavan ja vahvasti perustellun näkemyksen Lähi-idän päättymättömästä konfliktista ja sen taustoista.
Kirjasta löytyy myös jälkisanat, jotka kirjailija on kirjoittanut keväällä 2024. Nämä yhdistävät Hamasin hyökkäyksen 7. lokakuuta 2023 ja sitä seuranneen Gazan sodan pitkään historian ketjuun.
Kirja ilmestyy 17.10.
Rashid Khalidi on modernin arabitutkimuksen professori Columbian yliopistossa. Hän on kirjoittanut kahdeksan kirjaa. Lisäksi hänen kirjoituksiaan on julkaistu New York Timesissa, Boston Globessa, Los Angeles Timesissa, Chicago Tribunessa ja monissa aikakauslehdissä. Hän on Journal of Palestine Studies -lehden toimittaja.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Aino SirkesaloTiedotuspäällikköKustannusosakeyhtiö Siltala
Puh:0503374737tiedotus@siltalapublishing.fiKuvat
Linkit
Kustannusosakeyhtiö Siltala on Aleksi ja Touko Siltalan vuonna 2008 perustama riippumaton kustantamo, joka julkaisee laadukasta kauno- ja tietokirjallisuutta.
www.siltalapublishing.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Siltala
Helmi Kekkosen Liv! on kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokas 20247.11.2024 12:06:17 EET | Tiedote
Helmi Kekkosen romaani on vavahduttava ja hienovarainen kertomus seksuaalisesta väkivallasta ja perhesuhteista.
Guillaume Mussolta uusi dekkari – Elämä on romaani on tarina kirjojen voimasta2.10.2024 14:40:06 EEST | Tiedote
Ranskan suosituimman kirjailijan uusi romaani alkaa suljetun tilan mysteeristä, ja johdattaa lukijan jälleen ennalta-arvaamattomiin juonenkäänteisiin.
Toivo Sukarin elämäkerta näyttää liikemiehen vivahteikkaan elämän2.10.2024 08:46:16 EEST | Tiedote
Jouni K. Kemppaisen kirjoittama Usko, Toivo, rakkaus - Toivo Sukarin tarina kuvaa, miten ja millä seurauksilla lestadiolaisperheen koulukiusatusta pojasta tuli liikemaailman jättiläinen.
Pirkko Saision uusi romaani Suliko vie ikääntyneen diktaattorin mielensisäiseen maisemaan23.9.2024 11:00:14 EEST | Tiedote
Pirkko Saision tuore romaani Suliko kysyy miten valinnat vievät ihmistä. Idealistisesta nuoresta miehestä kasvaa vanha diktaattori, jota levottomat ajatukset eivät jätä rauhaan.
Jäätutkija Jukka Tuhkurin kirjassa nivoutuvat historian hurjat tutkimusmatkat ja nykypäivän huippututkimus20.9.2024 14:15:40 EEST | Tiedote
Suomalaisen jäätutkija Jukka Tuhkurin tietokirja Jään voima kertoo Ernest Shackletonin karusta tutkimusmatkasta Etelämantereelle ja Endurance-aluksen uppoamisesta. 100 vuotta myöhemmin Tuhkuri oli mukana Endurance22-retkikunnassa, joka löysi Endurancen hylyn. Kirja kuvaa polaaritutkijoiden työtä ennen ja nyt.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme