Pirkanmaan hyvinvointialue

Pienten lasten RS-​virusinfektioiden ehkäisy on alkamassa Pirkanmaalla

Jaa

Suomessa on loka-marraskuussa 2024 alkamassa RS-virusta vastaan kehitetyn uudenlaisen vasta-aineen antaminen pienille lapsille. Lääkityksen tavoitteena on ehkäistä suurin osa RS-viruksen aiheuttamasta vauvojen sairaalahoidosta.

RS-virus (respiratory syncytial virus, RSV) on maailmanlaajuisesti yleisin pienten lasten sairaalahoitoon johtava hengitystieinfektioiden aiheuttaja. Noin 2 prosenttia kaikista syntyvistä lapsista joutuu RSV:n vuoksi sairaalahoitoon ensimmäisen ikävuotensa aikana. Vakavan RSV-taudin ja siitä johtuvan sairaalahoidon riski on suurimmillaan alle kolmen kuukauden ikäisillä vauvoilla, joista noin 15 prosenttia joutuu sairaalahoitonsa aikana tehohoitoon.  

RSV-infektion ehkäisemiseksi on viime vuosina kehitetty pitkävaikutteinen vasta-aine nirsevimabi. Se voidaan antaa jo vastasyntyneelle, ja se tarjoaa lapselle hyvän suojan vakavaa RSV-infektiota vastaan koko talven epidemiakaudeksi. Valmiste on hyvin turvallinen. Se on ollut käytössä jo talvella 2023–2024 useissa maissa, joissa se on estänyt 80–90 prosenttia RSV:n aiheuttamasta sairaalahoidosta.  

Suomessa nirsevimabia tullaan tarjoamaan talvikaudella 2024–25 kaikille RSV-epidemian aikana syntyville lapsille sekä niille, jotka ovat epidemian alkaessa alle 3 kuukauden ikäisiä. Tämän lisäksi nirsevimabia tarjotaan tiettyihin vakavan RSV-infektion riskiryhmiin kuuluville alle 1-vuotiaille lapsille.  

– Nirsevimabi annetaan yhtenä pistoksena lihakseen. Pirkanmaalla RSV-kauden aikana syntyvät vauvat saavat sen pian syntymänsä jälkeen Taysissa ja vanhemmat vauvat neuvolakäynnillä, lasten infektiosairauksien erikoislääkäri Merja Helminen Taysista kertoo.  

Nirsevimabin voi antaa samassa yhteydessä rokoteohjelman rokotteiden kanssa. Jos äiti on saanut RSV-rokotteen odotusaikana, vauva ei tarvitse nirsevimabia. 

Yhteyshenkilöt

Pirkanmaan hyvinvointialue

Olemme Suomen suurin hyvinvointialue ja Pirkanmaan suurin työnantaja. Toteutamme alueellamme lakisääteistä ja valtion ohjaamaa sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelujen uudistusta. Pirkanmaalla muutokseen sisältyy laaja palveluverkon uudistus, jossa otetaan käyttöön myös uusia digitaalisia ja liikkuvia palveluja. Lisätietoja meistä pirha.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan hyvinvointialue

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye