Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Kokoomuksen Keto-Huovinen: Oikeusprosessien pitkiin käsittelyaikoihin puututaan vihdoin

Jaa

Orpon hallitus panostaa taloudellisestikin vaikeina aikoina oikeusvaltioon ja sisäiseen turvallisuuteen. Eduskunnan käsittelyssä parhaillaan oleva budjettiesitys vuodelle 2025 tuo oikeudenhoitoon merkittävän määrärahalisäyksen, yhteensä 35 miljoonaa euroa. Kokoomuksen kansanedustaja Pihla Keto-Huovinen on tyytyväinen siitä, että panostuksen myötä tuomioistuinten käsittelyajat kääntyvät laskuun.

Pihla Keto-Huovinen. Kuvaaja: Toni Pakarinen.
Pihla Keto-Huovinen. Kuvaaja: Toni Pakarinen.

”Suomi on saanut huomautuksia tuomioistuinten pitkistä käsittelyajoista Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta. Tilannetta, jossa asian ratkaisu tuomioistuimessa kestää vuosia, ei voida pitää hyväksyttävänä. Prosessin osapuolet, erityisesti rikoksen uhrit, mutta myös riita-asioiden osapuolet, joutuvat kohtuuttomaan asemaan käsittelyn kestäessä. Tilanne on henkisesti kuormittava molemmille osapuolille, ja henkisen kuormituksen välttäminen voi myös olla osasyy, miksi asialleen jätetään hakematta oikeutta. Lisäksi oikeusvarmuus kärsii, kun asianosaiset ja todistajat eivät enää muista asioita”, katsoo Keto-Huovinen.

Käsittelyaikojen arvioidaan kääntyvän laskuun paitsi tuomioistuimissa, myös oikeusavun odotusajassa, ulosotossa ja syyttäjälaitoksessa. Keskeinen ongelma jutturuuhkan purkamisessa on ollut henkilöstövaje. Ensi vuonna esimerkiksi syyttäjälaitoksen henkilötyövuodet kasvavat 35 hengellä. Tämä näkyy myös syyteharkinta-ajoissa. Keskimääräinen syyteharkinta-aika kääntyy laskuun ja jutturuuhkaa päästään purkamaan.

”Hallitus koventaa muun muassa jengi- ja aserikollisuudesta annettavia rangaistuksia. Tällä on vaikutusta koko rikosketjuun. Samalla kun rangaistuksia kovennetaan, on varmistettava se, että meillä on riittävästi poliiseja kentällä, resursseja syyttäjä- ja tuomioistuinlaitoksessa, sekä viime kädessä myös riittävät resurssit ja tarkoituksenmukaiset tilat vankeinhoidossa, jotta esimerkiksi kuntouttava toiminta vankiloissamme on mahdollista. Tavallisen suomalaisen näkökulmasta hallituksen panostukset tarkoittavat sitä, että arjen turvallisuus ja oikeusturva paranevat”, päättää Keto-Huovinen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Kansallinen Kokoomus on vuonna 1918 perustettu poliittinen puolue ja kansanliike, joka haluaa kehittää Suomea vastuullisesti. Politiikkamme perustuu arvoihin – uskomme yksilöön, vastuuseen ja vapauteen. Haluamme rakentaa yhteiskuntaa, jossa jokaisella on mahdollisuus menestyä ja jossa heikoimmista pidetään huolta. Kokoomuksen eduskuntaryhmä on 48 kansanedustajallaan suurin eduskuntaryhmä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye