Fingrid Oyj

Sähköjärjestelmä laajenee ja muuttuu vaativammaksi hallita – Fingrid nostaa kantaverkkomaksuja vuoden alusta

Jaa

Kantaverkkoyhtiö Fingrid nostaa kantaverkkopalvelun maksuja 8 % vuoden 2025 alusta. Korotuksen taustalla ovat investoinnit kantaverkkoon ja sähköjärjestelmän hallinnan kustannusten kasvu.

Kuvan lähteenä mainittava Fingrid Oyj.

Fingridin palveluiden hinnoittelu seuraa toiminnan kustannuskehitystä ja valvontamallin osoittamaa toiminnan kohtuullista tuottoa yli ajan. Fingridin toiminnan kulut ovat nousseet merkittävästi viime vuosina. Samalla kuitenkaan tulot kantaverkkomaksuista eivät ole kasvaneet samassa suhteessa kulujen kanssa, sillä ne kertyvät pääosin sähkön kulutuksesta. Olemme kuitenkin liittäneet verkkoon lähes 10 000 MW verran päästötöntä tuotantoa, mikä on laskenut sähkön hintaa.

Kulujen kasvun taustalla on osaltaan kantaverkon asiakastarpeita vastaava mittava investointiohjelma, joka mahdollistaa ilmastotavoitteiden saavuttamisen puhtaalla sähköllä. Kantaverkon kehitys on osaltaan mahdollistanut Suomen sähköjärjestelmän viimeaikaisen kehityksen, jonka myötä maassamme oli viime vuonna yksi Euroopan alhaisimmista sähkönhinnoista, ja sähkön tuotannon ilmastopäästöt ovat laskeneet voimakkaasti.

Tämä kehitys vaatii investointien lisäksi entistä enemmän sähköjärjestelmän ylläpidolta ja hallinnalta. Sähkön kulutuksen ja tuotannon maantieteellinen eriytyminen lisää siirtotarvetta ja sähkön siirtohäviöitä. Sähköjärjestelmän muutos on kasvattanut voimakkaasti myös tarvetta voimajärjestelmän reserveille ja ratkaisuille, jotka varmistavat verkon muutos- ja häiriötilanteiden sujuvaa hallintaa.

Kantaverkkotariffit ovat reaalisesti laskeneet. Viimeksi maksuja korotettiin 2 % vuonna 2022, kun taas vuonna 2019 Fingrid laski kantaverkkomaksujaan 8 %. Fingrid on käyttänyt energiakriisin aiheuttamia poikkeuksellisen suuria pullonkaulatuottoja kasvaneiden kustannusten kattamiseen ja jättänyt samalla myös maksuja keräämättä. Fingridin tavoitteena on käyttää kertyneitä pullonkaulatuottoja myös jatkossa aktiivisesti asiakkaidensa hyväksi investoiden rajasiirtoyhteyksiin ja kompensoiden kantaverkkomaksujen korotustarvetta. Fingrid ei kuitenkaan päätä pullonkaulatuottojen käyttämisestä eikä kontrolloi niiden kertymistä. Tariffitason on oltava lähtökohtaisesti riittävä toiminnan kulujen kattamiseen.

Kantaverkon tariffien korotuksen vaikutus kotitalouksien sähkön hintaan on maltillinen. Sähkön kokonaishinta muodostuu kolmesta asiasta: sähköenergian hinnasta, sähkönsiirrosta ja veroista. Sähköenergian osuus loppusummasta on noin 40 prosenttia, sähkönsiirron osuus noin 30 prosenttia ja verojen osuus noin 30 prosenttia. Kantaverkon osuus kokonaishinnasta on noin 2–3 prosenttia.

Lisätietoja:

Johtaja, Jussi Jyrinsalo, Fingrid Oyj, puh. 030 395 5118
Talous- ja rahoitusjohtaja Jukka Metsälä, Fingrid Oyj, puh 040 563 3756

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@fingrid.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Fingrid on suomalaisten kantaverkkoyhtiö. Turvaamme asiakkaille ja yhteiskunnalle kustannustehokkaasti varman sähkön ja muovaamme tulevaisuuden puhdasta ja markkinaehtoista sähköjärjestelmää.

Fingrid välittää. Varmasti. 
www.fingrid.fi

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Fingrid Oyj

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye