Länsi-Suomen maakunnat esittävät läntiselle Suomelle omaa teollisuuspoliittista ohjelmaa
Länsi-Suomen maakunnat esittävät, että Länsi-Suomen teollisuuspoliittisen ohjelman valmistelu käynnistetään pikaisella aikataululla yhdessä valtioneuvoston kanssa.
Suomi tarvitsee nyt enemmän kuin koskaan kykyä uudistua, vahvistua ja pysyä kilpailukykyisenä globaalissa, muuttuvassa ympäristössä. Viime vuodet ovat osoittaneet, että muutokset kansainvälisellä kentällä voivat olla ennakoimattomia ja äkillisiä, ja vaikutukset Suomeen voivat olla mullistavia.
Turvallisuuspolitiikka ja kansainväliset arvoketjut ovat muuttuneet lyhyessä ajassa, ehkä vuosikymmeniksi. Talouden kasvu Suomessa on ollut heikkoa ja olemme jääneet jälkeen keskeisistä kilpailijamaistamme niin tuottavuuden, koulutustason kehittymisen kuin tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnankin saralla. Suomessa on välitön tarve kääntää heikko talouden ja tuottavuuskehityksen suunta ja kytkeä maamme yhä tiiviimmäksi osaksi läntistä Eurooppaa, myös logistisesti.
Vihreän teollisen siirtymän investointien kannalta eletään ratkaisevia aikoja. Suomi ei saa jäädä vain puhtaan sähkön tuottajaksi, vaan tarvitsemme ehdottomasti vähäpäästöistä energiaa hyödyntäviä korkean jalostusasteen investointeja. Suomen huoltovarmuuden vahvistaminen, kokonaisturvallisuuden kehittäminen ja teollisuuden kilpailuedellytysten vahvistaminen vaativat pitkäjänteistä kasvuohjelmaa, jolla voidaan vahvistaa lännen kykyä luoda kasvua koko maahan.
Länsi-Suomen maakunnat ovat omalta osaltaan valmiita kehittämään alueellista investointien edistämisen koordinaatiota ja tuottamaan mm. tarvittavaa tietoa investoinneista ja investointipotentiaalista sekä nopean kehittämisen alueista.
Länsi-Suomen maakunnat katsovat, että valtioneuvoston toteuttama teollisuuspoliittinen strategiatyö on erinomainen lähtökohta, mutta sen toteuttaminen edellyttää alueellista ohjelmatyötä. Tarvitsemme alueilla tiivistä dialogia investointinyrkin kanssa vauhdittamaan suurinvestointeja, vahvaa yhteistyötä nopean kehittämisen alueiden ja hankkeiden tunnistamiseksi sekä infrainvestointien vahvaa kytkentää teollisuusinvestointien edistämiseen.
Länsi-Suomi on maamme kovinta ja osaavinta teollista ydintä
Länsi on Suomen tuotannon sydänalue, energia- ja elintarvikeosaamisen ja teknologiateollisuuden sekä puolustusvälineteollisuuden keskeinen tihentymä, joka monipuolisen väyläverkostonsa ansiosta kytkee Suomen Eurooppaan ja muualle maailmaan.
Lännessä luodaan globaalisti kestäviä ruokaratkaisuja ja niistä nousevaa uutta kasvua. Se on myös päästöttömyyteen tähtäävän uudistuvan teollisuuden ja vetytalouden ydinaluetta. Siru- ja puolijohdetuotanto, vihreään teolliseen siirtymään ja puhtaan energian varastointiin vaadittujen strategisten raaka-aineiden tuottaminen tarvitsevat lisää energiaa ja suotuisia puitteita – nämä kaikki löytyvät lännestä. Länsi-Suomi on takaamassa koko Suomen huoltovarmuutta.
Länsi on Suomen portti Eurooppaan ja muualle maailmaan – logistisesti, teollisesti ja teknologisesti. Lännen satamat ja logistiset yhteydet ovat oleellinen osa Suomen huoltovarmuutta kaikissa mahdollisissa eteen tulevissa tilanteissa. Merenkurkun ylittävä yhteys Nato-naapurimaahamme Ruotsiin ja edelleen Atlantin satamiin Norjassa on strategisen keskeinen.
Lännen olemassaolo, ja tuki lännen kehittymiselle, ovat koko Suomelle välttämättömyys.
Länsi-Suomella on keskeinen rooli Suomelle strategisesti tärkeiden investointien kotiuttamisen alustana, mutta hyötyjen täysimääräiseen, tuottavaan ja tarkoituksenmukaiseen ulosmittaamiseen tarvitaan tiivistä kumppanuutta ja tukea valtionhallinnosta ja EU-tasolta. Haluamme korostaa, että myös koheesiorahoitusta tarvitaan koko Suomessa.
- Nyt on valtioneuvoston syytä ryhtyä vauhdittamaan kasvua lännessä, jotta tehokkaimmin saamme synnytettyä jaettavaa myös maan tukiriippuvaisemmille alueille. Lännen tulee ehdottomasti näkyä teollisuuspoliittisen strategian tukitoimien kohdealueena, Pirkanmaan maakuntajohtaja Anna-Mari Ahonen painottaa.
Suomen menestys kasvaa lännessä.
Etelä-Pohjanmaa
Kanta-Häme
Keski-Suomi
Pirkanmaa
Pohjanmaa
Satakunta
Yhteyshenkilöt
Anna-Mari AhonenMaakuntajohtajaPirkanmaan liitto
Johdan Pirkanmaan liittoa ja maakunnan edunvalvontaa ja yhteistyötä Euroopassa, Suomessa ja Pirkanmaalla.
Liitteet
Tietoja julkaisijasta
Pirkanmaan liitto on koko maakunnan laajuinen kuntayhtymä. Toiminta-alueita ovat aluekehitystyö, maankäyttö ja liikenne (alueidenkäyttö), innovaatio- ja tulevaisuustyö, EU-rahoitukseen liittyvät tehtävät sekä kansallinen ja kansainvälinen edunvalvonta. Liiton toiminnassa korostuu verkostomaisuus, jonka avulla viemme yhdessä Pirkanmaata kohti kestävästi elinvoimaista maakuntaa.
www.pirkanmaa.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan liitto
Pirkanmaa käynnistää uudistuvan teollisuuden vaihemaakuntakaavan valmistelun25.11.2024 13:56:29 EET | Tiedote
Pirkanmaa tarvitsee Läntisen vienti-Suomen veturina uudistuvaa teollisuutta. Teollisuudelle on kuitenkin kasvumaakunnassa vaikeaa löytää sijaintipaikkoja. Siksi aluevarauksia tulee tarkastella riittävän ajoissa koko maakunnan tasolla.
Pirkanmaan vaihemaakuntakaavaehdotus on nähtävillä 1.11.–1.12.30.10.2024 11:21:27 EET | Tiedote
Pirkanmaan elonkirjon ja energian vaihemaakuntakaavaehdotus tulee julkisesti nähtäville 1.11.–1.12. välisenä aikana. Pirkanmaan liiton maakuntakaavoituksen suunnittelijoita on tavattavissa Virroilla, Akaassa, Lempäälässä, Tampereella ja Ikaalisissa.
Pirkanmaan palkinnon rahapalkinto luovutettiin Tampereen Pyrinnön ja Teiskon Urheilijoiden nuorisourheiluun21.10.2024 14:28:12 EEST | Tiedote
Pirkanmaan liiton maakuntahallituksen puheenjohtaja Sofia Vikman luovutti maanantaina Pirkanmaan palkintoon kuuluvan rahapalkinnon kunniakirjoineen Tampereen Pyrinnön yleisurheilun nuorisotoimintaan ja Teiskon Urheilijoiden Skiteamille.
Valmistavalle teollisuudelle kiertotaloustietoa tuottava testialusta kehitteillä Pirkanmaalla21.10.2024 09:20:51 EEST | Tiedote
Pirkanmaalaisilla pk-yrityksillä – erityisesti valmistavassa teollisuudessa – on tarvetta saada sekä ymmärrystä materiaalien kiertotaloudesta että tukea materiaalikiertoon liittyvien ongelmien ratkaisuissa. Apuna voi olla esimerkiksi tiekarttatyylinen toiminta tai tekniset pilotit.
Tampereen ammattikorkeakoulu kehittää vetytalouden teknologioita energiamurroksen tarpeisiin21.10.2024 09:03:33 EEST | Tiedote
Vetytalouden painopiste on siirtynyt kokonaisvaltaiseen teollisuuden päästöjen vähentämiseen ja sektori-integraatioon, jossa vedyn rooli tullee olemaan keskeinen. Kiihtyvä energiamurros edellyttää muutoksia. Sektori-integraatio tarkoittaa sähkö-, kaukolämpö- ja kaasuverkkojen yhteispeliä. Tämän yhteispelin kehittyminen on yksi energiamurroksen tärkeimmistä edellytyksistä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme