Etelä-Savon ELY-keskus

Eteläsavolaiset yritykset ovat löytäneet uusia vientimarkkinoita

Jaa

Etelä-Savon ELY-keskus teki kyselytutkimuksen Etelä-Savossa yritysten vientiin liittyen kesällä 2024. Kysely oli jatkoa vuonna 2017 tehdylle vastaavalle työlle. Kysely toteutettiin yhteistyössä Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy:n, Etelä-Savon Yrittäjien ja Etelä-Savon kauppakamarin kanssa. Vastauksia kyselyyn saatiin 60 kpl. Kysely sisälsi kysymykset yrityksen taustatietoihin, vientiin, kansainvälistymiseen, kansainvälisiin osaajiin, palvelutarpeisiin ja osaamiseen liittyen.

Viennin osuus yritysten liikevaihdosta kaaviona
Viennin osuus yritysten liikevaihdosta kaaviona

Kokonaiskuvassa vienti on elintärkeää merkittävälle osalle Etelä-Savon alueen yrityksistä. Vastaajista suurin osa edusti vienti-intensiivisiä mikro -tai pk-yrityksiä, jotka toimivat teknologiateollisuuden tai metalliteollisuuden alalla ja joilla oli monien vuosien kokemus viennistä. Sen sijaan uusia vientiyrityksiä (yritykset, jotka ovat harjoittaneet vientiä alle 4 v.) kysely tavoitti heikosti tai niitä on maakunnassa vähän. Viennistä vastaa pääsääntöisesti toimitusjohtaja yksin tai yrityksessä on muutama vientiä tekevä asiantuntija. Tärkeimmät vientimaat eteläsavolaisille yrityksille ovat kyselyn mukaan Ruotsi, Saksa ja USA. Vielä vuonna 2017 tärkein vientimaa maakunnassamme oli Venäjä. Kiinnostavimmiksi uusiksi markkina-alueiksi vastaajat nimesivät Saksan, Tanskan ja Ranskan.

Venäjän viennin päättymisestä on toivuttu Etelä-Savossa kohtuullisesti. Useat yritykset ovat löytäneet korvaavat markkinat olemassa olevista asiakkuuksista kansallisesti ja kansainvälisesti. Toisaalta kysely osoitti, että joukossa on yrityksiä, joilla vienti päättyi Venäjän viennin myötä kokonaan ja korvaavia markkinoita ei ole löytynyt tai viennin osuus on pienentynyt aiempaan tasoon verrattuna (ennen vuotta 2022).

Yhtenä tarkasteltavana teemana kyselyssä huomioitiin ulkomaalaiset osaajat. Tähän kyselyyn vastanneet yritykset arvioivat oman kyvykkyytensä palkata ulkomaisia osaajia melko korkealle. Kysely osoitti, että kansainvälisiä osaajia on töissä eniten mikroyrityksissä Etelä-Savossa.

Kansainvälistymisen ja viennin lisäämisen osalta yrityksissä on tarvetta kyselyn vastausten mukaan rahoitukselle, vertaistukiverkostoille ja toimialakohtaisille klustereille. Osaamisenkapeikkoja yrityksissä on vientiin liittyvän henkilöstön rekrytoinnissa, vientikohdemaan lainsäädännön tuntemisessa ja logistiikkakysymyksissä.

“Haluan kiittää kyselyyn osallistuneita yrityksiä vastauksista. Vastaukset hyödynnetään tilannekuvana eteläsavolaisen viennin tilasta yrityskehityskentässä, mutta niitä tullaan hyödyntämään myös valtakunnallisesti osana aluekehitystyötä. Tavoitteena on, että kysely saisi myös jatkoa ja meille kertyisi seurantadataa yritysten viennin kehittymisestä maakunnassamme”, Karoliina Tilaeus EteläSavon ELY-Keskuksesta toivoo.

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

puh. 0295 024 000
https://www.ely-keskus.fi/ely-etela-savo

ELY-keskuksen logo.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Mikkelin Pursialan pohjavesialueen liuotinainepitoisuuksissa kasvua30.9.2024 12:25:10 EEST | Tiedote

Etelä-Savon ELY-keskus, Mikkelin vesilaitos ja Mikkelin kaupunki ovat selvittäneet liuotinaineiden esiintymistä Urpolan alueen pohjavedessä. Liuotinaineita esiintyy alueen pohjavedessä viitearvot ylittävinä pitoisuuksina ja pitoisuuksissa on viimeisten vuosien aikana todettu kasvua. Merkkejä liuotinaineista todetaan myös Urpolan lammen vedessä, mutta pitoisuudet lammessa ovat hyvin pieniä. Urpolan alue sijaitsee Pursialan tärkeällä pohjavesialueella. Etäisyys Pursialan vedenottamolle, joka toimii Mikkelin päävedenottamona, on noin 1,4 kilometriä. Tutkimuksin selvitetään mistä liuotinaineet ovat pohjaveteen päässeet ja arvioidaan pohjaveden käytölle aiheutuvaa riskiä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye