Jyväskylän yliopisto

Miksi väärä tieto leviää niin tehokkaasti? Informaatioturvallisuus on mielen itsepuolustusta

Jaa

Kansalaisen informaatioturvallisuus on Jyväskylän yliopiston avoimen yliopiston uusi maksuton verkkokurssi, joka kertoo, kuinka meihin vaikutetaan digitaalisessa maailmassa.

Projektitutkija Samu Paajanen Jyväskylän yliopiston päärakennuksella.
Projektitutkija Samu Paajanen on rakentanut avoimen yliopiston uutta kurssia. Petteri Kivimäki

Erehtyminen on inhimillistä, erehdyttämiseen varautuminen viisautta.

JYU avoimen uusi maksuton verkkokurssi tarjoaa välineitä tunnistaa manipulointiyrityksiä digitaalisessa maailmassa sekä puolustautua niitä vastaan.

Kansalaisen informaatioturvallisuus (2 opintopistettä) on jatkoa avoimen yliopiston Kansalaisen kyberturvallisuus -kurssille, jonka kautta jo tuhannet ovat perehtyneet erilaisiin kyberturvariskeihin ja saaneet eväitä tietoturvasta huolehtimiseen.

Lokakuussa avautuva informaatioturvallisuuden kurssi kertoo muun muassa, miten pahantahtoiset tahot hyödyntävät ihmismielen ominaisuuksia ja miksi hyvin tehty huuhaa leviää niin tehokkaasti. Kurssi avautuu 1.10., ja se on kaikille avoin.

Ihminen vaikuttamisen kohteena

Informaatioturvallisuudessa korostuvat ihminen ja yhteisöt – arvoineen ja toimintatapoineen – vaikuttamisen kohteina.

”Ihmisellä on olemukselliset rajoitteensa ajattelussa, muistamisessa ja päätöksenteossa”, sanoo Samu Paajanen.

Paajanen on projektitutkija Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnassa, ja on kurssin rakentaneen tiimin pääkäsikirjoittaja.

”Mielemme ominaisuuksia on käytetty, käytetään ja tullaan käyttämään hyväksi. Tämäkään kurssi ei tee ketään immuuniksi vihamieliselle vaikuttamiselle, mutta se kohentaa kykyämme tunnistaa ja vastustaa vihamielisiä pyrkimyksiä vaikuttaa mieleemme.”

Tervetuloa tapahtumaan!

Kurssi julkistetaan Digiturvaviikolla 30.9.–4.10.2024, jonka Digi- ja väestötietovirasto järjestää yhteistyössä Jyväskylän yliopiston ja muiden kumppanitahojen kanssa. Tapahtumaan pääsee mukaan yliopiston Agora-rakennuksella tai verkon välityksellä.

Kansalaisen informaatioturvallisuus -kurssi on esillä tiistaina 1.10. klo 14.05 alkaen, lehtori Panu Moilasen puheenvuorossa Informaatioturvallisuus - mitä se tarkoittaa? sekä sitä seuraavassa paneelikeskustelussa Digi- ja kyberturvallisuuden liikennesäännöt, johon osallistuvat Moilasen lisäksi tutkimusjohtaja Martti Lehto Jyväskylän yliopistosta sekä koulutusjohtaja Tero Oittinen Maanpuolustuskoulutuksesta (MPK).

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Agora-rakennus, Jyväskylän yliopisto
Jari Kivelä
Lataa

Linkit

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Ongelmallinen sosiaalisen median käyttö ja sosiaalisen median uhkatilanteet haitaksi nuorten terveydelle25.9.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

LitM Henri Lahden väitöstutkimus osoittaa, että sosiaalisen median ongelmakäyttö on yhteydessä huonompaan itsearvioituun terveyteen, alhaisempaan elämäntyytyväisyyteen ja lisääntyneisiin univaikeuksiin nuorilla. Lisäksi sosiaalisessa mediassa päivittäin tai viikoittain kohdatut uhkatilanteet selittävät yleisempiä alakuloisuus- ja ahdistuneisuusoireita. Vanhempien tuki, terveyden lukutaito ja tunneäly suojaavat nuorta sosiaalisessa mediassa, joka on nuorille tärkeä kasvu- ja toimintaympäristö.

Uusi ilmainen digitaalinen palvelu tehostaa syöpäpotilaiden voinnin ja diagnostiikan etäseurantaa24.9.2024 07:10:00 EEST | Tiedote

Yhteisessä tutkimusprojektissa Jyväskylän yliopisto ja Keski-Suomen hyvinvointialue kehittivät uusia digitaalisia ratkaisuja tehostamaan syöpäpotilaiden voinnin ja diagnostiikan etäseurantaa. Tuloksena syntyi digitaalinen potilaiden hyvinvoinnin ja elämänlaadun seurantatyökalu, joka mahdollistaa syöpäpotilaiden tehokkaan etäseurannan ilman kustannuksia.

Väitös: Organisaatioiden tietoturva perustuu usein yleisohjeisiin – väitöstutkimus auttaa kohdistamaan tietoturvainvestoinnit paremmin23.9.2024 11:00:00 EEST | Tiedote

FM Riku Nykänen käsittelee väitöskirjassaan tietoturvallisuuden hallintakeinojen valintaa yrityksissä ja organisaatioissa. Tietoturvallisuutta varmistavien toimenpiteiden eli hallintakeinojen tehokas valinta edellyttää kohdeorganisaation turvallisuustavoitteiden ja suojattavien kohteiden tuntemista, jotta tietoturvariskejä voidaan hallita kustannustehokkaasti. Väitöstutkimuksessaan Nykänen on kehittänyt malleja, joilla tietoturvainvestoinnit voidaan kohdistaa yleisiä ohjeita paremmin organisaation tavoitteiden mukaisiksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye