Opetushallitus / Utbildningsstyrelsen

Opetushallitus aloittaa koko henkilöstöä koskevat yhteistoimintaneuvottelut

Jaa

Opetushallitus aloittaa yhteistoimintaneuvottelut, joiden tavoitteena on 2,5 miljoonan euron eli noin 10 prosentin toimintamenojen alentaminen vuoden 2026 loppuun mennessä. Neuvottelut koskevat koko henkilöstöä, ja henkilöstön vähennystarve on alustavan arvion mukaan enintään 35 henkilöä. Opetushallituksessa työskentelee tällä hetkellä noin 420 henkilöä.

Opetushallitus on kansallinen varhaiskasvatuksen, koulutuksen, elinikäisen oppimisen ja kansainvälistymisen asiantuntija, kehittäjä ja palveluntuottaja. Viraston tehtäväkenttä on laaja, sillä siihen kuuluu kasvatuksen ja koulutuksen kehittäminen, kansainvälisyyden edistäminen, monipuolisten viranomaispalveluiden tuottaminen, kuten valtakunnallinen opiskelijavalintapalvelu Opintopolku sekä asiantuntijatiedon tuottaminen koulutuksen toteutumisesta ja kehittymisestä sekä erilaisten kansallisten tietovarantojen ylläpito.

Opetushallituksen määrärahat ovat olleet alimitoitetut jo usean vuoden ajan. Viraston rahoitus heikkenee entisestään vuosille 2025–2027 ajoittuvien uusien valtionhallinnon leikkausten sekä virastolle myönnettävän toimintamäärärahan pienenemisen vuoksi. Opetushallitus on esittänyt määrärahoihinsa korotusta ja neuvotellut tilanteesta ilman, että tilanteeseen on löytynyt ratkaisua. 

Vuodelle 2025 viraston perustoimintaan myönnetty määräraha on noin 25 miljoonaa euroa, joka on noin 1,5 miljoonaa euroa liian pieni suhteessa Opetushallituksen tällä hetkellä käytössä oleviin resursseihin. Vuonna 2026 ero käytettävän määrärahan ja nykyisen toiminnan välillä on 2 miljoonaa euroa ja vuonna 2027 lähes 2,5 miljoonaa euroa. Sopeutustarve on niin merkittävä, että viraston toimintaa ja tehtäviä on organisoitava uudelleen.

– Olen hyvin huolissani tilanteesta, jossa nyt olemme. Kasvatuksen ja koulutuksen kenttä osana yhteiskunnan kokonaisuutta kohtaa parhaillaan lukuisia haasteita. Esimerkiksi isojen ja pienien kuntien kasvatuksen, koulutuksen ja kansainvälistymisen järjestämisen mahdollisuudet ja haasteet ovat hyvin erilaisia. Erikokoiset kunnat tarvitsevat entistä enemmän myös erilaisia työkaluja, tukea ja ohjausta meiltä Opetushallituksesta. Meidän ja koko koulutusjärjestelmän tehtävänä on taata jokaiselle mahdollisuudet saada riittävä osaaminen ja taidot elämään monimuotoisen yhteiskunnan täysivaltaisena jäsenenä. Sen vuoksi kaikki leikkaukset, jotka vähentävät mahdollisuuksiamme tukea varhaiskasvatuksen, koulujen ja oppilaitosten arkea, ovat riipaisevia, pääjohtaja Minna Kelhä sanoo.

Nyt tehtävillä toimilla pyritään löytämään ratkaisut, joilla Opetushallituksen toiminta ja henkilöstövoimavarat sopeutetaan alempaan määrärahatasoon ja talous vakautetaan kehyskauden 2024–2027 kuluessa. 

Yhteistoimintaneuvottelujen neuvotteluesitys on annettu 25.9., ja viikon päästä alkavat neuvottelut kestävät vähintään kuusi viikkoa.

Viraston yhteydessä toimii kolme erillisyksikköä (Ylioppilastutkintolautakunta YTL, Kansallinen koulutuksen arviointikeskus KARVI ja Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus JOTPA) ja kuusi valtion oppilaitosta, joita neuvottelut eivät koske.   

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Opetushallitus on opetus- ja kulttuuriministeriön hallinonalalla toimiva virasto, joka vastaa koulutuksen, varhaiskasvatuksen ja jatkuvan oppimisen kehittämisestä sekä kansainvälisyyden edistämisestä. Opetushallituksen mediapalvelu palvelee maanantaista torstaihin klo 9–16 ja perjantaisin sekä juhlapyhien aattoina 9–15. Kesäaikana 1.6.–31.7. palvelemme maanantaista perjantaihin kello 9–15.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Opetushallitus / Utbildningsstyrelsen

Utbildningsstyrelsen inleder samarbetsförhandlingar som omfattar hela personalen25.9.2024 15:39:22 EEST | Pressmeddelande

Utbildningsstyrelsen inleder samarbetsförhandlingar med målet att minska sina driftskostnader med 2,5 miljoner euro, vilket motsvarar cirka tio procent, före utgången av år 2026. Förhandlingarna omfattar hela personalen och enligt den preliminära uppskattningen uppgår minskningsbehovet när det gäller personalen till högst 35 personer. Utbildningsstyrelsen har för närvarande ungefär 420 anställda.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye