Pellervon taloustutkimus PTT

Tutkimus: Vastuullisuus tekee tuloaan maatalouden rahoitukseen

Jaa

Vastuullisuuden ja kestävyyden vaatimukset ovat tulossa osaksi maatalouden rahoitusta, kertoo Pellervon taloustutkimuksen ja Luonnonvarakeskuksen tutkimus. Pankkien rahoituspäätösten teossa keskeisimpiä kriteerejä ovat kuitenkin yhä investointien kannattavuus ja pankkien vakavaraisuussääntelyn asettamat raamit.

”Pankkien seuranta- ja vakavaraisuusvaatimukset ovat 2000-luvun aikana lisääntyneet. Lisäksi kestävän kehityksen vaatimukset, kuten YK:n vastuullisen pankkitoiminnan periaatteet ja EU:n kestävän kehityksen ohjelma, vaikuttavat pankkisektoriin useaa kautta. Vastuullisuustavoitteet näkyvät jo monen suomalaisen pankkiryhmän toiminnassa, ja sitä kautta ne tuovat uusia vaatimuksia myös maatalouden rahoitukselle”, kertoo vanhempi maatalousekonomisti Päivi Kujala.

Tutkimuksessa toteutettiin kyselyt maatalousyrittäjille ja pankkien rahoitusneuvottelijoille 2024 keväällä. Kysely lähetettiin 1 240 maatalousyrittäjälle, jotka olivat tehneet kustannusarvioltaan yli 100 000 euron, tuetun rakentamisen piirissä olleen investoinnin vuosien 2015–2023 aikana. Vastauksia saatiin 186.

Pankkien osalta tehtiin kysely neljän suurimman maatalouden rahoittajapankin rahoitusneuvottelijoille: OP Ryhmä, Nordea, Säästöpankki ja POP Pankki. Kyselyyn vastasi 50 rahoitusneuvottelijaa.

Vastuullisuuden suurimmat vaikutukset maatalouden rahoitukseen vasta tulossa

Kyselyiden mukaan sekä maatalousyrittäjät että pankit tiedostivat vastuullisuuden korostuvan merkityksen maatalousrahoituksessa. Maatalousyrittäjät kokivat vastuullisuudesta olevan etua pidemmällä aikavälillä, kuten tuotteiden menekin varmistamisessa sekä lainan saamisessa. Rahoitusneuvottelijat arvioivat vastuullisuuden olevan tulevaisuudessa yhä merkittävämpi osa rahoitusprosessia.

”Pankkien rahoitusneuvottelijat korostivat maatalouden rahoituksessa tärkeintä olevan kuitenkin taloudelliset reunaehdot kuten rahoituksen saajan maksukyky. Maksukyvyn osoittamisen perusteina on ennen kaikkea ymmärrys talouden tunnusluvuista sekä niiden käyttö maksukyvyn laskennallisessa todentamisessa”, sanoo ekonomisti Kirsi Noro.

Useat maatalousyrittäjät olivat toteuttaneet vastuullisuustoimenpiteitä tilalla jo ennen rahoituksen hakua. Maatalousyrittäjät arvioivat vastuullisuusvaatimusten tuovan lisäkustannuksia, mutta he kuitenkin kokivat vastuullisuudesta olevan kilpailuetua pidemmällä aikavälillä.

Heikko kannattavuus vaikeuttaa investointeja

Maatalouden rahoitukseen vaikuttavat pankkien toimintaedellytysten lisäksi maatalouden toimintaympäristön muutokset. Maatalouden heikon kannattavuuskehityksen nähtiin vaikeuttavan kannattavien investointien suunnittelua. Rahoitusneuvottelijoiden mukaan investointia suunnittelevia maatalousyrittäjiä on myös aiempaa vähemmän. Ongelmat korostuvat tietyillä alueilla ja tuotantosuunnissa, erityisesti Itä-Suomessa ja markkinaheilahtelujen myötä kotieläintuotannossa.

”Viime aikojen julkisesta keskustelusta huolimatta investoinnin toteuttaneet maatalousyrittäjät näkivät maatalouden pankkirahoituksen useimmiten toimivaksi kokonaisuudeksi. Tyypillisin vastaus oli, että maatalousyrittäjien ja pankkien välillä on ollut pitkä ja toimiva asiakkuus ja rahoitusprosessi on ollut sujuva. Sääntelyn liiallinen lisääntyminen ja rahoituksen päätöksenteon etääntyminen paikallistasolta olivat kuitenkin joidenkin huolenaiheena”, sanoo erikoistutkija Olli Niskanen.

Yksittäisiä vastaajia lukuun ottamatta maatalousyrittäjät kokivat pankkien maatalousrahoituksen osaamisen hyväksi. Vastaavasti pankkien rahoitusneuvottelijat sanoivat, että maatalousyrittäjien osaaminen on yleisesti vahvistunut. Maatalousyrittäjän yrittäjäominaisuudet korostuvat entistä vahvemmin maatalouden rahoituksen saannissa.

Tuloksia tulkittaessa on otettava huomioon, että kysely kohdistui niille maatalousyrittäjille, jotka olivat toteuttaneet suuren maatalousinvestoinnin ja saaneet sille rahoituksen.

Kyselyiden tulokset kokoava raportti on julkaistu PTT:n verkkosivuilla osoitteessa https://www.ptt.fi/julkaisut/kohti-maatalouden-kestavaa-rahoitusta-maatalousyrittajien-ja-pankkien-rahoitusneuvottelijoiden-nakemyksia/

Julkaisu on osa ”Maatalouden rahoitusasema muuttuvassa toimintaympäristössä MARTO” -tutkimushanketta, jota toteuttavat PTT ja Luonnonvarakeskus. Hankkeen päärahoittajana on Maatilatalouden kehittämisrahasto Makera. Lisäksi hanketta rahoittaa Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry. Hankkeen yhteistyökumppaneina toimivat OP Ryhmä, Nordea, Säästöpankki, POP Pankki ja LähiTapiola. Hanke jatkuu vuoteen 2025.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Päivi Kujala, vanhempi maatalousekonomisti, PTT, paivi.kujala@ptt.fi 040 194 5184

Olli Niskanen, erikoistutkija, Luke, olli.niskanen@luke.fi 029 532 6025

Kirsi Noro, ekonomisti, PTT, kirsi.noro@ptt.fi 040 164 8369

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pellervon taloustutkimus PTT on soveltavaa taloustutkimusta ja talousennusteita tekevä riippumaton tutkimuslaitos. Perinteisiä vahvoja tutkimusalueitamme ovat kansantalous, maa- ja elintarviketalous, metsä- ja ympäristötalous sekä asuntomarkkinat. Erityisosaamistamme on talouden ilmiöiden alueellinen tarkastelu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pellervon taloustutkimus PTT

Trumpin politiikka tuo alijäämiä ja hidastuvaa talouskasvua – Suomelle ja Euroopalle avautuu myös mahdollisuuksia12.12.2024 08:38:17 EET | Tiedote

Donald Trumpin valinnalla Yhdysvaltojen presidentiksi on merkittäviä vaikutuksia sekä Yhdysvaltojen että koko maailman talouteen. Pellervon taloustutkimus PTT:n toimitusjohtaja Markus Lahtinen arvioi, että Trumpin toimet hidastavat talouskasvua ja kasvattavat alijäämiä. Ukraina on yhä arvoitus, mutta puolustusmenojen suureenkin kasvuun on Suomessa varauduttava – ja uusia menoja on voitava rahoittaa osin velalla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye