Palkitun korealaiskirjailija Han Kangin uusi romaani on riipaiseva ylistyslaulu muistamisen tärkeydelle
Älä jätä hyvästejä (Gummerus) käsittelee kivuliaita aiheita uniikilla tavalla. Romaani syventyy yhteen Etelä-Korean poliittisen historian synkimmistä tapahtumista, Jejun saaren verilöylyyn vuosina 1948–1949. On arvioitu, että saaren asukkaista noin 10 % sai surmansa kansannousussa. Han Kangin lumoava kerronta kuljettaa lukijaa läpi kansallisen tragedian vaiettujen tapahtumien.
Oman elämänsä raunioissa elävä Gyeongha saa yllättävän tehtävän. Hänen ystävänsä Inseon on loukannut itsensä puutöissä ja matkustanut Jejun saarelta leikkaukseen Souliin. Äkkilähdössä Inseonin lemmikkilintu on jäänyt ilman ruokkijaa, ja hän pelkää sen kuolevan, ellei se iltaan mennessä saa syödäkseen. Gyeongha ottaa ensimmäisen lennon Jejulle. Saarella häntä odottavat voimistuva lumimyrsky ja saaren järisyttävä, haudattu menneisyys.
Han Kangin teos taustoittaa aiemmin vaiettua Korean kansallista tragediaa. 1940-luvun lopussa Jejun saarella kuohui, kun Etelä-Korean miehitystä vastustavat työväenpuolueen kapinalliset nousivat kapinaan mielenosoituksien ja yleislakon saattelemina. Presidentti Synghman Reen johtamat Etelä-Korean tasavallan joukot lähetettiin kukistamaan kansannousu.
Kansannousu oli äärimmäisen väkivaltainen ja jätti jäljen niin Korean historiaan kuin ihmisiin: on arvioitu, että 30 000 jejulaista murhattiin ja noin 40 000 pakeni Japaniin. Han Kang lähestyy järkyttäviä tapahtumia – joista puhuminen oli maassa laitonta vielä 2000-luvulla – rehellisellä ja herkällä otteella.
Eteläkorealainen Han Kang nousi maailmankartalle vuonna 2016 Booker-palkitulla Vegetaristillaan. Korean kirjalliseksi omatunnoksi kutsutun kirjailijan uusin teos palkittiin Ranskassa Prix Médicis’llä syksyllä 2023. Älä jätä hyvästejä on suomennoksena Taru Salmisen hätkähdyttävä taidonnäyte. Palkitun suomentajan hyppysissä Han Kangin polveilevat ilmaisut ja korean kielen erikoisuudet heräävät henkiin viiltäväksi tarinaksi.
Han Kang: Älä jätä hyvästejä
Alkuteos 작별하지 않는다 (Jagbyeolhaji anhneunda)
Suomentanut Taru Salminen
268 sivua
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Eeva HerrainsiltaViestintäpäällikkö
Puh:040 5146 360eeva.herrainsilta@gummerus.fiKuvat
Linkit
Gummerus
Vuonna 1872 perustettu Gummerus on Suomen vanhin yleiskustantamo. Toteutamme edelleen perustajamme Kaarle Jaakko Gummeruksen alkuperäistä visiota julkaista kirjallisuutta ”huviksi ja hyödyksi”. Omaperäiset ja uskaliaat kustannuspäätökset ovat aina olleet Gummeruksen toiminnan ydin. Suhtaudumme kirjallisuuteen rakastavasti ja intohimoisesti, ja meitä ohjaavat yhteiset arvot: rohkea mieli, avara katse ja vapaa sana.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Gummerus
Koti kuntoon helposti ja ekologisesti Siivoa kuin Martat -äänikirjasarjan ohjeilla7.11.2024 09:30:01 EET | Tiedote
Miten puhdistetaan uuni tai liesituulettimen rasvansuodatin? Kuinka usein vessa pitäisi pestä? Miten erilaiset tahrat saa pois vaatteista? Mitä voi tehdä, kun kotona näyttää vallitsevan kaaos ja vieraat saapuvat hetken kuluttua? Marttojen innostava äänikirjasarja kannustaa säännölliseen ja ekologiseen kodinhoitoon, jossa onnistuu ihan jokainen. Kuusiosaisen Siivoa kuin Martat -sarjan puolen tunnin mittaiset äänikirjat siivoamisesta, kodinkoneiden ja vaatteiden huollosta sekä lajittelusta ja kierrätyksestä ilmestyvät 13.11. lukuaikapalveluissa.
Anni Kytömäen Mirabilis-romaanin käännösoikeudet on myyty Ruotsiin ja Tanskaan4.11.2024 08:45:00 EET | Tiedote
Anni Kytömäen Mirabilis (Gummerus) on herättänyt kansainvälistä huomiota. Arvostettu ja Ruotsin suurimpiin kustantamoihin lukeutuva Norstedts sekä tanskalaiskustantamo People’s ovat ostaneet syyskuussa ilmestyneen romaanin käännösoikeudet. Kytömäen romaanien käännösoikeuksia on myyty nyt yhteensä seitsemään maahan.
Taidetta, romantiikkaa, rappiota ja hyvää elämää – Gummeruksen kevät 2025 on julkaistu1.11.2024 10:42:02 EET | Tiedote
Historiallisen romantiikan kuningattaren Ann-Christin Antellin Valkea lilja on yksi kevään odotetuimmista kirjoista. Uutuusromaanit ilmestyvät myös muun muassa Laura Anderssonilta, Emmi Pesoselta, Mikko Kamulalta, Pulitzer-palkitulta Barbara Kingsolverilta ja vain 19-vuotiaana debytoineelta norjalaiskirjailija Oliver Lovrenskilta. Kiinnostavat esikoisromaanit julkaistaan tiedustelumaailman sisäpiirissä työskentelevältä, salanimellä kirjoittavalta Aamos Hongalta sekä muusikkona ja valokuvaajana tunnetulta Ville Maljalta. Odotetuimpiin tietokirjauutuuksiin kuuluvat Suomen ykkösfilosofi Frank Martelan Älä etsi onnea sekä lappilaistaiteilija Reidar Särestöniemen elämäkerta, jonka kirjoittaa toimittaja Noora Vaarala.
Maailmalla menestynyt romantasiauutuus ammentaa länsiafrikkalaisesta perimätiedosta ja nostaa vähemmistöidentiteetit valokeilaan31.10.2024 15:27:23 EET | Tiedote
Brittiläisen bestselleristi Saara El-Arifin Faebound – Veren erottamat (Gummerus) avaa uuden, kiihkeän romantasiatrilogian. Myyntilistojen ensimmäiselle sijalle Isossa-Britanniassa kivunnut ja Yhdysvalloissa suosiota niittänyt tarina seuraa kahden haltiasisaren matkaa läpi keijujen valtakunnan.
Gummerus julkaisee Barbara Kingsolverin Pulitzer-palkitun mestariteoksen – Demon Copperhead ilmestyy suomeksi maaliskuussa30.10.2024 13:04:00 EET | Tiedote
Demon Copperhead on yhdysvaltalaisen Barbara Kingsolverin moderni klassikkoteos orpopojan villistä elämänvoimasta opioidikriisin varjoissa. Se on palkittu Pulitzerin lisäksi Women´s Prize for Fiction –palkinnolla, ja New York Timesin lukijat ovat äänestäneet sen 2000-luvun parhaaksi romaaniksi. Käännöstyöstä vastaa palkittu suomentaja Antero Tiittula.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme