Palkitun korealaiskirjailija Han Kangin uusi romaani on riipaiseva ylistyslaulu muistamisen tärkeydelle
Älä jätä hyvästejä (Gummerus) käsittelee kivuliaita aiheita uniikilla tavalla. Romaani syventyy yhteen Etelä-Korean poliittisen historian synkimmistä tapahtumista, Jejun saaren verilöylyyn vuosina 1948–1949. On arvioitu, että saaren asukkaista noin 10 % sai surmansa kansannousussa. Han Kangin lumoava kerronta kuljettaa lukijaa läpi kansallisen tragedian vaiettujen tapahtumien.
Oman elämänsä raunioissa elävä Gyeongha saa yllättävän tehtävän. Hänen ystävänsä Inseon on loukannut itsensä puutöissä ja matkustanut Jejun saarelta leikkaukseen Souliin. Äkkilähdössä Inseonin lemmikkilintu on jäänyt ilman ruokkijaa, ja hän pelkää sen kuolevan, ellei se iltaan mennessä saa syödäkseen. Gyeongha ottaa ensimmäisen lennon Jejulle. Saarella häntä odottavat voimistuva lumimyrsky ja saaren järisyttävä, haudattu menneisyys.
Han Kangin teos taustoittaa aiemmin vaiettua Korean kansallista tragediaa. 1940-luvun lopussa Jejun saarella kuohui, kun Etelä-Korean miehitystä vastustavat työväenpuolueen kapinalliset nousivat kapinaan mielenosoituksien ja yleislakon saattelemina. Presidentti Synghman Reen johtamat Etelä-Korean tasavallan joukot lähetettiin kukistamaan kansannousu.
Kansannousu oli äärimmäisen väkivaltainen ja jätti jäljen niin Korean historiaan kuin ihmisiin: on arvioitu, että 30 000 jejulaista murhattiin ja noin 40 000 pakeni Japaniin. Han Kang lähestyy järkyttäviä tapahtumia – joista puhuminen oli maassa laitonta vielä 2000-luvulla – rehellisellä ja herkällä otteella.
Eteläkorealainen Han Kang nousi maailmankartalle vuonna 2016 Booker-palkitulla Vegetaristillaan. Korean kirjalliseksi omatunnoksi kutsutun kirjailijan uusin teos palkittiin Ranskassa Prix Médicis’llä syksyllä 2023. Älä jätä hyvästejä on suomennoksena Taru Salmisen hätkähdyttävä taidonnäyte. Palkitun suomentajan hyppysissä Han Kangin polveilevat ilmaisut ja korean kielen erikoisuudet heräävät henkiin viiltäväksi tarinaksi.
Han Kang: Älä jätä hyvästejä
Alkuteos 작별하지 않는다 (Jagbyeolhaji anhneunda)
Suomentanut Taru Salminen
268 sivua
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Eeva HerrainsiltaViestintäpäällikkö
Puh:040 5146 360eeva.herrainsilta@gummerus.fiKuvat
Linkit
Gummerus
Vuonna 1872 perustettu Gummerus on Suomen vanhin yleiskustantamo. Toteutamme edelleen perustajamme Kaarle Jaakko Gummeruksen alkuperäistä visiota julkaista kirjallisuutta ”huviksi ja hyödyksi”. Omaperäiset ja uskaliaat kustannuspäätökset ovat aina olleet Gummeruksen toiminnan ydin. Suhtaudumme kirjallisuuteen rakastavasti ja intohimoisesti, ja meitä ohjaavat yhteiset arvot: rohkea mieli, avara katse ja vapaa sana.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Gummerus
ENNAKKOTIEDOTE: Ilmastotekoja kannattaa tehdä myös itsekkäistä syistä, sanoo Leo Stranius uutuuskirjassaan – 1,5 astetta parempi arki (Gummerus) ilmestyy 4.1.19.12.2024 09:22:22 EET | Tiedote
Tietokirjailija ja vaikuttaja Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi (Gummerus) on konkreettinen opaskirja, joka auttaa valitsemaan viisaammin ja voimaan paremmin. Kirjassaan Stranius havainnollistaa esimerkein, miksi tiivis asuminen, minimalistinen kuluttaminen, vegaaninen ruokavalio ja muut ilmastoystävälliset valinnat eivät merkitse raskasta ja kurjaa elämää, vaan tekevät hyvää meille itsellemme.
ENNAKKOTIEDOTE: Pelottavan ajankohtainen vakoojatrilleri hybridivaikuttamisen ytimestä – Suomen tiedustelumaailman sisäpiirissä työskentelevän Aamos Hongan esikoisteos ilmestyy 1.1.17.12.2024 08:38:54 EET | Tiedote
Mitä tapahtuu, kun Nato-Suomi joutuu suurvaltojen Venäjän ja Kiinan pelinappulaksi hybridisodankäynnin, disinformaation ja tekoälyn aikakaudella? Punainen verkko (Gummerus) on kansainvälisen tason vakoojatrilleri, joka avaa näkymän suoraan kotimaisen tiedustelumaailman kulisseihin. Aamos Hongan esikoisteos aloittaa Janne Peurasta kertovan trillerisarjan.
ENNAKKOTIEDOTE: Yli puoli miljoonaa myynyt tietokirja: ultraprosessoitu ruoka syynä maailmanlaajuiseen lihavuusepidemiaan12.12.2024 11:32:55 EET | Tiedote
Palkittu brittitutkija ja lääkäri Chris van Tulleken on tutkinut pitkään ultraprosessoidun ruoan terveysvaikutuksia. Lukijoita ympäri maailman tyrmistyttänyt hittitietokirja kertoo ultraprosessoidun ruoan aiheuttavan riippuvuutta ja olevan keskeinen syy ylipainoon. Ylipainon lisäksi se liittyy moniin terveyshaittoihin sydän- ja verisuonisairauksista syöpään ja masennuksesta dementiaan. Ultraprosessoidun ruoan ongelmista kärsivät eniten pienituloiset ihmiset, joilla ei ole varaa syödä ravintosuositusten mukaisesti. Kansanterveyden vaarantamisen ohella voittojen maksimointiin keskittyvä elintarviketeollisuus tuhoaa paikallisia ruokakulttuureja ja kuormittaa ympäristöä. Suomeksi 2.1.2025 ilmestyvä teos saa katsomaan ruokaa ja hyvinvointia uusin silmin ja muistuttaa, että meillä on oikeus tietää, mitä syömme.
Ympäristöpalkinto Sininen pallo Sissi Penttilälle, Aku Varamäelle ja Julia Thurénille4.12.2024 09:44:50 EET | Tiedote
Gummeruksen tietokirjailijat Sissi Penttilä, Aku Varamäki ja Julia Thurén kuuluvat Sininen pallo -ympäristöpalkinnon saajiin. Palkinnon teemana on tänä vuonna ylikulutuksen vähentäminen. Penttilä, Varamäki ja Thurén saavat kukin 15 000 euron palkintosumman.
Respektiä-kirjasta uusintapainos – ”Haluamme taata, että suomalaislukijat voivat muodostaa kokonaisesta kirjasta oman näkemyksensä”29.11.2024 11:00:23 EET | Tiedote
Gummerus ottaa uusintapainoksen kirjasta Respektiä – Seksikirja pojille. Ruotsalainen kirjailija ja seksuaalikasvattaja Inti Chavez Perez neuvoo opaskirjassa lukijoita flirttailun, suutelun, hyväilyn ja seksin harrastamisen alkuun. Kirjan tärkeimmäksi teemaksi nousee kunnioitus niin omia kuin toistenkin tunteita ja rajoja kohtaan. Gummeruksen tietokirjallisuuden kustantajan Johanna Laitisen mukaan kirja jakaa tietoa, jota voi olla vaikea muualta saada.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme