Etelä-Savon ELY-keskus

Etelä-Savossa haetaan ideoita uudeksi käytöksi vajaalle käytölle jääneisiin rakennuksiin

Jaa

Etelä-Savon ELY-keskus on käynnistänyt hankkeen "Julkisen rakennuskannan uudet sisällöt", jolla ideoidaan uutta käyttöä vähälle käytölle jääneisiin, julkisiin rakennuksiin. Lempinimen Jurakausi saanut hanke toteutetaan yhteistyössä alueen kuntien kanssa, joilla on paras tieto paikallisen rakennuskannan potentiaalista uudessa käyttötarkoituksessa.

Kulmittain kuvattu valkoinen rakennus, jolla on punainen katto. Aurinkoinen päivä, sininen taivas
Valkoinen rakennus

Kaikille Etelä-Savon kunnille on lähetetty tietoa siitä, mihin Jurakausi-hankkeen rahoitusta on suunniteltu käytettäväksi. Kunnilta on pyydetty syyskuun loppuun mennessä tietoja niiden omistamista, tyhjilleen tai vajaalle käytölle jääneistä rakennuksista. Tavoitteena on saada mahdollisimman ajantasainen yleiskuva potentiaalisten muutoskohteiden määrästä ja laadusta.

Saapuneiden tietojen pohjalta valitaan yhdestä kolmeen hankkeessa pilotoitavaa rakennusta. Piloteille laaditaan yhteistyössä arkkitehtitoimiston kanssa markkina-analyysi, yleissuunnitelmat uusiokäytöstä, korjaussuunnitelmat, ja kustannusanalyysi. Lisäksi kartoitetaan esimerkkejä rakennusten onnistuneista muutoksista muualla. 

Erityisesti etsitään rakennuskohteita, joiden kaltaisia olisi muissakin kunnissa. Näin toimintamallia voidaan soveltaa laajemmin.

"Kunnilla on lopetettuja kouluja, liitoskuntien entisiä kunnantaloja, hyvinvointisektorilta jääviä kiinteistöjä ja erilaisia muita rakennuksia, joissa toiminta on päättynyt tai päättymässä", toteaa Jurakausi-hanketta luotsaava maankäyttöasiantuntija Taina Hautamäki.

"Ihanteellista olisi, jos kohteelle olisi jo tiedossa uusi käyttäjä, jonka tarpeiden mukaan käyttötarkoituksen muutosta voisi suunnitella", Hautamäki jatkaa. "Ensisijainen tarkoitus on kuitenkin luoda toimintamalli, joka selvittää vajaakäyttöisten rakennusten potentiaalia ja tarjoaa kustannustehokkaita sekä ilmastoviisaita vaihtoehtoja uudelle käytölle. Potentiaalin osoittaminen lisää mahdollisuuksia uuden toimijan löytymiseen, vaikka sellaista ei vielä olisikaan tiedossa".   

Tiukka aikataulu


Hanke etenee nopeasti. Pilottien valinnan jälkeen järjestetään työpajat, joihin kutsutaan kuntien teknisen toimiston ja elinkeinopuolen edustajia, sekä kuntalaisia. Niissä ideoidaan uutta käyttötarkoitusta, mietitään korjaussuunnitelman yksityiskohtia, ja tutkitaan kustannuksia sekä hyötyjä. Tuloksia on tarkoitus raportoida jo ensi kesän alkupuolella.

"Aikataulu on tiukka, ja sen vuoksi toivon nyt kaikista Etelä-Savon kunnista nopeita päätöksiä osallistumisesta. Vanhan purkaminen ja uuden rakentaminen on lähes aina kalliimpaa, kuin vanhan kunnostaminen uutta käyttöä varten. Jurakausi-hanke mahdollistaa uusia lähestymistapoja purkupaineiden arvioimiseen", Hautamäki kannustaa.

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

puh. 0295 024 000
https://www.ely-keskus.fi/ely-etela-savo

ELY-keskuksen logo.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Kangasniemen Pukkiselän tilaa parannetaan vedenpintaa nostamalla22.8.2024 10:10:42 EEST | Tiedote

Etelä-Savon ELY-keskus aloittaa kunnostustyöt arvokkaalla lintuvesikohteella Kangasniemen Pukkiselällä. Pukkiselkää kunnostetaan rakentamalla pohjapato Pukkiselän ja Tiplammen väliseen uomaan, Luusniementien välittömään läheisyyteen. Pohjapadon tarkoitus on pidättää vettä järvessä kuivimpina aikoina ja ehkäistä näin järven umpeenkasvua. Hanke toteutetaan osana Helmi-elinympäristöohjelmaa, jonka rahoittaa ympäristöministeriö. Itä-Suomen aluehallintovirasto on myöntänyt vesilain mukaisen luvan pohjapadon rakentamiselle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye