Espoon seurakuntayhtymä

Esbo domkyrka: Planeringen kring de kommande reparationerna framskrider

Dela

Behovsutredningen om reparationerna som väntar Esbo domkyrka är klar och godkänd. Härnäst inleds projekt- och reparationsplaneringen för kyrkan. Då klarnar reparationernas omfattning och tidtabell.

Esbo domkyrka som är en gråstenskyrka fotograferad i sol och lummig grönska.
I planerna ingår bland annat att reparera Esbo domkyrkas yttertak. Jukka Granström Esbo kyrkliga samfällighet

Gemensamma kyrkofullmäktige beslöt vid sitt möte 18 september att godkänna behovsutredningen om reparationerna av Esbo domkyrka.

I den långsiktiga byggandsplanen för 2024–2030, som godkändes av gemensamma kyrkofullmäktige 13 december ifjol antecknades för Esbo domkyrkas del; mindre reparationer, reparation av yttertaket, övergång till fjärrvärme och att det grävs fler täckdiken.

För domkyrkans projekt har det föreslagits 1,01 miljoner euro för mindre reparationer i år och 2025, samt 2,95 miljoner euro för reparation av yttertaket och anslutning till fjärrvärme.

Kostnaderna för de renoveringsobjekt och den behovsutredning som Esbo kyrkliga samfällighets fastighetstjänster föreslår består av nödvändiga strukturella och tekniska reparationer. 

– Uppvärmningssystemet i kyrkan byts från oljeuppvärmning till fjärrvärme. Det minskar koldioxidutsläppen, säger Johanna Koskela, projektsakkunnig vid Esbo kyrkliga samfällighets fastighetstjänster.

– Eftersom kyrkbackens område är skyddat kommer alla grävarbeten att göras under arkeologisk övervakning. Domkyrkans parkeringsplats kommer att få laddningsstationer för elbilar, säger Koskela.

– I belysningen övergår man till att använda LED-lampor. Alla ändringar och reparationer görs i enlighet med de mål som Esbo kyrkliga samfällighet listat i sitt miljöprogram, fortsätter Koskela.

Espoon tuomiokirkkoseurakunta och Esbo svenska församling har i samarbete med Esbo kyrkliga samfällighets fastighetstjänster utarbetat behovsutredningen. De kommande reparationerna av Esbo domkyrka styrs av byggnadstillsynen i Esbo och av Museiverket. De kommer att ta ställning till de färdiga planerna och ge sitt utlåtande om dem. Kyrkostyrelsens överarkitekt och Museiverket ger ett utlåtande om de synliga ändringarna i projektet. Byggnadens historia och gamla byggnadsmetoder beaktas vid renoveringen.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Esbo domkyrka som är en gråstenskyrka fotograferad i sol och lummig grönska.
I planerna ingår bland annat att reparera Esbo domkyrkas yttertak.
Jukka Granström Esbo kyrkliga samfällighet
Ladda ned bild
Esbo domkyrka som är en gråstenskyrka fotograferad i sol och lummig grönska.
I planerna ingår bland annat att reparera Esbo domkyrkas yttertak.
Jukka Granström Esbo kyrkliga samfällighet
Ladda ned bild

Esbo församlingar - Evangelisk-lutherska kyrkan i Esbo

Esbo svenska församling, Espoon tuomiokirkkoseurakunta, Espoonlahden seurakunta, Leppävaaran seurakunta, Olarin seurakunta och Tapiolan seurakunta bildar Esbo kyrkliga samfällighet med knappt 157 500 medlemmar och ca 500 anställda. 

Kyrkan i Esbo är en gemenskap som stärker den kristna tron, framtidshoppet och kärleken till nästan. Vi är närvarande i vardag och fest.

Kirkko Espoossa - Kyrkan i Esbo -logo

Följ Espoon seurakuntayhtymä

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Espoon seurakuntayhtymä

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye