Jyväskylän yliopisto

Taloudellinen apu on vähävaraisille lapsiperheille tärkeää, muttei aina ongelmatonta

Jaa

Vähävaraisille lapsiperheiden saamat taloudellisen avun muodot tukevat merkittävästi perheiden pärjäävyyttä. FM Aino Sarkian väitöskirjan mukaan taloudelliseen apuun liittyy kuitenkin myös haasteita: avun hakeminen ei ole helppoa ja siihen voi liittyä häpeän tunteita. Avun eri muodoista ei välttämättä tiedetä eikä kokonaisvaltaisen avun tarpeeseen osata vastata.

Aino Sarkia hymyilee kameralle. Taustalla vehreä puu.
Onnistunut avun tarjoaminen vaatii myös hyvää vuorovaikutusta avun antajan ja saajan välillä sekä sen varmistamista, että perheet kokevat tulevansa kuulluiksi ja nähdyiksi, toteaa Aino Sarkia väitöstutkimuksessaan.

Vähävaraisille lapsiperheille kohdennettuja erilaisia taloudellisen avun muotoja on saatavilla niin julkisen sektorin kuin järjestöjen, diakoniatyön ja epävirallisempien toimijoiden kautta. Perheet eivät kuitenkaan ole aina tietoisia saatavasta avusta. Lisäksi avun hakeminen on haastavaa, koska järjestelmä koetaan pirstaleiseksi, ja sen läpi luoviminen vaatii perheiltä taitoja ja voimavaroja.  

Sarkian tutkimukseen osallistui 34 vähävaraisen lapsiperheen perheenjäsentä, joista 20 oli 9–17-vuotiaita lapsia ja 14 vanhempia. Aineistonkeruu toteutettiin haastatteluina sekä luoviin menetelmiin perustuvina kirjoituksina ja kännykkävideoina. Vanhemmat korostivat taloudellisen avun merkitystä erityisesti lasten tarpeisiin vastaamisessa. Taloudellisen avun turvin pyritään takaamaan lapsille mahdollisuuksia, joita katsotaan kuuluvan normaaliin lapsuuteen. Avulla on tärkeä merkitys myös lapsille, ja he kokevat sen erityisesti sosiaalisissa suhteissaan. 

Taloudelliselta avulta kaivataan kokonaisvaltaisuutta  

Tutkimuksen mukaan vanhemmat ja lapset pitävät taloudellisessa avussa tärkeänä avun kokonaisvaltaisuutta. Koska julkisen sektorin virallisen avun, kuten toimeentulotuen, koetaan harvoin mahdollistavan niin sanottuja normaaliin lapsiperhe-elämään kuuluvia asioita, paikataan perheissä kokonaisvaltaisuuden tarvetta ja heikkoa taloudellista tilannetta epävirallisilla avun muodoilla. Näistä esimerkkinä ovat lasten harrastuksiin ja laskujen maksuun myönnettävä apu sekä tuetut leirit tai lomat. Lapsille kokonaisvaltaisuus tarkoittaa, että apu tukee koko perheen hyvinvointia, eikä pelkästään lasten omia yksilöllisiä tarpeita.  Usein taloudellinen apu ratkaisee köyhyydessä elävien lapsiperheiden vaikeita tilanteita vain hetkellisesti. Tämän vuoksi tarvitaan apua, joka huomioi lapsiperheiden erilaiset tarpeet laaja-alaisesti esimerkiksi ylivelkaantumiseen, mielenterveyteen ja sosiaalisiin verkostoihin liittyen.   Onnistunut avun tarjoaminen vaatii myös hyvää vuorovaikutusta avun antajan ja saajan välillä sekä sen varmistamista, että perheet kokevat tulevansa kuulluiksi ja nähdyiksi. 

FM Aino Sarkian sosiaalityön väitöskirjan ”Virallinen ja epävirallinen taloudellinen apu vähävaraisten lapsiperheiden vanhempien ja lasten kokemana. Fenomenologis-hermeneuttinen tutkimus” tarkastustilaisuus pidetään 4.10.2024 salissa S212 alkaen klo 12.00. Vastaväittäjänä toimii professori Merja Laitinen (Lapin yliopisto) ja kustoksena apulaisprofessori Johanna Kiili (Jyväskylän yliopisto).  

Väitöstilaisuuden kieli on suomi.  

Etäyhteys väitöstilaisuuteen: https://r.jyu.fi/vaitos-sarkia041024 

Linkki väitösjulkaisuun: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/96779  

Taustatietoa:  

Aino Sarkia on suorittanut filosofian maisterin tutkinnon Helsingin yliopistossa kulttuurienvälisen vuorovaikutuksen maisteriohjelmassa. Hän on työskennellyt lähes 20 vuoden ajan lapsi- ja perhejärjestöissä suunnittelu, - kehittämis- ja johtamistehtävissä.  

Lisätietoja: aino.m.sarkia@student.jyu.fi, puh. 0405637826 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopiston kiihdytinlaboratorio on mitannut tarkempaa tietoa “maagisesta” N=50 neutronikuorisulkeumasta27.9.2024 11:00:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopiston fysiikan laitoksen tutkijat ovat saaneet uutta tietoa fyysikoiden nk. maagisen neutroniluvun 50 kuorisulkeuman vahvuudesta hopean isotooppiketjussa. Uusi tarkempi tieto ytimien ominaisuuksista toimii parempana vertailukohtana teoreettisille ennusteille ja näin varmistavat nykyisten ydinmallien tarkkuuden ja luotettavuuden.

Ongelmallinen sosiaalisen median käyttö ja sosiaalisen median uhkatilanteet haitaksi nuorten terveydelle25.9.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

LitM Henri Lahden väitöstutkimus osoittaa, että sosiaalisen median ongelmakäyttö on yhteydessä huonompaan itsearvioituun terveyteen, alhaisempaan elämäntyytyväisyyteen ja lisääntyneisiin univaikeuksiin nuorilla. Lisäksi sosiaalisessa mediassa päivittäin tai viikoittain kohdatut uhkatilanteet selittävät yleisempiä alakuloisuus- ja ahdistuneisuusoireita. Vanhempien tuki, terveyden lukutaito ja tunneäly suojaavat nuorta sosiaalisessa mediassa, joka on nuorille tärkeä kasvu- ja toimintaympäristö.

Uusi ilmainen digitaalinen palvelu tehostaa syöpäpotilaiden voinnin ja diagnostiikan etäseurantaa24.9.2024 07:10:00 EEST | Tiedote

Yhteisessä tutkimusprojektissa Jyväskylän yliopisto ja Keski-Suomen hyvinvointialue kehittivät uusia digitaalisia ratkaisuja tehostamaan syöpäpotilaiden voinnin ja diagnostiikan etäseurantaa. Tuloksena syntyi digitaalinen potilaiden hyvinvoinnin ja elämänlaadun seurantatyökalu, joka mahdollistaa syöpäpotilaiden tehokkaan etäseurannan ilman kustannuksia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye