SDP EDUSKUNTA

SDP:n Timo Harakka mukana Manhattanin julistuksessa

Jaa

Kansanedustaja Timo Harakka (sd.) kutsuttiin allekirjoittajaksi ”Manhattanin julistukseen”, jossa YK:n korkean tason asiantuntijoiden kokouksen osallistujat linjasivat eettisen tekoälyn arvioinnin periaatteet. Suljetun tilaisuuden New Yorkissa 22.9. isännöivät YK:n teknologiavaltuutettu Amandeep S. Gill sekä OECD:n apulaispääsihteeri Ulrik Vestergaard Knudsen.

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

YK:n Tulevaisuushuippukokous hyväksyi maailmanlaajuisen digitaalisen sopimuksen (Global Digital Compact), jonka osana julkaistiin pääsihteerin tekoälyalan neuvonantajaryhmän suositukset.

– Tekoälysuosituksista kiireellisin on riippumattoman kansainvälisen tiedepaneelin (IISCAI) kokoaminen. Mallina on IPCC, kansainvälinen ilmastonmuutospaneeli. ”Manhattanin julistus” hahmottelee paneelin tavoitteita, Timo Harakka kertoo.

Julistuksen 21 laatijaa ovat tekoälyn tutkimuksen ja sääntelyn huippunimiä kautta maailman. Aloitteen allekirjoittajia ovat mm. pääsihteerin neuvonantajaryhmän puheenjohtajat Carme Artigas (Harvard) ja James Manyika (Google) sekä Rumman Chowdury (Humane Intelligence), Francesca Rossi (IBM), Jian Wang (Alibaba), Dan Hendrycks (Center for AI Security), Jaan Tallinn (Future of Life Institute) ja Tino Cuellar (Carnegie Endowment for International Peace)

– Olen ainoa poliitikko, joka on kelpuutettu maailman johtavien asiantuntijoiden joukkoon. Olen otettu tästä kunniasta, Timo Harakka toteaa.

”Kymmenen käskyä tekoälystä”

Manhattanin julistus sisältää ”kymmenen käskyä” ihmiskuntaa hyödyttävän ja turvallisen tekoälyn edistämiseksi.

Julistuksessa korostetaan maailmanlaajuista yhteistyötä tekoälyn haasteiden ratkaisemisessa. Tekoäly on nähtävä julkishyödykkeenä, jonka tärkein tehtävä on toteuttaa kestävän kehityksen tavoitteita, kuten parempaa terveydenhuoltoa ja koulutusta.

Tekoälyn tutkimus ja arviointi on avattava mahdollisimman monipuoliselle ja -ääniselle osallistujajoukolle. Koneoppimisen ja matematiikan lisäksi tarvitaan myös yhteiskuntatieteiden, käyttäytymistieteiden ja kulttuurien tutkimuksen osaamista. Tutkimusten ja riskiarvioiden on oltava avoimia ja kaikkien saatavilla.

– Oli helppo yhtyä julistuksen sanomaan, joka kannustaa tekoälyn vastuulliseen käyttöön, Timo Harakka toteaa. – Asiantuntijat pitävät järkevää sääntelyä välttämättömänä, jotta yleisen edun mukaiset innovaatiot menestyvät ja jotta tekoäly hyödyttää koko maailmaa, ei vain rikkaimpien maiden rikkaimpia.


Yhteyshenkilöt

Linkit

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Piritta Rantanen: Hallitus vaarantaa Suomen turvallisuuden koulutuspäätöksillään27.9.2024 08:35:40 EEST | Tiedote

Hallitus esittää aikuiskoulutustuen tilalle rajoitettua pilottihanketta, jossa opiskelijoita hyväksytään vain sosiaali- ja terveysalalta sekä kasvatusalalta. Pelastusalan jatkotutkinnot on jätetty pilotin ulkopuolelle, vaikka alan osaajapula on kriittinen. Suurin osa pelastusalan jatko-opiskelijoista on ollut riippuvaisia aikuiskoulutustuesta. Onko hallitus todella valmis vaarantamaan pelastustoimen osaajatilanteen, kysyy kansanedustaja ja SD-eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Piritta Rantanen.

Ympäristövaliokunnan sd-edustajat: Hallitus on käynnistänyt kohtuuhintaisen asumisen alasajon26.9.2024 15:46:20 EEST | Tiedote

– Esitys ARAn lakkauttamisesta itsenäisenä virastona valmisteltiin nopeasti ja ilman vaikutusarvioita. Uusi asumisoikeusasuntojen rakentaminen on jo lopetettu, vaikka sitä selvittävä työryhmä päättää työnsä vasta vuoden vaihteessa. Vapaapudotus on aloitettu ilman, että hallituksella näyttää olevan edes mitään suunnitelmaa, kritisoi ympäristövaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Pinja Perholehto budjettikeskustelun alla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye