Säteilyturvakeskus (STUK)

Strålsäkerhetscentralen uppmätt små mängder radioaktiva ämnen i luftpartikelprover från Imatra

Dela

I ett luftpartikelprov som samlades in i Imatra har små mängder av radioaktivt skandium (Sc-46) och cesium (Cs-137) uppmätts. Halterna är obetydliga och utgör ingen strålningsrisk för människor eller miljö.

I ett luftpartikelprov som samlats in i Imatra den 12–19 september has Strålsäkerhetscentralen (STUK) uppmätt halter av radioaktivt skandium (Sc-46) och cesium (Cs-137). Den genomsnittliga aktivitetskoncentrationen för Sc-46 var 0,9 mikroBq/m³ och för Cs-137 var den 0,9 mikroBq/m³.

Radioaktiva ämnen uppstår bland annat under drift av kärnkraftverk och kan frigöras till luften vid underhållsarbeten på kärnkraftverken. Ursprunget till de uppmätta ämnena kan inte alltid fastställas, och de kan ha transporterats långa sträckor innan de nått Finland. Ursprunget till Sc-46 som uppmätts i Imatra är okänt, och ofta förblir källan till sådana små radioaktiva halter obestämd.

Cs-137 påträffas ofta i den finska utomhusluften, eftersom nedfallet från kärnkraftsolyckan i Tjernobyl 1986 fortfarande finns kvar i marken. De något förhöjda halterna av Cs-137- som nu observerats kan fortfarande vara ett resultat av skogsbränder i Ukraina, vilket också misstänkts vara fallet i de observationer som STUK meddelade om den 18 september. Bränderna har frigjort  radioaktiva ämnen till luften, och luftmassor från området har under bränderna också rört sig över Finland.

Kontinuerlig övervakning av strålningssituationen

STUK övervakar halterna av radioaktiva ämnen i utomhusluften på åtta orter i Finland. Partikelsamlare suger in stora mängder luft, varpå radioaktiva partiklar i luften fastnar i  samlarens filter. Från filtren kan halterna av radioaktiva ämnen mätas, och det kan fastställas vilka radioaktiva ämnen det rör sig om. Med denna metod kan mycket små halter  av radioaktiva ämnen upptäckas, vilka  inte har någon betydelse för människors eller miljöns strålsäkerhet.

I Vanda samlar STUK in partikelprover dagligen. Vid andra mätstationer sker insamlingen med tre till sju dagars intervall. Resultaten rapporteras från mätningar gjorda under minst ett dygn, vanligtvis 48 timmar, för att filtrera bort till exempel radioaktivitet  från radon. Mer information om miljöövervakningen finns på STUK:s
webbplats: https://stuk.fi/sv/radioaktiva-amnen-i-utomhusluften

I Finland övervakas den externa strålningsdosen i realtid med ett omfattande nätverk av mätstationer som består av cirka 255 stationer. Finländarna utsätts för joniserande strålning från både naturliga och konstgjorda källor. Den genomsnittliga årliga stråldosen (effektiv dos) som finländarna får är 5,9 millisievert (mSv). Mer än hälften av denna dos (4 mSv) kommer från radon i inomhusluften.

Cirka en femtedel av finländarnas årliga stråldos (1,1 mSv) orsakas av annan naturlig strålning. Den strålningsexponering som orsakas av konstgjorda radioaktiva ämnen i miljön är totalt sett obetydlig i förhållande till den totala strålningsbelastningen. Strålningssituationen i Finland kan observeras  i realtid på https://stuk.fi/sv/stralningslaget-i-dag och på text-tv-sidan 867.

Mer information:
STUK’s meddelande om tidigare observationer 18. september :https://stuk.fi/sv/-/sma-mangder-radioaktivt-cesium-i-luften

Nyckelord

Kontakter

Överinspektör Tero Karhunen, tel (09) 759 88 612
Medietjänsten, tel 010 850 4761

Om STUK

Strålsäkerhetscentralen (STUK) är en myndighet som övervakar strål- och kärnsäkerheten. Vårt uppdrag är att skydda människorna, samhället, miljön och de framtida generationerna för strålningens skadliga konsekvenser. STUK har cirka 320 anställda.

Andra språk

Följ Säteilyturvakeskus (STUK)

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Säteilyturvakeskus (STUK)

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye