SDP EDUSKUNTA

SDP:n Piritta Rantanen: Työmarkkinoiden luottamus on viety

Jaa

SDP:n kansanedustaja Rantasen mukaan ei taida olla enää ketään, kuka uskoisi tämän hallituksen olevan työntekijöiden puolella. Viimeisetkin argumentit murenevat, kun hallitus on viemässä eteenpäin epäoikeudenmukaista vientimallia. Ehdotetut muutokset tulevat vakiinnuttamaan palkkaeroja ja heikentämään erityisesti naisvaltaisten alojen asemaa työmarkkinoilla.

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

- Hallituksen toimien sijaan työmarkkinoille tarvitaan avoimuutta ja rehellisyyttä ja sopimisen vapautta, jota hallitus kaikessa muussa toiminnassaan perään kuuluttaa. Hallitus on kuitenkin valmis rajoittamaan tätä sopimisen vapautta silloin, kun naisvaltaiset alat vaativat itselleen aiempaa parempaa palkkaa. Tämä on pöyristyttävää. Luottamus on todella viety, sanoo SDP:n eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Rantanen.

Oikeuskanslerin mukaan lakiehdotuksessa on jännitteitä perustuslaillisten oikeuksien, kuten ammatillisen yhdistymisvapauden kanssa sekä kansainvälisten sitoumustemme kanssa. Lainsäädännöllinen puuttuminen työmarkkinajärjestöjen sopimusvapauteen ja sovittelun riippumattomuuteen on jo vaarantanut lisää työmarkkinajärjestelmän toimivuutta sekä aiheuttanut oikeudellisia ongelmia.

- Nyt ei olla vain betonoimassa naisvaltaisia aloja palkkakuoppaan vaan tämän jälkeen naisten euro tulee pienenemään suhteessa miehiin. Tällä hetkellä naisten palkkaeuro on 84 senttiä, sanoo Rantanen ja jatkaa:

-  Hallituksen suunnittelema vientimalli ei ainoastaan sementoi palkkakuoppaa, vaan uhkaa syventää sukupuolten välistä kuilua entisestään. Kun vientialat, joissa miehiä työskentelee enemmän, määrittävät yleisen palkkalinjan, naisvaltaisten alojen palkankorotusmahdollisuudet kaventuvat entisestään. Tämä johtaa väistämättä siihen, että naisten euro pienenee entisestään suhteessa miesten euroon.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Piritta RantanenKansanedustaja, eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja

Puh:050 545 1123

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Piritta Rantanen: Hallitus vaarantaa Suomen turvallisuuden koulutuspäätöksillään27.9.2024 08:35:40 EEST | Tiedote

Hallitus esittää aikuiskoulutustuen tilalle rajoitettua pilottihanketta, jossa opiskelijoita hyväksytään vain sosiaali- ja terveysalalta sekä kasvatusalalta. Pelastusalan jatkotutkinnot on jätetty pilotin ulkopuolelle, vaikka alan osaajapula on kriittinen. Suurin osa pelastusalan jatko-opiskelijoista on ollut riippuvaisia aikuiskoulutustuesta. Onko hallitus todella valmis vaarantamaan pelastustoimen osaajatilanteen, kysyy kansanedustaja ja SD-eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Piritta Rantanen.

Ympäristövaliokunnan sd-edustajat: Hallitus on käynnistänyt kohtuuhintaisen asumisen alasajon26.9.2024 15:46:20 EEST | Tiedote

– Esitys ARAn lakkauttamisesta itsenäisenä virastona valmisteltiin nopeasti ja ilman vaikutusarvioita. Uusi asumisoikeusasuntojen rakentaminen on jo lopetettu, vaikka sitä selvittävä työryhmä päättää työnsä vasta vuoden vaihteessa. Vapaapudotus on aloitettu ilman, että hallituksella näyttää olevan edes mitään suunnitelmaa, kritisoi ympäristövaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Pinja Perholehto budjettikeskustelun alla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye