Lääkehoidossa tapahtuvat potilasvahingot harvinaisia

Jaa

Vuosittain potilasvakuutuksesta korvataan alle sata lääkehoidossa tapahtunutta potilasvahinkoa. Määrä on noin neljä prosenttia kaikista korvattavista potilasvahingoista. Vuonna 2023 potilasvahinkona korvattiin yhteensä yli 2 500 vahinkoa. Lääkehoidon vahingot liittyvät esimerkiksi tilanteisiin, joissa potilaalle on annettu väärää lääkettä tai lääkehoito on ajoitettu väärin.

Sairaanhoitaja annostelee lääkeainetta ruiskuun.
Lääkevahinkona korvataan esimerkiksi tilanteita, joissa potilaalle on annosteltu väärä määrä lääkettä tai kokonaan väärää lääkettä. Doug Olson Mostphotos

Lääkehoidon vahingot ovat hoitovahinkoja, joissa vahinko olisi ollut vältettävissä toisin toimimalla. Lääkevahinkona korvataan esimerkiksi tilanteita, joissa potilaalle on annosteltu väärä määrä lääkettä tai kokonaan väärää lääkettä. Sen sijaan potilasvahinkona ei korvata lääkkeistä aiheutuvia sivuvaikutuksia, jos lääke on määrätty ja annettu potilaalle asianmukaisesti. Tällaiset vahingot käsittelee ja korvaa Suomen Keskinäinen Lääkevahinkovakuutusyhtiö.  

- Useimmin potilasvahinkoina korvatut lääkehoidon tapahtumat liittyvät verenohennuslääkeisiin, antibiootteihin tai useamman lääkkeen yhdistelmään. Etenkin verenohennuslääkkeisiin ja antibiootteihin liittyy paljon sellaisia vahinkoja, joissa lääkehoito oli väärin ajoitettu. Lääkitys olisi joko pitänyt aloittaa aiemmin tai se lopetettiin liian aikaisin, potilasturvallisuuslääkäri Morag Tolvi kertoo. 

Lääkehoidon vahinkojen lisäksi vuosittain korvataan muutamia lääkkeen toimittamisvahinkoja, jotka tarkoittavat reseptilääkkeiden virheellistä luovutusta apteekista. Yleisimmin kyse on siitä, että toimitettu lääke on muu kuin reseptissä määrätty tai lääkkeen vahvuus tai käyttöohje on erilainen kuin reseptissä.  

Potilasvakuutuskeskuksen potilasturvallisuuslääkäri Morag Tolvi ja ylilääkäri Lasse Rämö luennoivat lääkitykseen liittyvistä vahingoista Sairaanhoitajapäivien Klinikka-lavalla keskiviikkona 2.10. klo 12.30–13.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Sairaanhoitaja annostelee lääkeainetta ruiskuun.
Lääkevahinkona korvataan esimerkiksi tilanteita, joissa potilaalle on annosteltu väärä määrä lääkettä tai kokonaan väärää lääkettä.
Doug Olson Mostphotos
Lataa

Tietoa Potilasvakuutuskeskuksesta

Potilasvakuutuskeskus (PVK) käsittelee kaikki Suomessa annettua terveyden- ja sairaanhoitoa koskevat potilasvahinkoilmoitukset. PVK ratkaisee potilasvahinkoja koskevan lainsäädännön perusteella, onko kyseessä korvattava potilasvahinko, ja maksaa korvaukseen oikeutetulle lain mukaiset korvaukset. PVK toimii potilaiden ja terveydenhuollon ammattilaisten turvana ja tuottaa potilasvahingoista tietoa terveydenhuollon ja vakuutusyhtiöiden toiminnan sekä potilasturvallisuustyön tueksi. Keskuksen jäseniä ovat kaikki potilasvakuutuksia myöntävät vakuutusyhtiöt Suomessa. www.pvk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Potilasvakuutuskeskus

Valtaosa potilasvahingoista lieviä – vakavia vammoja kuitenkin vuosittain useita kymmeniä27.5.2024 06:37:00 EEST | Tiedote

Korvattavia potilasvahinkoja tapahtuu vuosittain reilut 2 000, ja vuositasolla korvauksia maksetaan noin 20–30 miljoonaa euroa. Valtaosa potilasvahingoista on lieviä, ja keskimäärin potilasvahingoista maksetaan noin 2 500 euron korvaus. Vakavissa vahingoissa yksittäiselle henkilölle maksettavat korvaukset voivat kuitenkin vuosien saatossa nousta jopa miljooniin euroihin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye