Museokortti

Kansainvälisiä debyyttejä ja odotettuja kotimaisia – katso loppuvuoden kiinnostavimmat näyttelyt

Jaa

Loppuvuoden uutuusnäyttelyt tuovat monia kansainvälisiä huippuja ensimmäistä kertaa Suomeen. Esillä on taidetta renessanssimestarilta, tanskalaista satufantasiaa sekä nykytaidetta Lähi-idästä. Tarjolla on myös odotettuja kotimaisia nimiä Tove Janssonista Anssi Kasitonniin. Kokosimme jättilistan loppuvuoden näyttelyistä ympäri Suomen.

Koe Tove Janssonin ennenäkemättömiä monumentaalisia teoksia HAMissa, Nastja Säde Rönkön videoinstallaatio kadonneesta rakkaudesta Serlachius Kartanossa ja palestiinalais-tanskalaisen Larissa Sansourin tiivistunnelmainen näyttelyssä Amos Rexissä.
Koe Tove Janssonin ennenäkemättömiä monumentaalisia teoksia HAMissa, Nastja Säde Rönkön videoinstallaatio kadonneesta rakkaudesta Serlachius Kartanossa ja palestiinalais-tanskalaisen Larissa Sansourin tiivistunnelmainen näyttelyssä Amos Rexissä. Kuva: Ella Karttunen / Museokortti. Pienet kuvat: Tove Jansson, kuva: HAM / Maija Toivanen; Nastja Säde Rönkkö; Larissa Sansour.

Loppuvuoden uutuusnäyttelyt tarjoavat taiteen ystäville tuttuja nimiä ja uutta koettavaa. Monipuolinen näyttelykattaus koostuu kotimaisista klassikoista ja kansainvälisistä huippunimistä. 

Kauan odotettu Tove Janssonin Paratiisi-näyttely Helsingissä esittelee rakastetun taiteilijan teoksia, joita ei ole aiemmin nähty. Sara Hildénin taidemuseossa Tampereella nähdään katsaus Maaria Wirkkalan yli 40-vuotisen uran varrelle. Didrichsenin taidemuseon valloittaa puolestaan tanskalaisen modernismin tärkeimpiin taiteilijoihin kuuluvan Carl-Henning Pedersenin satumainen fantasiakuvasto. 

Ateneumin taidemuseossa nähdään 1800- ja 1900-lukujen modernia taidetta esittelevä Gothic Modern -näyttely, joka tuo esille muun muassa Akseli Gallen-KallelanVincent van GoghinEdvard MunchinHugo Simbergin ja Helene Schjerfbeckin teoksia.

Uudempaa kotimaista taidekenttää edustaa Lapuan Taidemuseossa esillä oleva Anssi Kasitonnin huumoria ja populaarikulttuuria sisältävä Retro-spektri-näyttely. Tampereella nähdään vuoden 2024 nuoren taiteilijan Suvi Sysin näyttely.

Kuopiossa VB-valokuvakeskuksessa tasapainoillaan faktan ja fiktion välillä Maria Laxin ufo- ja keiju-uskomuksia käsittelevässä näyttelyssä. Turun Ars Novassa on esillä Mikko Paakkolan RED-näyttely, jonka punaisena hehkuvat maalaukset tekevät vaikutuksen. Turun taidemuseossa nähdään ekspressionistista ilmaisua ja pikkutarkkoja yksityiskohtia yhdistelevän Elina Merenmiehen unenkaltaisia teoksia.

Kansainvälisiä huippunimiä ensi kertaa Suomessa 

Uutuusnäyttelyiden joukossa nähdään monia kansainvälisiä taidetapauksia. Sinebrychoffin taidemuseossa pääsee ihailemaan renessanssimestari Jacopo Bassanon maalauksia, joita nähdään nyt ensimmäistä kertaa Italian ulkopuolella.

Espoon modernin taiteen museo EMMAssa on esillä ruotsalaistaiteilija Ulla Wiggenin taidokkaan yksityiskohtaisia maalauksia ihmissilmistä ja ikonista tuotantoa hänen yli 60 vuotta kestäneen uransa varrelta. 

Amos Rexissä palestiinalais-tanskalaisen Larissa Sansourin scifiä, oopperaa ja dokumentaarisia elementtejä yhdistelevä näyttely käsittelee ajankohtaisia aiheita, kuten ylisukupolvisia traumoja sekä kodin ja kotimaan jättämistä pakon edessä. 

Suomen valokuvataiteen museon Tyler Mitchellin näyttely käsittelee afroamerikkalaista kulttuuria ja itsemääräämisoikeutta. Pohjoismaiden debyyttinäyttelysä Suomessa pitävä Mitchell muistetaan myös hänen ottamasta Beyoncé-kuvasta Voguen kannessa.

Näyttelytarjonnasta löytyy myös kiinnostavia nimiä länsinaapuristamme. Ensikertaa Suomessa nähtävä Ruotsin keskeisimpiin nykytaiteilijoihin lukeutuvan Meta Isæus-Berlinin näyttely Kuntsin modernin taiteen museossa esittelee surrealistisia ja unenomaisia teoksia, veistoksellisia installaatioita ja maalauksia.

Voit tutustua kattavampaan listaan Museokortin uutuusnäyttelykoosteessa.

null
Maria Laxin toismaailmallista valokuvataidetta on esillä VB-valokuvakeskuksessa Kuopiossa. Maria Lax, Heavenly Fire no. 17, 2020.

Syyskuussa alkaneet näyttelyt

Maria Lax – The Other Crowd
VB-valokuvakeskus, Kuopio | 27.9.2024–19.1.2025

VB-valokuvakeskuksen uutuusnäyttelyssä nähdään toismaailmallista valokuvataidetta Maria Laxilta. Näyttelyn kuvasarjat käsittelevät UFO-havaintoja syrjäisessä suomalaisessa pikkukaupungissa, keiju-uskomuksia ja yliluonnollisia välähdyksiä faktan ja fiktion rajoilta.

Carl-Henning Pedersen
Didrichsenin taidemuseo, Helsinki | 7.9.2024–26.1.2025

Lintuja, aurinkoja, taivaalla seilaavia laivoja ja satulinnoja: tanskalaisen Carl-Henning Pedersenin (1913–2007) fantasiakuvasto valloittaa Didrichsenin taidemuseon. Pitkän uran tehnyt Pedersen oli yksi tanskalaisen modernismin tärkeimmistä taiteilijoista.

Jacopo Bassano – Venetsian renessanssimestari
Sinebrychoffin taidemuseo, Helsinki | 12.9.2024–12.1.2025

Jacopo Bassano (n. 1515–1592) on yksi merkittävimmistä Venetsian renessanssin taidemaalareista. Hän on taiturillinen värin ja valon mestari sekä raamatullisaiheisten pastoraalimaalausten luoja. Näyttely esittelee laajasti taiteilijan tuotantoa ensimmäistä kertaa Euroopassa Italian ulkopuolella.

Ulla Wiggen: Passage
EMMA – Espoon modernin taiteen museo, Espoo | 18.9.2024–26.1.2025

EMMAssa on esillä ruotsalastaidemaalari Ulla Wiggenin (s. 1942) yksityiskohtaisia maalauksia esittelevä retrospektiivinen näyttely. Näyttely tuo esiin Wiggenin tuotannon laajuuden, kuten hänen syvän kiinnostuksensa ihmisen ja teknisten laitteiden perusteellista tutkimista kohtaan. 

WAM Kilta Galleria: Heini Aho – Jakaus
WAM, Turku |15.9.2024–2.2.2025

WAMin peruskorjauksen aikana näyttelytoiminta on Taiteen talossa Kilta Galleriassa. Turussa asuvan ja työskentelevän Heini Ahon näyttely Jakaus koostuu veistoksista, installaatioista ja mediateoksista, joissa Aho havainnoi jakamista, osittamista ja erottelua.

Anssi Kasitonni Retro-spektri
Lapuan Taidemuseo, Lapua | 21.9.2024–25.1.2025

Anssi Kasitonnin taiteessa yhdistyvät käsityönä tehdyt tuotannot täynnä huumoria ja viittauksia populaari- ja alakulttuureihin. Teoksista välittyy luovuuden riemu ja tekemisen ihana vaiva teosten materiaalien vaihdellessa pahvista pronssiin ja lasikuidusta kultaan. Näyttely keskittyy taiteilijan veistoksiin ja lyhytelokuviin vuosilta 2008–2024.

Laura Rautjoki: Naisen kuva
Forssan museo, Galleria Moletti, Forssa | 17.9.2024–13.10.2024

Naisen kuva -näyttely tekee läpileikkauksen valokuvahistoriaan: taiteilija Laura Rautjoki tutkii suomalaisen naisen representaatiota muotokuvissa ja luo historian kuvaston innoittamana vaihtoehtoista naiskuvaa tekoälyn avulla.

Tove Kjellmark: Hevonen, robotti & mittaamaton
Seinäjoen taidehalli, Seinäjoki | 7.9.2024–4.1.2025

Ruotsalaisen Tove Kjellmarkin kaunis ja koskettava näyttely tuo hevosaiheisia veistoksia, videoita ja piirroksia Seinäjoen taidehalliin. Kjellmark näyttää teoksillaan, miten suhtaudumme eläimiin ja koneisiin.

Ääri
Museokeskus Taika, Hyvinkää | 19.9.2024–12.1.2025

Luonnon ääri-ilmiöt näyttävät voimansa liikkuvan kuvan, valokuvan ja toiminnallisten teosten kautta. Näyttely tuo yhteen neljä suomalaista nykytaiteilijaa: Petri Eskelisen, Antti Laitisen, Juhana Moisanderin ja Taneli Rautiaisen.

NAM YÖK HÄH – Mistä on ruokaperinteet tehty?
Hotelli- ja ravintolamuseo, Helsinki | 20.9.2024–24.8.2025

NAM YÖK HÄH käsittelee ruokaperinteiden muodostumista ja merkitystä, pureskelee perinteisiin liittyviä myyttejä, haastaa näkemään perinneruoat toisin sekä pohtii ravintoloiden ja ruokakaupan roolia perinteiden vaalimisessa ja uudistamisessa. 

null
HAMin monumentaalinen näyttely esittelee Tove Janssonin julkisiin tiloihin toteuttamia tilaustöitä, joissa taiteilijan päämääränä oli tuottaa ympärilleen kauneutta ja elämäniloa sekä tarjota aineksia tarinoiden maailmaan. Tove Jansson: Lintu sininen, 1953. © Tove Janssonin kuolinpesä. Kuva: HAM / Maija Toivanen.

Lokakuun uutuusnäyttelyt

Tove Jansson – Paratiisi
HAM Helsingin taidemuseo, Helsinki | 25.10.2024–6.4.2025

Tove Janssonin (1914–2001) odotettu näyttely esittelee rakastetun taiteilijan julkisia teoksia ennennäkemättömän laajasti. Suuri osa näyttelyssä nähtävistä piirroksista nähdään nyt ensimmäistä kertaa. Näyttely esittelee taiteilijan vähemmän tunnetun seinämaalaustuotannon koko laajuudessaan, pienemmistä koristemaalauksistaan monumentaalikoon teoksiin. 

Maaria Wirkkala: EDES TAKAISIN Back for a moment
Sara Hildénin taidemuseo, Tampere | 12.10.2024–19.1.2025

Sukupolvensa merkittäviin suomalaistaiteilijoihin kuuluva Maaria Wirkkala (s. 1954) on uranuurtaja niin estetiikassaan kuin materiaalin käytössään. Hän yhdistää puhuttelevalla ja runollisella tavalla kuvanveistoa, installaatiotaidetta, videokuvaa, jopa performatiivisuutta. Näyttely on katsaus Maaria Wirkkalan yli 40-vuotisen uran varrelle. 

Gothic Modern – Pimeydestä valoon
Ateneumin taidemuseo, Helsinki | 4.10.2024–26.1.2025

Ateneumin taidemuseon uutuusnäyttely esittelee 1800- ja 1900-lukujen modernia taidetta, joka sai vaikutteita eurooppalaisesta keskiajan ja pohjoisen renessanssin taiteesta. Taiteilijakaartiin kuuluu muun muassa Akseli Gallen-Kallela, Vincent van Gogh, Edvard Munch, Hugo Simberg, Helene Schjerfbeck.

Tyler Mitchell: Wish This Was Real
Suomen valokuvataiteen museo K1, Helsinki | 25.10.2024–23.2.2025

Valokuvataiteilija Tyler Mitchell (s. 1995, USA) on noussut suosioon muotimaailmasta. Hänet tunnetaan mustien ihmisten elämää visualisoivista, kauneutta, tyyliä ja utopioita korostavasta kuvakielestä. Kuvaaja muistetaan myös Beyoncé-kansikuvastaan, joka julkaistiin ​​Voguen kannessa. Näyttely on Mitchellin ensimmäinen yksityisnäyttely ja samalla hänen debyyttinsä Pohjoismaissa. 

Songlines – Australian seitsemän sisarta
Museokeskus Vapriikki, Tampere | 11.10.2024–30.3.2025

Värikäs ja visuaalisesti vaikuttava näyttely sukeltaa syvälle Australian alkuperäiskansojen unimaailman tarinoihin. Aboriginaalien myyttisen uniajan laululinjatarinat ovat Australian mantereen syntykertomuksia. Näyttely on tehty yhteistyössä Australian kansallismuseon kanssa ja tuo annoksen auringonpaistetta Suomen syksyn harmauteen.

Nature & Destruction
Chappe, Raasepori | 19.10.2024–30.3.2025

Daniel ja Geo Fuchsin näyttely on valokuvaprojekti, jota taiteilijapariskunta on toteuttanut matkoillaan eri puolilla maailmaa. Näyttely koostuu yksityiskohtaisista maisemapanoraamoista ja lähikuvista, jotka on otettu NASA:n ja Googlen kehittämällä kuvausrobotilla.

Jarmo Mäkilä – Minä olen monta
Villa Gyllenberg, Helsinki | 23.10.2024–2.3.2025

Jarmo Mäkilän (s. 1952) kuuluu sukupolvensa merkittävimpiin maalareihin. Hänen maalauksensa ovat realistisia, mutta aiheet ovat kaukana arkitodellisuudesta. Syysnäyttely esittelee taiteilijan uutta tuotantoa vuoropuhelussa Gyllenbergin kokoelmateosten kanssa. 

Mikko Paakkola: RED
Ars Nova, Turku | 4.10.2024–19.1.2025

RED-näyttely esittelee Mikko Paakkolan tuotantoa, jonka ydin on aina hehkunut punaisena. Maalausten intensiivinen ja värikylläinen pigmentti tuo kaivatun piristyksen pimeneviin syysiltoihin.

Elina Merenmies: Kaikki näkyy
Turun taidemuseo, Turku | 4.10.2024–12.1.2025

Elina Merenmies on taidemaalari ja piirtäjä, joka on tunnettu ekspressionistista ilmaisua ja pikkutarkkoja yksityiskohtia yhdistelevistä teoksistaan. Niiden luontosuhdetta ja empatiaa käsittelevä unenkaltainen maailma on sekoitus sisäisiä näkyjä ja todellisia tapahtumia.

Matias Karsikas, Pohjola kukkii – Pro vitrea -palkintonäyttely
Suomen lasimuseo, Riihimäki | 5.10.2024–31.12.2024

Matias Karsikkaan (s. 1989) näyttely esittelee taiteilijan varhaisia töitä sekä Iittalan lasitehtaalla hiljattain valmistettuja teoksia. Karsikas on vuoden 2020 Suomen vuoden nuori muotoilija, ja 2023 hänelle myönnettiin historian ensimmäinen persoonallista työskentelyä sekä suomalaista lasikulttuuria edistävä Pro vitrea -palkinto.

Kaamosmaisemia – Skábmaduovdagat
Siida – Saamelaismuseo ja Luontokeskus, Inari | 12.10.2024–28.1.2025

Näyttely käsittelee pimeyttä niin sisäisenä kuin ulkoisena ilmiönä. Moni kaamoksen keskellä elävä ei koe vuodenaikaa pimeänä, vaikka se usein sellaisena kuvaillaan. Inarilaiseen työryhmään kuuluvat Janita Rantanen, Sunna Nousuniemi – Radio-Juhani Sunná Máret, Sakari Maliniemi, Tomi Lampinen ja Nicholas Francett.

Pauline Curnier Jardin
Nykytaiteen museo Kiasma, Helsinki | 11.10.2024–23.2.2025

Pauline Curnier Jardinin (s. 1980, Ranska) näyttely Kiasmassa muuntaa tilan groteskiksi teemapuistoksi, jossa värikkäät kulissit ja äänimaisema houkuttelevat katsojaa. Näyttelyn elokuvat käsittelevät sukupuolen normeja, valtaa ja väkivaltaa synkemmillä sävyillä.

Truly Yours – Vilpittömästi sinun
Salon taidemuseo – Veturitalli, Salo | 19.10.2024–5.1.2025

Veturitallin 25-juhlavuosinäyttely esittelee maalausten, veistosten ja valokuvien ohella Salon kaupungin taidekokoelmaa. Näyttely tarjoaa mahdollisuuden tutustua kokoelman helmiin ja harvinaisuuksiin mielenkiintoisten teosrinnastusten kautta.

Larissa Sansour
Amos Rex, Helsinki | 9.10.2024–2.3.2025

Palestiinalais-tanskalaisen Larissa Sansourin näyttelyssä ajankohtaiset aiheet, kuten ylisukupolviset traumat sekä kodin ja kotimaan jättäminen pakon edessä kietoutuvat kuviteltuihin maailmoihin scifin, oopperan ja dokumentaarisen aineiston kautta. 

Vuoden nuori taiteilija 2024 – Suvi Sysi
Tampereen taidemuseo, Tampere | 26.10.2024–12.1.2025

Vuoden 2024 nuoren taiteilijan Suvi Sysin teokset ovat pääosin abstrakteja installaatiota. Hänen taiteessaan yhdistyvät taidegrafiikan, veistotaiteen ja maalauksen ilmaisulliset keinot. Teosten materiaalina on paperin ohella muun muassa savi, puu ja kipsi. 

Yhteenkietoutuneet maailmat
Vantaan taidemuseo Artsi, Vantaa | 2.10.2024–2.3.2025

Artsi tuo Suomeen ensi kertaa brittiläisen installaatiotaiteilija Rebecca Louise Lawn teoksia. Luontoa ihmetyksen, katoamisen ja seikkailun kautta tutkiva näyttely esittelee myös turkulaisen taiteilijaryhmä IC-98:n sekä Satu Auteron, Emma Hellen ja Kari Vehosalon teoksia.

Tiitiäisen aika
Mikkelin taidemuseo, Mikkeli | 12.10.2024–2.3.2025

Taiteilija Alexander Reichstein on luonut kolmiulotteisen Tiitiäisen aika -näyttelyn rakastetun akateemikko, runoilija, lastenkirjailija ja suomentaja Kirsi Kunnaksen (1924–2021) 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Näyttelyssä seikkailevat runojen päähenkilöt Tiitiäinen, Herra Pii Poo, Jaakko Vaakko Vesirotta ja Metsähiisi.

null
Monet tuntevat Isæus-Berlinin hänen vaihtelevan mittakaavan ja epätavallisen sekä veistoksellisista ja epätavallisista materiaalivalinnoista koostuvista installaatioista, mutta hän työskentelee myös eri mediumeilla, joista maalaustaide on keskeinen. Meta Isæus-Berlin, Filosofi/Filosofen/the Philosopher, 2022

Marraskuun uutuusnäyttelyt

Meta Isæus-Berlin – Filosofi
Kuntsin modernin taiteen museo, Vaasa | 2.11.2024–30.3.2025

Meta Isæus-Berlinin (s. 1963) teokset herättävät tunteita levottomuudesta hämmennykseen. Isæus-Berlin kuuluu Ruotsin keskeisimpiin nykytaiteilijoihin, ja hänen usein surrealistisia ja unenomaisia teoksiaan nähdään nyt ensikertaa laajasti Suomessa.

Linnunradalla
Nykytaiteen museo Kiasma, Helsinki | 15.11.2024–30.3.2025

Avaruuden äärettömyys ja sijaintimme tällä planeetalla ovat ihmiselle mysteeri, josta myös taiteilijat ovat ammentaneet. Näyttely johdattaa pohtimaan ihmisen suhdetta ympäristöönsä, muihin lajeihin ja teknologiaan. Näyttelyssä on esillä teoksia 23 taiteilijalta. 

Mikä väri
Turun taidemuseo, Turku | 26.11.2024–

Väri on yksi taiteen keskeisimmistä ilmaisuvälineistä. Turun taidemuseo ripustaa kokoelmiensa värikkäät teokset keskelle pimeää vuodenaikaa ja asettaa katsojat pohtimaan, miten värien merkitystä voi tulkita kuvataiteessa.

Johanna Pisto & Team
Aalto2, Jyväskylä | 9.11.2024–19.1.2025

Johanna Piston ja monialaisen työryhmän interaktiivinen taidenäyttely yhdistää kuvataiteen, musiikin, videon, muotoilun ja teknologian. Teokset muun muassa reagoivat kosketukseen tuottamalla ääntä ja liikkuvaa kuvaa.

Pontus Pettersson: Pancor Poetics
Helsingin Taidehalli | 7.11.–10.11.2024

Taidehalli muuttuu marraskuussa vihreällä vuoratuksi minigolfradaksi. Pancor Poetics on tanssitaiteilijoiden kanssa toteutettu vuorovaikutteinen teos, jossa minigolfradalla kiertelevät tanssitaiteilijat tavoittelevat kissan olemusta.

Taidehallissa esitellään loppuvuoden ajan HUSin laajaa taidekokoelmaa näyttelyssä Taide pidentää ikää – reseptejä HUSin taidekokoelmasta.

null
Palestiinalais-tanskalaisen Larissa Sansourin scifiä, oopperaa ja dokumentaarisia elementtejä yhdistelevä näyttely käsittelee ajankohtaisia aiheita Amos Rexissä 9.10.2024–2.3.2025. Stillkuva teoksesta Larissa Sansour & Søren Lind: As If No Misfortune Had Occurred in the Night, 2022.

Joulukuun uutuusnäyttelyt

Eija-Liisa Ahtila: Heijastus metsästä
Serlachius Kartano, Mänttä-Vilppula | 14.12.2024–27.4.2025

Eija-Liisa Ahtilan (s. 1959) uusi teos Serlachiukselle on monikuvainstallaatio, jossa hän jatkaa ihmiskeskeisen näkökulman kyseenalaistamista. Näyttely pohtii, miten elinympäristömme hätätila vaikuttaa tapaamme ajatella sekä kulttuurin ja taiteen rooliin yhteiskunnassa.

Serlachius Kartanossa on esillä myös Nastja Säde Rönkön traaginen videoinstallaatio kadonneesta rakkaudesta Nastja Säde Rönkkö: salt in our blood, in our sweat, in our tears.

Vastakohtien Arktis
Arktikum tiedekeskus, Rovaniemi | 6.12.2024–

Arktikumin tiedekeskuksen uudistettu pysyvä näyttely avautuu joulukuussa 2024. Vastakohtien Arktis -näyttely tarjoaa vierailijoille matkan halki ainutlaatuisen alueen vuodenaikojen ja maisemien. Tieteeseen perustuva näyttely kertoo, miten globalisaatio ja ilmastonmuutos haastavat sosiaalisen, kulttuurisen ja ekologisen kestävyyden pohjoisilla alueilla.

Valoon kahlitut
Seinäjoen taidehalli, Seinäjoki | 7.12.2024–19.4.2025

Valoon kahlitut -näyttely on syntynyt varhaisen valokuvaajan Julia Widgrénin (1842–1917) elämän ja uran inspiroimana. Pääosassa ovat valokuvan kehitys Suomessa, naisten aktiivinen rooli varhaisessa valokuvauksessa sekä vähemmän tutkitut vallan kuvat: kuvat vangeista, maaseudun ihmisistä ja naisista. 

Leo Karsikas – Karsittu
Kajaanin taidemuseo, Kajaani | 12.12.2024–9.2.2025

Leo Karsikkaan teokset kertovat eletystä elämästä. Teokset käsittelevät esimerkiksi perhettä, parisuhteen ristiriitaisuutta, äitiyttä ja pienen ihmisen ihmettä. 70 vuotta täyttävän kajaanilaisen retrospektiivinen näyttely esittelee kuvanveistäjän tuotantoa vuosikymmenten ajalta.

null
Lisää loppuvuoden uutuusnäyttelyitä löydät Museokortin laajasta näyttelykoosteesta. Ella Karttunen / Museokortti

Löydä lisää loppuvuoden näyttelyitä tutustumalla Museokortin laajaan uutuusnäyttelykoosteeseen!

Museokortti-toiminnasta vastaa FMA Creations Oy, joka on kokonaan Suomen museoliitto ry:n omistama ja kuuluu Museoliitto-konserniin. Museokortti-järjestelmän tuottamat tulot palautetaan suomalaisille museoille kävijämäärien perusteella, eikä järjestämällä ole museoalan ulkopuolisia edunsaajia.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mirva Uotila
Markkinoinnin ja viestinnän asiantuntija
044 4300730
mirva.uotila@museot.fi

Marjo Vänttinen
Markkinointi- ja viestintäpäällikkö
044 430 07 12
marjo.vanttinen@museot.fi

Kuvat

Monet tuntevat Isæus-Berlinin hänen vaihtelevan mittakaavan ja epätavallisen sekä veistoksellisista ja epätavallisista materiaalivalinnoista koostuvista installaatioista, mutta hän työskentelee myös eri mediumeilla, joista maalaustaide on keskeinen.
Monet tuntevat Isæus-Berlinin hänen vaihtelevan mittakaavan ja epätavallisen sekä veistoksellisista ja epätavallisista materiaalivalinnoista koostuvista installaatioista, mutta hän työskentelee myös eri mediumeilla, joista maalaustaide on keskeinen.
Meta Isæus-Berlin, Filosofi/Filosofen/the Philosopher, 2022
Lataa
HAMin monumentaalinen näyttely esittelee Tove Janssonin julkisiin tiloihin toteuttamia tilaustöitä, joissa taiteilijan päämääränä oli tuottaa ympärilleen kauneutta ja elämäniloa sekä tarjota aineksia tarinoiden maailmaan.
HAMin monumentaalinen näyttely esittelee Tove Janssonin julkisiin tiloihin toteuttamia tilaustöitä, joissa taiteilijan päämääränä oli tuottaa ympärilleen kauneutta ja elämäniloa sekä tarjota aineksia tarinoiden maailmaan.
Tove Jansson: Lintu sininen, 1953. © Tove Janssonin kuolinpesä. Kuva: HAM / Maija Toivanen.
Lataa
Lisää loppuvuoden uutuusnäyttelyitä löydät Museokortin laajasta näyttelykoosteesta.
Lisää loppuvuoden uutuusnäyttelyitä löydät Museokortin laajasta näyttelykoosteesta.
Ella Karttunen / Museokortti
Lataa
Maria Laxin toismaailmallista valokuvataidetta on esillä VB-valokuvakeskuksessa Kuopiossa.
Maria Laxin toismaailmallista valokuvataidetta on esillä VB-valokuvakeskuksessa Kuopiossa.
Maria Lax, Heavenly Fire no. 17, 2020.
Lataa
Koe Tove Janssonin ennenäkemättömiä monumentaalisia teoksia HAMissa, Nastja Säde Rönkön videoinstallaatio kadonneesta rakkaudesta Serlachius Kartanossa ja palestiinalais-tanskalaisen Larissa Sansourin tiivistunnelmainen näyttelyssä Amos Rexissä.
Koe Tove Janssonin ennenäkemättömiä monumentaalisia teoksia HAMissa, Nastja Säde Rönkön videoinstallaatio kadonneesta rakkaudesta Serlachius Kartanossa ja palestiinalais-tanskalaisen Larissa Sansourin tiivistunnelmainen näyttelyssä Amos Rexissä.
Kuva: Ella Karttunen / Museokortti. Pienet kuvat: Tove Jansson, kuva: HAM / Maija Toivanen; Nastja Säde Rönkkö; Larissa Sansour.
Lataa
Palestiinalais-tanskalaisen Larissa Sansourin scifiä, oopperaa ja dokumentaarisia elementtejä yhdistelevä näyttely käsittelee ajankohtaisia aiheita Amos Rexissä 9.10.2024–2.3.2025.
Palestiinalais-tanskalaisen Larissa Sansourin scifiä, oopperaa ja dokumentaarisia elementtejä yhdistelevä näyttely käsittelee ajankohtaisia aiheita Amos Rexissä 9.10.2024–2.3.2025.
Stillkuva teoksesta Larissa Sansour & Søren Lind: As If No Misfortune Had Occurred in the Night, 2022.
Lataa
Nastja Säde Rönkön videoinstallaatio on esillä Serlachius Kartanossa 7.9.2024–23.3.2025. Kyyneleistä sekä veri- ja hikipisaroista syntyy traaginen tarina kadonneesta rakkaudesta ja sen kaoottisista emotionaalisista seurauksista.
Nastja Säde Rönkön videoinstallaatio on esillä Serlachius Kartanossa 7.9.2024–23.3.2025. Kyyneleistä sekä veri- ja hikipisaroista syntyy traaginen tarina kadonneesta rakkaudesta ja sen kaoottisista emotionaalisista seurauksista.
Nastja Säde Rönkkö, salt in our blood, in our sweat, in our tears, 2023, stillkuva kolmikanavaisesta videoteoksesta.
Lataa

Linkit

Museokortti on vuoden mittainen pääsylippu yli 360 museokohteeseen ympäri Suomen, Ahvenanmaalta Inariin. Museokortilla voi kokea suurimmat ja merkittävimmät museot sekä paikalliset aarteet.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Museokortti

Alvar Aallon skeittialtaat, hyperrealismia ja Hello Kitty -huumaa – katso kesän puhutuimmat uutuusnäyttelyt!20.6.2024 12:03:15 EEST | Tiedote

Ihmettele hyperrealistista taidetta Tampereella, koe EGSin utopistinen suurlähetystö Helsingissä tai lähde Jyväskylään selvittämään, mitä yhteistä on Alvar Aallolla ja skeittauksella. Museokesä tarjoaa kotimaisia klassikoita, muoti-ikoneja ja kansainvälistä valokuva-, lasi- ja veistostaidetta. Kokosimme kiinnostavimmat uutuusnäyttelyt ympäri maan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye