Finavia Oyj

Finavia valmistautuu talvikauteen Helsinki-Vantaalla: talvikalustoon kuuluu 200 ajoneuvoa ja 80 talvikunnossapidon kausityöntekijää

Jaa

Helsinki-Vantaan lentoasemalla valmistaudutaan talvikauden käynnistymiseen. Lumenpoistoon tarkoitettu kalusto on iskussa ja kunnossapidon tehtäviin rekrytoidut talven kausityöntekijät aloittavat työnsä viikolla 41.

Talvikunnossapitoa Helsinki-Vantaan lentoasemalla.
Talvikunnossapitoa Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Finavia Oyj

Lentoasemayhtiö aloittaa talveen valmistautumisen jo kesällä. Varautuminen on pitänyt sisällään talvikunnossapidon kausityöntekijöiden rekrytoinnin, vakituisten ja uusien työntekijöiden kouluttamisen sekä kunnossapidon kaluston kuten lumiaurojen ja harjapuhaltimien huoltotyöt. 

"Talvikauteen valmistautuminen on aloitettu hyvissä ajoin Helsinki-Vantaan kunnossapidossa, jotta olemme valmiina ensilumen sataessa. Talvella kunnossapidon tehtävissä käytettävä 200 ajoneuvon kalusto on iskussa, ja olemme jälleen rekrytoineet kokeneita kausityöntekijöitä huolehtimaan kiitoteiden aurauksesta," sanoo Helsinki-Vantaan kunnossapitopäällikkö Pyry Pennanen Finaviasta. 

Kiitoteiden puhdistusta lumenpoistokoneilla toteutetaan noin 15 koneen ryhmissä, jossa jokaisella kuljettajalla on ennalta määritelty tehtävä.  

“Kunnossapidolla on 13 minuuttia aikaa pyyhkiä 3500 metriä pitkä ja 60 metriä leveä kiitotiealue kerralla puhtaaksi, jotta lennot pysyvät aikataulussaan. Kokeneimmat kuskit ajavat aina jonossa ensimmäisenä, mikä vaatii ammattitaitoa, jotta koko letka liikkuu samassa tahdissa ja jälki on priimaa. Kun onnistumme kunnossapidossa, lentoliikenne sujuu aikataulussa talvikeleillä.”  

Kokonaisuutena lumenpoistoa tehdään talven aikana kiitoteiden lisäksi myös lentoaseman asematasoalueella, lentokoneiden paikoitus- ja jäänpoistoalueilla, lentoaseman huoltoteillä ja maaliikenteen ajokaistoilla. Yhteensä lumesta poistettavaa pinta-alaa on Helsinki-Vantaalla noin 350 hehtaaria. 

Helsinki-Vantaan talvikalustoon kuuluu 200 ajoneuvoa 

Kilometrien mittaiset kiitotiet ja asematasoalueet pidetään liikennöintikuntoisina läpi lumisen talven. Tänä vuonna Helsinki-Vantaan kunnossapidossa on käytössä esimerkiksi 21 lumenpoistoon käytettävää harjapuhallinta, 19 kuorma-autoa liukkaudentorjuntaan ja lumen ajoon, 12 pyöräkuormaajaa, 12 linkoa, kolme kitkanmittausautoa ja kaksi tiehöylää. 

”Talvikunnossapidon kruununjalokiviä ovat Helsinki-Vantaalla osittain kehitetyt Vammaksen PSB-5500-harjapuhallinajoneuvot. Erittäin tehokkaat monitoimilumiaurat on tehty suomalaisiin talviolosuhteisiin.” 

Lyhenne PSB tulee sanoista plow, sweep, blow– kone auraa, harjaa ja puhaltaa lunta.Luku 5500 kertoo koneen 5,5 metrin työleveydestä. 

”Tavoitteemme on turvallinen ja sujuva lentoliikenne kaikissa keliolosuhteissa ja vuoden jokaisena päivänä. Siihen tarvitaan maailmankuulua lumiosaamistamme, eli niin sanottua snowhow’ta,” kunnossapitopäällikkö Pennanen sanoo. 

Finavia testaa vähäpäästöisiä käyttövoimia raskaalle talvikalustolle 

Yksi lumenpoistoon käytettävä harjapuhallin painaa yli 30 tonnia, ja kalusto kuluttaa 80 prosenttia kaikista Finavian käyttämistä polttoaineista. 

”Tällä hetkellä kalustossa käytetään uusiutuvaa polttoainetta, mutta selvitämme myös vedyn mahdollisuutta lentoaseman raskaan kaluston käyttövoimana.” 

Finavia on mukana kansainvälisessä vetyhankkeessa, jonka tavoitteena on varautua vedyn käsittelyyn lentoasemaympäristössä. BSR HyAirport -vetyhankkeessa Finavia vaihtaa Suomessa valmistetun harjapuhaltimen toisen moottorin kaasumaista vetyä polttavaksi mäntämoottoriksi. Se otetaan käyttöön talvikaudella 2025–2026.

FINAVIA OYJ 
Viestintä

Kuvia talvikunnossapidosta median käyttöön

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Talvikunnossapitoa Helsinki-Vantaan lentoasemalla.
Talvikunnossapitoa Helsinki-Vantaan lentoasemalla.
Finavia Oyj
Lataa
Lumenpoistokoneita Helsinki-Vantaan lentoasemalla.
Lumenpoistokoneita Helsinki-Vantaan lentoasemalla.
Finavia Oyj
Lataa
Harjapuhaltimet ja lumenpoistokoneet letkassa Helsinki-Vantaalla.
Harjapuhaltimet ja lumenpoistokoneet letkassa Helsinki-Vantaalla.
Finavia Oyj
Lataa
Talvikunnossapitoa kiitotiellä.
Talvikunnossapitoa kiitotiellä.
Finavia Oyj
Lataa

Tietoa lentoasemayhtiö Finaviasta

Lentoasemayhtiö Finavia johtaa ja kehittää 20 lentoasemaa Suomessa. Sujuvat ja laadukkaat palvelut lentoyhtiöille ja matkustajille ovat meille sydämen asia. Kehitämme Suomen saavutettavuutta ja hyvä lentoyhteyksiä. Olemme sitoutuneet vastuulliseen toimintaan edistääksemme kestävää lentomatkailua. Finavia-konsernin liikevaihto vuonna 2023 oli 360 miljoonaa euroa ja henkilöstömäärä 2 540.

Tervetuloa Finavian lentoasemille | Finavia
Vuosikertomukset | Finavia
www.facebook.com/finavia
www.facebook.com/helsinkiairport
www.twitter.com/finavia
www.twitter.com/helsinkiairport

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Finavia Oyj

Helsinki-Vantaalla voi katsoa nyt oopperaa ja balettia maksutta − Finavia ja Suomen kansallisooppera ja -baletti kutsuvat matkustajat kulttuurimatkalle17.9.2024 14:01:38 EEST | Tiedote

Lentoasemayhtiö Finavia ja Suomen kansallisooppera ja -baletti avasivat Helsinki-Vantaan lentoasemalle ikkunan oopperan ja baletin maailmaan. Matkustajat voivat nauttia jatkossa oopperan ja baletin makupaloista ilmaiseksi kaikille avoimella Kulttuurinäyttämöllä, lentokentän juna-aseman jättimäiselle seinälle heijastettuna.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye