Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

Näyttely valmistaa kohtaamaan ikijäästä vapautuvat elämänmuodot

Jaa

Mari Keski-Korsun näyttely Walks in the Steam of Cryosphere on avautunut Hanasaaren galleriassa. Se tarkastelee ikiroudan muuttuvaa tilaa ja ikiaikaista mikrobista elämää, joka vapautuu jäästä ilmaston lämmetessä.

Walks in the Steam of Cryosphere
Walks in the Steam of Cryosphere Kuva: Karl Vilhjalmsson

Jäästä vapautuvat mikrobit – kuten vaikkapa virukset - ovat eräänlaisia aikamatkaajia, joiden historia ulottuu tuhansien vuosien päähän. Voimme joutua hyvinkin pian vastakkain näiden kaukaa menneisyydestä tulevien matkaajien kanssa, kun ikiroudan sulaminen jatkuu. Miten meidän tulisi heidät kohdata? Entä minkälaisen merkityksen annamme kohtaamiselle - voisiko se olla mahdollisuus uhan sijaan?

Näyttely on osa Mari Keski-Korsun väitöstutkimusta Aalto-yliopiston taiteen ja median laitoksella. Se edustaa taiteellista tutkimusta, jossa työskentelyä ohjaa tutkimuskysymys, kuten akateemisessa tutkimuksessa. on tapana. Sillä on myös omat vakiintuneet tutkimusmetodinsa ja standardinsa.

”Tutkimusalana taiteellinen tutkimus on kuitenkin verrattain nuori, joten tilaa kokeiluille formaattien ja metodien suhteen on enemmän kuin pidemmän historian omaavilla aloilla”, toteaa Keski-Korsun väitöstyön ohjaaja, professori Laura Beloff Aalto-yliopistosta.

Keski-Korsun käyttämiä metodeja ovat kävely ja kansanparannus, erityisesti saunassa tehtävä turvehoito, johon on tuotu mukaan pieni määrä ikijään sulamisvettä. Näyttelyssä nähdään video Walking with Permafrost, jossa Keski-Korsu jäljittelee suolla mikrobien liikkeitä, ja Cryospheric Steams Repository, joka koostuu lukuisissa saunotuksissa kerätyistä näytteistä hikeä, ikijäästä sulanutta vettä sekä turvetta.

Kryosfääri näyttelyn nimessä viittaa maapallon kiinteässä olomuodossa oleviin vesiin, kuten jäätiköihin ja ikijäähän. Kryosfäärin - kuten ikijään - sulaminen vapauttaa valtavat määrät hiilidioksidia, metaania ja vettä, jotka vaikuttavat elonkehiin globaalisti. Pienten mikrobien rooli on tärkeä, sillä kasvihuonekaasut syntyvät niiden aktivoituessa hajottamaan aiemmin jäässä ollutta orgaanista massaa.

”Monitieteinen lähestymistapa, jota taiteellinen tutkimus edustaa, on mielestäni rakentava ja kestävä tapa navigoida kriisien täyttämässä nykyajassa. Taiteellisen tutkimuksen metodit auttavat kysymään kysymyksiä, joiden varaan uutta ajattelua on hedelmällistä rakentaa”, toteaa Aino Kostiainen, Hanasaaren taidevastaava.

Näyttely on ensimmäinen osa kokonaisuutta, joka käsittelee keinoja resilienssin luomiseen moninaisten kriisien aikakaudella. Näyttelykokonaisuuden toisessa osassa nähdään ruotsalaistaiteilija Hanna Ljunghin teoksia. Näyttely on saanut Museovirastolta valtionavustusta. Mari Keski-Korsun väitöskirjatutkimusta tukevat Koneen Säätiö, Polaaritutkimuksen sihteeristö sekä Taiteen Edistämiskeskus.

Mari Keski-Korsun näyttely Walks in the Steam of Cryosphere on esillä 27.10.2024 saakka Hanasaaren galleriassa, joka on avoinna päivittäin klo 10–20.

Lisätiedot: Aino Kostiainen aino.kostiainen(at)hanaholmen.fi, puh. +358 (0)40 551 9933

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus edistää ja kehittää Suomen ja Ruotsin välistä vuorovaikutusta ja yhteistyötä kaikilla yhteiskunnan alueilla. Toteutamme yhteistyönä erilaisia tapahtumia, kursseja, seminaareja ja projekteja, selvitämme kehittämistarpeita sekä teemme aloitteita maiden välisen yhteistyön kehittämiseksi. Hanasaaren kiinteistön omistaa Suomen valtio ja Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto on sen hallinnollinen päämies. 

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye