Kustannusosakeyhtiö Otava

Marko Junkkarin uutuuskirja on kiehtova kertomus vakuutusjätti Pohjolan lopusta

Jaa

Marko Junkkarin Vallan linnakkeen viimeinen taisto on jännittävä kuvaus poikkeuksellisesta valtakamppailusta Suomen taloushistoriassa. Vuosituhannen vaihteen molemmin puolin käyty taistelu vakuutusyhtiö Pohjolasta oli kuin shakespearelainen draama, jossa hamuttiin valtaa, menetettiin se ja kukin vuorollaan petti toisensa.

”Valehtelua, kaksinaamaisuutta, eduntavoittelua ja häikäilemättömiä toimenpiteitä.” Näin Iiro Viinanen kuvasi kokemuksiaan vakuutusyhtiö Pohjolan pääjohtajana. 

Pohjola oli yli sadan vuoden ajan sinivalkoisen pääoman linnake ja keskeinen taloudellisen vallan käyttäjä Suomessa. Vuosituhannen vaihteessa mahtiyhtiö ajautui kaaokseen ja pelinappulaksi vailla sananvaltaa omaan kohtaloonsa. ”Tuntui kuin olisi Linnanmäen vuoristoradan junassa, jossa ei ole jarrumiestä”, kuvasi eräs haastaeltava Pohjolan tunnelmia vuonna 1999.

Marko Junkkarin uutuuskirja Vallan linnakkeen viimeinen taisto kertoo Pohjolan vuosien 1996–2005 vauhdikkaista käänteistä – petoksista, virhearvioista ja valtataisteluista, jotka liittyivät Suomi-yhtiöön, If-järjestelyyn, Sammon vihamieliseen valtausyritykseen sekä Conventum-kauppoihin.  Pohjolan tarina kuvaa sitä valtavaa muutosta, joka Suomen taloudessa koettiin 1990-luvun laman jälkeen. Suljettu talous avautui ulkomaalaisille sijoittajille ja pelisäännöt menivät uusiksi. Suomi siirtyi vuorineuvoskapitalismista kohti markkinataloutta. Suurista yritysjärjestelyistä ei voitu enää entiseen tapaan sopia kabineteissa, metsästysreissuilla ja Lapin kelosaunoissa pienessä vuorineuvosporukassa.

Marko Junkkari (s. 1969) on Helsingin Sanomien politiikkaan ja talouteen keskittynyt toimittaja. 

Vallan linnakkeen viimeinen taisto – Kertomus vakuutusjätti Pohjolan lopusta ilmestyy painettuna, e-kirjana sekä Juhani Rajalinin lukemana äänikirjana. Teos on arvostelu- ja käsittelyvapaa 17.10. 

Haastattelupyynnöt, pdf-vedokset ja arvostelukappaleet: adele.couavoux@otava.fi  

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Otava

Otava julkaisee Freida McFaddenin läpimurtoromaanin – Veret seisauttava trilleri pohtii, millaista on olla sarjamurhaajan tytär25.9.2024 13:10:00 EEST | Tiedote

Millainen aikuinen kasvaa sarjamurhaajan lapsesta? Periytyykö taipumus murhanhimoisuuteen? Sarjamurhaajan tytär -romaanissa psykologisten trillerien tähti Freida McFadden tempaisee lukijan mukaansa hyytävään tarinaan menestyvästä kirurgista, joka on vuosia paennut synkkää perhetaustaansa. McFaddenin läpimurtoromaani julkaistaan suomeksi 4. lokakuuta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye