Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde

Pohteen nimityö on ehdolla Vuoden selväsanaiseksi

Jaa

Pohteen nimityö on valittu kolmen finalistin joukkoon Vuoden selväsanainen -kilpailussa. Kilpailun järjestään Kotimaisten kielten keskus.

Naamasymboli hymyilee ja vinkkaa silmää sinisellä pohjalla.

Vuoden selväsanainen -kilpailun voitto ratkeaa Selkeän kielen päivän tilaisuudessa 10.10.2024.
Kotimaisten kielen keskuksen eli Kotuksen mukaan Vuoden selväsanainen -kilpailun kolmikkoon valitut ehdokkaat edustavat laajasti julkishallinnossa tehtävää työtä hyvän virkakielen edistämiseksi. Pohteen nimityön lisäksi kaksi muuta ehdokasta ovat Kelan selkeän kielen oppimispolut sekä Tullin verkkosivu-uudistus.

- Kärkiehdokkaaksi pääseminen ilahduttaa kovasti. On hienoa, että kansallisellakin tasolla meidän tekemä nimityö nähdään merkittävänä ja hyvänä.  Ison organisaation nimityötä ei voi kuitenkaan tehdä mikään työryhmä yksin, vaan on tarvittu myös hyvän ja selkeän nimistön hyödyt ymmärtävä henkilöstö ja johto, sanoo viestinnän suunnittelija Sanna Krook, joka vetää nimityötä.

Kaikkiaan ehdokkaita oli 19. Heidän joukostaan finalistit valitsi esiraati. Raatiin kuului edustajat valtiovarainministeriön Avoin hallinto -hankeesta, Kotimaisten kielten keskuksesta, Selkokeskuksesta sekä sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Tavoitteena on asukkaille selkeät nimet

Tavoitteena on, että Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen nimet ovat yhtenäisiä, ymmärrettäviä ja selkeitä. Nyt samaa työtä tekevillä yksiköillä saattaa olla hyvin erilaisia nimiä, sillä eri kunnissa on ollut erilaisia nimeämiskäytäntöjä. Hyvinvointialueuudistuksen myötä on tullut tarve lisätä yksiköiden nimiin esimerkiksi kuntien nimiä.

- Nimet eivät ole pelkkiä sanoja, vaan niihin latautuu mielikuvia, arvoja ja tunteitakin. Siksi niiden muuttaminen on usein vaikeaa. Minua on ilahduttanut, että Pohteella nimityö on sujunut yllättävän sujuvasti, Krook sanoo.

Pohteella nimityötä tekee Niminyrkki-niminen työryhmä, johon kuuluu viestinnän ja tietohallinnon asiantuntijoita, asiantuntijalääkäri ja sosiaali- ja terveyspalvelujen asiantuntijoita. Niminyrkki valmistelee nimet ja pyytää nimistä lausunnot toimialueilta. 

- Tarkoitus ei ole keksiä uusia hienoja nimiä, vaan nimissä suosimme asukkaille tuttuja sanoja, kuten hammashoitola, neuvola, palvelukoti tai kotihoito, Krook tiivistää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde vastaa yli 415 000 asukkaan hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta 1.1.2023 alkaen. Työllistämme noin 18 500 sosiaali- ja terveysalan sekä pelastustoimen osaajaa. Yhdessä tarjoamme Pohjois-Pohjanmaan ihmisille tukea elämään ja apua terveyteen tai hätään aiempaa paremmin. Toimimme vaikuttavasti ja uusin tavoin – samalla henkilöstöömme panostaen.

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue on yhdistänyt 30 kunnan sosiaali- ja terveydenhuollon, kolme sairaalaa ja kaksi pelastuslaitosta. Oulun yliopistollinen sairaala OYS on yksi Suomen viidestä yliopistollisesta sairaalasta, ja se vastaa lähes puolen miljoonan suomalaisen erikoissairaanhoidon palveluista. Tavoitteemme on vuoteen 2030 mennessä rakentaa maailman älykkäin sairaala.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde

Pohteen sosiaali- ja terveyskeskusten verkkoa tarkastellaan syksyn aikana, asukastilaisuus etäyhteydellä 2.10.26.9.2024 12:27:27 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde valmistelee periaatteita, joiden pohjalta tarkastellaan sosiaali- ja terveyskeskusten verkkoa alueella. Sosiaali- ja terveyskeskusten verkon uudistaminen liittyy Pohteen sote-järjestämissuunnitelman päivittämiseen, joka on osa Pohteen tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman toimenpiteitä. Periaatteet ovat tulossa päätöksentekoon lokakuun lopussa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye