Kom ihåg att beakta fastighetsegendomen i intressebevakningsfullmakten
Myndigheten för digitalisering och befolkningsdatas kampanj I egna händer påminner igen om att upprätta en intressebevakningsfullmakt. I oktober ligger särskilt fokus på fastighetsegendom: det vore bra att nämna fastigheter separat i fullmakten för att affärer med egnahemshus eller sommarstugor ska vara smidigare. Det finns också en ny digital tjänst för fullmäktige: egendomsförteckningen kan nu göras elektroniskt i Intressebevakningens e-tjänst.

Varje myndig person borde ha en intressebevakningsfullmakt för den händelse att personen ibland inte själv kan sköta sina egna ärenden. Att färdigt upprätta en intressebevakningsfullmakt i den egna dokumentportföljen gör det lättare att sköta ärenden i framtiden, eftersom man i den kan fastställa vem som sköter sina egna ärenden och på vilket sätt.
Kampanjen I egna händer som inleddes år 2022 har lyft fram intressebevakningsfullmakten i olika medier genom att berätta om dess roll i underlättandet av livet med hjälp av människonära berättelser. Information om intressebevakningsfullmakten har också spridits vidare med hjälp av ett partnernätverk som består av över 90 organisationer. Den sista delen av kampanjen som Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata leder syns i oktober bland annat på Yle TV1, sociala medier och på webben.
– Antalet ärenden som gäller intressebevakningsfullmakter vid vårt ämbetsverk har ökat betydligt i år. Även om antalet förväntas öka ytterligare, effektiviserar våra nya digitala tjänster vår verksamhet och underlättar den fullmäktiges uppgifter, berättar kommunikations- och marknadsföringsdirektör Liinu Lehto vid Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata.
– Ett varmt tack till vårt partnernätverk, med hjälp av vilket vi har kunnat sprida budskapet om intressebevakningsfullmakten på bred front runt om i Finland. Även om det nu är dags att avsluta kampanjen fortsätter arbetet för att öka kännedomen om intressebevakningsfullmakten. I slutet av året låter vi ännu göra en kännedomsenkät där vi får intressant information om bland annat antalet personer som gjort en intressebevakningsfullmakt samt attityderna till fullmakten, tillägger Lehto.
Fastighetsaffärer blir smidigare genom att lägga till ett omnämnande om fastigheter i intressebevakningsfullmakten
Om överlåtelsen av en fastighetsegendom inte nämns i intressebevakningsfullmakten i uppgifterna om den fullmäktige, kan till exempel försäljningen av en sommarstuga fördröjas. Därför lönar det sig att beakta detta redan i upprättandet av fullmakten, även om man inte äger fastighetsegendom vid den tidpunkten. Även i en befintlig intressebevakningsfullmakt kan fastighetsärendet uppdateras så länge som fullmaktsgivaren förstår ärendets innebörd.
Om en fastighetsöverlåtelse inte nämns i fullmakten, måste en intressebevakare först förordnas för fullmaktsgivaren för affären. Den förordnade intressebevakaren måste ännu be Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata om tillstånd för fastighetsaffären. Hela processen kan då ta sammanlagt flera månader.
Rekommendationerna för fullmaktens innehåll kan kontrolleras till exempel med hjälp av checklistan i Suomi.fi-guiden. I intressebevakningsfullmakten lönar det sig att utöver en första och andrahandsfullmäktig utse en så kallad ersättare som inte är jävig att sköta en fastighetsaffär. Personen kan till exempel vara en vän eller någon annan pålitlig person.
Digitaliseringen effektiviserar ibruktagandet av intressebevakningsfullmakter
I den nya e-tjänsten för intressebevakning vid Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata har man i oktober tagit i bruk möjligheten att göra upp en egendomsförteckning elektroniskt. Upprättandet av egendomsförteckningen är den fullmäktiges första uppdrag: uppgifterna om fullmaktsgivarens egendom måste sammanställas inom tre månader från det att den fullmäktiges uppdrag inleddes.
Tidigare satsningar på digital utveckling har redan gett resultat. Den webblankett som togs i bruk på våren och den nya tekniken effektiverade avsevärt fastställandet av intressebevakningsfullmakter, då till exempel den halvtimme som tidigare användes till inskrivning nu kan användas till andra uppgifter. Målet är att en så stor del som möjligt av ansökningarna om fastställande i fortsättningen ska göras elektroniskt till Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata. Redan nu kommer 40 procent av ansökningarna till ämbetsverket via en webblankett i stället för i pappersform.
Vad är en intressebevakningsfullmakt? |
|||
|
|||
Nyckelord
Kontakter
Liinu LehtoKommunikations och marknadsföringsdirektör
Tel:0295 535 385liinu.lehto@dvv.fiBilder

Länkar
Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata
Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata främjar digitaliseringen av samhället, tryggar tillgången till information och erbjuder tjänster för kundernas livshändelser.
Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata sörjer för den grundläggande administrationen av befolkningsdatasystemet och digitaliseringen av samhället. Till myndighetens uppgifter hör bland annat borgerliga vigslar, namn- och adressändringar, förmynderskaps- och intressebevakningsärenden, administration av befolkningsdatasystemet, utveckling av lösningar för elektronisk identitet samt utveckling och underhåll av centraliserade stödtjänster för e-tjänster. Dessa stödtjänster för e-tjänster omfattar bland annat Suomi.fi-webbtjänsten, elektroniska myndighetsmeddelanden (Suomi.fi-meddelanden) samt fullmakter att sköta ärenden för andras räkning (Suomi.fi-fullmakter).
Kampanjen "I egna händer"
Syftet med kampanjen ”I egna händer” är att öka medvetenheten om intressebevakningsfullmakt och uppmuntra alla myndiga personer att göra den. En fullmakt är ett sätt att ge någon befogenhet att ta hand om dina angelägenheter när du inte längre kan göra det själv.
Partnerna i kampanjen I egna händer år 2024 är Finansministeriet, Social- och hälsovårdsministeriet och Justitieministeriet. Kampanjen kommer att avslutas 2024.
Andra språk
Följ Digi- ja väestötietovirasto
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Digi- ja väestötietovirasto
Viktig påminnelse till röstberättigade: Cirka 1,5 miljoner har fått en elektronisk notifikation om sin rösträtt i välfärdsområdes- och kommunalvalet2.4.2025 08:33:00 EEST | Pressmeddelande
Cirka 1,5 miljoner röstberättigade har i år fått en notifikation om sin rösträtt i välfärdsområdes- och kommunalvalet i elektronisk form. Alla röstberättigade som använder Suomi.fi-meddelanden har fått notifikationen i elektronisk form.
Tärkeä muistutus äänioikeutetuille: Noin 1,5 miljoonaa on saanut ilmoituksen äänioikeudestaan alue- ja kuntavaaleissa sähköisesti2.4.2025 08:33:00 EEST | Tiedote
Noin 1,5 miljoonaa äänioikeutettua on saanut tänä vuonna ilmoituksen äänioikeudestaan alue- ja kuntavaaleissa sähköisessä muodossa. Ilmoitus on tullut sähköisenä kaikille niille äänioikeutetuille, joilla on käytössä Suomi.fi-viestit.
Important reminder for voters: About 1.5 million have been notified of their eligibility to vote in the upcoming county and municipal elections electronically2.4.2025 08:33:00 EEST | Press release
About 1.5 million eligible voters have received notification of their right to vote in this year's county and municipal elections in electronic form. The polling card has been sent electronically to all those entitled to vote who use Suomi.fi Messages.
Digihumaus-rapporten 2025: en osäker värld behöver tillförlitlig digital infrastruktur1.4.2025 07:30:00 EEST | Pressmeddelande
Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata (MDB) har idag publicerat Digihumaus-rapporten, i vilken det betonas hur digitaliseringen kan stöda samhället i de allt mer komplexa och osäkra förhållandena som råder. Rapporten är en analys av hur den digitala infrastrukturen kan fungera som en stöttepelare för stabilitet – och vilka risker systemens ömsesidiga beroende medför.
Digihumaus-raportti 2025: epävarma maailma tarvitsee luotettavaa digi-infrastruktuuria1.4.2025 07:30:00 EEST | Tiedote
Digi- ja väestötietovirasto (DVV) on tänään julkaissut Digihumaus-raportin, jossa korostuu se, kuinka digitalisaatio voi tukea yhteiskuntaa yhä kompleksisemmissa ja epävarmemmissa olosuhteissa. Raportti on analyysi siitä, miten digitaalinen infrastruktuuri voi toimia vakauden tukipilarina – ja mitä riskejä järjestelmien keskinäisriippuvuus tuo mukanaan.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum