Digi- ja väestötietovirasto

Kom ihåg att beakta fastighetsegendomen i intressebevakningsfullmakten

Dela

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdatas kampanj I egna händer påminner igen om att upprätta en intressebevakningsfullmakt. I oktober ligger särskilt fokus på fastighetsegendom: det vore bra att nämna fastigheter separat i fullmakten för att affärer med egnahemshus eller sommarstugor ska vara smidigare. Det finns också en ny digital tjänst för fullmäktige: egendomsförteckningen kan nu göras elektroniskt i Intressebevakningens e-tjänst.

Tre personer sitter på en soffa och ler mot kameran.
TV-personligheterna Jorma och Soile är med i kampanjen ”I egna händer”. I videon pratar de om upprättandet av en intressebevakningsfullmakt med Sanna Sotaniemi, sakkunnig inom förmyndarverksamheten vid Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata (mitten).

Varje myndig person borde ha en intressebevakningsfullmakt för den händelse att personen ibland inte själv kan sköta sina egna ärenden. Att färdigt upprätta en intressebevakningsfullmakt i den egna dokumentportföljen gör det lättare att sköta ärenden i framtiden, eftersom man i den kan fastställa vem som sköter sina egna ärenden och på vilket sätt.

Kampanjen I egna händer som inleddes år 2022 har lyft fram intressebevakningsfullmakten i olika medier genom att berätta om dess roll i underlättandet av livet med hjälp av människonära berättelser. Information om intressebevakningsfullmakten har också spridits vidare med hjälp av ett partnernätverk som består av över 90 organisationer. Den sista delen av kampanjen som Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata leder syns i oktober bland annat på Yle TV1, sociala medier och på webben.

– Antalet ärenden som gäller intressebevakningsfullmakter vid vårt ämbetsverk har ökat betydligt i år. Även om antalet förväntas öka ytterligare, effektiviserar våra nya digitala tjänster vår verksamhet och underlättar den fullmäktiges uppgifter, berättar kommunikations- och marknadsföringsdirektör Liinu Lehto vid Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata.

– Ett varmt tack till vårt partnernätverk, med hjälp av vilket vi har kunnat sprida budskapet om intressebevakningsfullmakten på bred front runt om i Finland. Även om det nu är dags att avsluta kampanjen fortsätter arbetet för att öka kännedomen om intressebevakningsfullmakten. I slutet av året låter vi ännu göra en kännedomsenkät där vi får intressant information om bland annat antalet personer som gjort en intressebevakningsfullmakt samt attityderna till fullmakten, tillägger Lehto.

Fastighetsaffärer blir smidigare genom att lägga till ett omnämnande om fastigheter i intressebevakningsfullmakten

Om överlåtelsen av en fastighetsegendom inte nämns i intressebevakningsfullmakten i uppgifterna om den fullmäktige, kan till exempel försäljningen av en sommarstuga fördröjas. Därför lönar det sig att beakta detta redan i upprättandet av fullmakten, även om man inte äger fastighetsegendom vid den tidpunkten. Även i en befintlig intressebevakningsfullmakt kan fastighetsärendet uppdateras så länge som fullmaktsgivaren förstår ärendets innebörd.

Om en fastighetsöverlåtelse inte nämns i fullmakten, måste en intressebevakare först förordnas för fullmaktsgivaren för affären. Den förordnade intressebevakaren måste ännu be Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata om tillstånd för fastighetsaffären. Hela processen kan då ta sammanlagt flera månader.

Rekommendationerna för fullmaktens innehåll kan kontrolleras till exempel med hjälp av checklistan i Suomi.fi-guiden. I intressebevakningsfullmakten lönar det sig att utöver en första och andrahandsfullmäktig utse en så kallad ersättare som inte är jävig att sköta en fastighetsaffär. Personen kan till exempel vara en vän eller någon annan pålitlig person.

Digitaliseringen effektiviserar ibruktagandet av intressebevakningsfullmakter

I den nya e-tjänsten för intressebevakning vid Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata har man i oktober tagit i bruk möjligheten att göra upp en egendomsförteckning elektroniskt. Upprättandet av egendomsförteckningen är den fullmäktiges första uppdrag: uppgifterna om fullmaktsgivarens egendom måste sammanställas inom tre månader från det att den fullmäktiges uppdrag inleddes.

Tidigare satsningar på digital utveckling har redan gett resultat. Den webblankett som togs i bruk på våren och den nya tekniken effektiverade avsevärt fastställandet av intressebevakningsfullmakter, då till exempel den halvtimme som tidigare användes till inskrivning nu kan användas till andra uppgifter. Målet är att en så stor del som möjligt av ansökningarna om fastställande i fortsättningen ska göras elektroniskt till Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata. Redan nu kommer 40 procent av ansökningarna till ämbetsverket via en webblankett i stället för i pappersform.

Vad är en intressebevakningsfullmakt?

  • En intressebevakningsfullmakt är en fullmakt som upprättas på förhand om man i något skede inte själv förmår sköta sina ärenden till exempel på grund av en sjukdom eller en olycka.

  • Den som utfärdat fullmakten, dvs. fullmaktsgivaren, fastställer i intressebevakningsfullmakten sin förtroendeperson, dvs. Den fullmäktige och de ärenden som denne får sköta. Det kan till exempel vara ärenden som gäller egendom eller hälsa. Man förvarar fullmakten själv eller ger den till den fullmäktige för förvaring.

  • Fullmäktigen ansöker om fastställande av en intressebevakningsfullmakt hos Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata först när fullmaktsgivarens handlingsförmåga har försämrats. Därefter får fullmäktigen sköta de ärenden som fullmakten omfattar.

  • En intressebevakningsfullmakt är en annan sak än att personen har en intressebevakare som förordnats av Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata eller tingsrätten. Fullmakten är smidigare och mer flexibel, medan intressebevakningens verksamhet är mera övervakad.

  • Bekanta dig med upprättandet av en intressebevakningsfullmakt i Suomi.fi-guiden Intressebevakning och intressebevakningsfullmakt. Bland annat banker, advokatbyråer och juridiska byråer samt rättshjälpsbyråer ger råd om upprättandet av intressebevakningsfullmakter.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Tre personer sitter på en soffa och ler mot kameran.
TV-personligheterna Jorma och Soile är med i kampanjen ”I egna händer”. I videon pratar de om upprättandet av en intressebevakningsfullmakt med Sanna Sotaniemi, sakkunnig inom förmyndarverksamheten vid Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata (mitten).
Ladda ned bild

Länkar

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata främjar digitaliseringen av samhället, tryggar tillgången till information och erbjuder tjänster för kundernas livshändelser.

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata sörjer för den grundläggande administrationen av befolkningsdatasystemet och digitaliseringen av samhället. Till myndighetens uppgifter hör bland annat borgerliga vigslar, namn- och adressändringar, förmynderskaps- och intressebevakningsärenden, administration av befolkningsdatasystemet, utveckling av lösningar för elektronisk identitet samt utveckling och underhåll av centraliserade stödtjänster för e-tjänster. Dessa stödtjänster för e-tjänster omfattar bland annat Suomi.fi-webbtjänsten, elektroniska myndighetsmeddelanden (Suomi.fi-meddelanden) samt fullmakter att sköta ärenden för andras räkning (Suomi.fi-fullmakter).

https://dvv.fi/sv

Kampanjen "I egna händer"

Syftet med kampanjen ”I egna händer” är att öka medvetenheten om intressebevakningsfullmakt och uppmuntra alla myndiga personer att göra den. En fullmakt är ett sätt att ge någon befogenhet att ta hand om dina angelägenheter när du inte längre kan göra det själv.

Partnerna i kampanjen I egna händer år 2024 är Finansministeriet, Social- och hälsovårdsministeriet och Justitieministeriet. Kampanjen kommer att avslutas 2024.

iegnahänder.fi

Andra språk

Följ Digi- ja väestötietovirasto

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Digi- ja väestötietovirasto

Barometern för digital säkerhet: Nätbrottsligheten har minskat förtroendet för den digitala världen, trots det har vi en bra tolerans för den förändrade hotsituationen26.9.2024 08:12:48 EEST | Pressmeddelande

Enligt Myndigheten för digitalisering och befolkningsdatas färska Barometer för digital säkerhet har finländarnas förtroende för säkerheten hos digitala tjänster och enheter försämrats ytterligare. 36 procent av respondenterna konstaterar att deras förtroende har försämrats, vilket är en minskning på 8 procentenhet jämfört med i fjol. Som orsaker till det försämrade förtroendet nämns bland annat dataintrång, bedrägerier, den världspolitiska situationen och artificiell intelligens. I synnerhet den snabba utvecklingen av artificiell intelligens oroar respondenterna. Även om nätbrottslighet och andra hot upplevs som betydande, upplever 91 procent av respondenterna fortfarande att de kan använda digitala enheter och tjänster på ett säkert sätt.

Digiturvabarometri: Verkkorikollisuus on laskenut luottamusta digimaailmaan, mutta siitä huolimatta siedämme hyvin muuttunutta uhkatilannetta26.9.2024 08:12:48 EEST | Tiedote

Digi- ja väestötietoviraston tuoreen Digiturvabarometrin mukaan suomalaisten luottamus digipalveluiden ja -laitteiden turvallisuuteen on heikentynyt edelleen. Vastaajista 36 % toteaa luottamuksen heikentyneen, laskua viime vuoteen on 8 prosenttiyksikköä. Luottamuksen heikentymisen syinä mainitaan mm. tietomurrot, huijaukset, maailmanpoliittinen tilanne ja tekoäly. Etenkin tekoälyn nopea kehittyminen huolettaa vastaajia. Vaikka verkkorikollisuus ja muut uhat koetaan merkittävänä uhkana, 91 % vastaajista kokee edelleen osaavansa käyttää digilaitteita ja palveluita turvallisesti.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye