Monimuotoinen ohjelma houkutteli ennätysyleisön: Jyväskylän Tutkijoiden yössä vieraili lähes 15 000 kävijää!
Tutkijoiden yötä vietettiin Jyväskylän yliopistossa jälleen syyskuun viimeisenä perjantaina 27.9.2024. Tapahtumassa saatiin uusia tiede-elämyksiä, kokeiltiin itse tutkimuksen tekemistä sekä keskusteltiin innostuneiden tieteen tekijöiden kanssa. Mukana oli jälleen satoja tutkijoita eri aloilta.

Tutkijoiden yön erilaiset aktiviteetit keräsivät lähes 15 000 kävijää. Aiempi kävijäennätys tapahtumassa nähtiin vuonna 2019, jolloin kävijöitä oli noin 14 500. Muun muassa kemian pamahdukset, biologian raakut ja karhukaiset sekä liikunnan toiminnallinen ohjelma kiinnostivat yleisöä tänä vuonna.
- Yhteistyö Valon kaupungin kanssa oli yksi tärkeä tekijä mahtavassa kävijämäärässä. Upeat valoteokset olivat lisähoukutin kampukselle tuloon, viestintäpäällikkö Liisa Harjula kertoo.
Tämän vuoden teemana Tutkijoiden yössä oli monimuotoisuus, joka on olennainen osa yliopiston roolia tutkitun tiedon tuottajana, yhteiskunnallisesti vaikuttavana ja opetusta tarjoavana toimijana.
Tieteeseen tutustuttiin esimerkiksi työpajojen, tiedeluentojen ja laboratoriovierailujen kautta. Koululaisryhmien päiväohjelmaan osallistui lähes 900 lasta. Suositut työpajat, kuten biologian DNA ja mutaatiot -paja varattiin hetkessä loppuun.
Ylistönrinteellä kävijät tutustuivat Jyväsjärven eliöihin, kemian laboratorioihin sekä fysiikan sovelluksiin. Illan aikana vierailijat pääsivät myös kurkistamaan kiihdytinlaboratorioon, jonka Suomen paksuin ovi aukeaa yleisölle hyvin harvoin.
- Omaa mieltä kohotti se, että työstämme kiinnostuneita oli niin paljon, että tupa täyttyi ääriään myöten, sanoo monimutkaisten materiaalien tutkimusryhmää fysiikan laitoksella johtava Arttu Miettinen.
- Tutkijoiden yön ohjelma oli monipuolisuudessaan ja laajuudessaan ennennäkemätön. Tapahtuma onnistui herättämään uteliaisuutta nuorissa tutkijanaluissa ja tarjoili ahaa-elämyksiä myös perheen vanhemmille, Harjula kuvailee.
Tutkijoiden yö on vuodesta 2005 saakka järjestetty Euroopan laajuinen tiedetapahtuma, joka tekee tiedettä ja tutkijoiden työtä tutuksi suurelle yleisölle. Tänä syksynä Tutkijoiden yötä vietettiin Jyväskylän lisäksi Hämeenlinnassa, Helsingissä, Sodankylässä ja Oulussa.
Yhteyshenkilöt
Liisa Harjulaviestintäpäällikkö
Puh:040 805 4403viestinta@jyu.fiJyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Suuri linturetki -tempaus 7.4. saa koululaiset liikkeelle Helsingistä Sodankylään4.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Linnut ja luonto kiinnostavat suomalaisia. Peruskoululaisten Suuri linturetki -tempaukseen on ilmoittautunut lähes 4 000 osallistujaa 76 paikkakunnalta.
Läpimurto virustutkimuksessa: Virus-RNA:n havaitseminen entistä herkemmin4.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston nanotiedekeskuksen (NSC) tutkijat ovat tehneet merkittävän edistysaskeleen enteroviruksen RNA:n havaitsemisessa kehittämällä uudenlaisen suhteelliseen fluoresenssiin perustuvan anturin, joka tunnistaa enteroviruksen perimän entistä herkemmin. Tutkimus myös vahvistaa tieteidenvälisen yhteistyön merkitystä maailmanlaajuisten terveyshaasteiden ratkaisemisessa.
Kilpailtu rahoitus tuo Jyväskylään viisi nuorta huippututkijaa3.4.2025 14:44:48 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistoon myönnettiin huikeat viisi tutkimushankerahoitusta EU:n Marie Skłodowska-Curie -hausta. Rahoitus mahdollistaa kansainvälisten huippututkijoiden siirtymisen Jyväskylän yliopistoon.
Sosiaalihuollon priorisoinnille tarvitaan selkeitä eettisiä periaatteita – uusi kirja opastaa alan ammattilaisia ja päättäjiä3.4.2025 12:00:00 EEST | Tiedote
Miten sosiaalihuollossa tulisi päättää, kenelle apua tarjotaan ensimmäisenä? Mihin rajalliset resurssit kohdennetaan oikeudenmukaisesti? Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa tehdään päivittäin vaikeita päätöksiä. Uudessa kirjassaan Sosiaalihuollon priorisoinnin mallit ja etiikka yliopistonlehtori Petteri Niemi ja sosiaalityöntekijä Riikka Niemi tarjoavat päättäjille ja sosiaalihuollon ammattilaisille työkaluja oikeudenmukaiseen ja perusteluun priorisointiin.
Väitöstutkimuksen mukaan humanitaarisen avun kestävyys edellyttää paikallisten organisaatioiden vahvistamista2.4.2025 08:01:00 EEST | Tiedote
Humanitaarisen avun lokalisaation tavoitteena on vahvistaa paikallisia organisaatioita, ja siirtää heille avustustoimien resurssit ja johtajuus. Samalla lokalisaatio edistää avun pitkän aikavälin kestävyyttä. Usein julkilausutut lokalisaatiotavoitteet eivät kuitenkaan toteutudu, kun ulkopuoliset kansainväliset toimijat jatkavat lokalisaation johtamista. Väitöskirjatutkimuksessaan Abdul Kadir Khan tarkastelee tätä dynamiikkaa analysoiden kriittisesti Bangladeshin Cox’s Bazarissa rohingya-avustustyöhön osallistuvien organisaatioiden näkökulmia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme