Lasten ja nuorten fyysisen ja psyykkisen toimintakyvyn mittaaminen osana syövän hoitoa alkaa
Vähintään joka neljäs syövän sairastanut lapsi tai nuori tarvitsee tehostettua tukea sairauteensa liittyvään psyykkiseen oireiluun vuosia syöpähoitojen jälkeen. Tyks ja HUS ottavat pilottikäyttöön uudenlaisen, toimintakykyä ja elämänlaatua mittaavan sovelluksen. Se auttaa tunnistamaan psykososiaalisesta tuesta hyötyvät potilaat ja tarjoamaan heille toipumista tukevaa apua.

Tyksissä ja HUSissa sovelluksen avulla tullaan lokakuun alusta alkaen arvioimaan lasten ja nuorten veri- ja syöpäsairauksiin liittyvän psykososiaalisen tuen tarvetta. Samalla HUSissa ja ensi vuonna Tyksissä aletaan arvioida lastenpsykiatristen potilaiden toimintakyvyn muutoksia hoidon edetessä. HUSin Uudessa lastensairaalassa sillä arvioidaan näiden lisäksi myös menestystä lasten ja nuorten akuutin kivun hoidossa.
Kaikki hoitoon tulevat, hoidossa olevat ja hoidon jälkeisessä seurannassa käyvät 8–17-vuotiaat potilaat ohjataan jatkossa vastaamaan sovelluksen kyselyihin omalla tai huoltajan älylaitteella. Myös 5–7-vuotiaiden vanhemmille aukeaa mahdollisuus vastata kysymyksiin lapsensa voinnista. Kysymykset mittaavat fyysistä, sosiaalista ja psyykkistä toimintakykyä ja elämänlaatua.
– Jos vastaukset viittaavat selkeästi masennukseen tai voimakkaaseen uupumukseen tai ahdistukseen, potilas ohjataan hänelle sopivan avun piiriin, sanoo erikoislääkäri Päivi Lähteenmäki Tyksistä.
Uusi sovellus perustuu PROMIS-terveysjärjestön kehittämiin ja validoimiin mittareihin eli itsearviointikyselyihin, jotka ovat osoittautuneet tutkimuksissa verrokkejaan pätevämmiksi. Sovellukseen kirjaudutaan henkilötietojen sijaan yksilöllisellä aktivointikoodilla
Piilevät vaikeudet näkyviksi
Lasten ja nuorten toimintakyvyn ja elämänlaadun rutiiniluonteinen mittaaminen lasten ja nuorten hoidossa on Suomessa vielä uutta.
– Tähän saakka voimavaroja on selvitetty vain ennen syöpähoitojen aloittamista ja niiden päättyessä. Näiden käyntien välissä ja jälkeen ei ole ollut luotettavaa keinoa tunnistaa psykososiaalisen tuen tarpeessa olevia lapsia ja nuoria, Lähteenmäki tarkentaa.
Lähteenmäki muistuttaa, että lapset ja nuoret ottavat harvoin pahan olon oma-aloitteisesti puheeksi. Mittaustulosten ohjaamana hoitajan tai lääkärin on helppo havaita, milloin kannattaa avata keskustelu esimerkiksi univaikeuksista, oppimiseen liittyvistä tai kaverisuhteiden haasteista.
Moni lapsena tai nuorena sairastunut toipuu syövästä kokonaan. Osalla syöpä voi kuitenkin vaikuttaa sekä fyysiseen että psyykkiseen vointiin vielä vuosien kuluttua hoitojen päättymisestä. Siksi toimintakykyä tulisi mitata myös hoitojen päättymisen jälkeen. Jos ongelmat tunnistetaan varhaisessa vaiheessa, niitä voidaan lievittää tai jopa ehkäistä ennalta.
Tietoa palveluiden kehittämisen tueksi
Lasten ja nuorten veri- ja syöpäsairauksien yksikön pilotti on osa Tyksin ja HUSin yhteistä kehittämiskokonaisuutta, jossa uutta sovellusta testataan erilaisilla potilasryhmillä.
– PROMIS-mittaristoa on mahdollista hyödyntää laajasti eri käyttötarkoituksiin. Sovellus tarjoaa tietoa potilaiden yksilöityihin tarpeisiin, mutta saattaa myös paljastaa, mihin kohtaan hoitopolkua psykososiaalista tukea kannattaa erityisesti kohdistaa, ylilääkäri Matti Hero HUSista kertoo.
Mittarien käyttöönottoa ja testausta rahoittaa Euroopan unioni osana Kestävän kasvun Varsinais-Suomi-hankkeen kehittämistoimia.
e-QuoL-nimisessä EU-hankkeessa kehitetään samaan aikaan digitaalisia työkaluja syövästä selviytyneiden lasten ja nuorten uupumuksen hallintaan, minäpystyvyyden vahvistamiseen ja elintapaohjaukseen.
– Kun kehitämme sekä keinoja tunnistaa tehostettua tukea tarvitsevat potilaat, että varhaisen tuen työkaluja heidän auttamisekseen, pääsemme niukkenevien resurssien ympäristössäkin aika pitkälle, Lähteenmäki pohtii.

Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Päivi LähteenmäkiDosenttiVarsinais-Suomen hyvinvointialue
Puh:040 769 5420paivi.maria.lahteenmaki@varha.fiMatti HeroYlilääkäri, dosenttiHUS Lasten ja nuorten sairaudet
Puh:050 428 6412matti.hero@hus.fiVarsinais-Suomen hyvinvointialue
"Turvaamme, parannamme, pelastamme – hyvinvointia yhdessä, joka päivä."
Varsinais-Suomen hyvinvointialue järjestää varsinaissuomalaisten sote- ja pelastuspalvelut. Verkkopalvelumme: varha.fi
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha
Egentliga Finlands välfärdsområdesfullmäktiges föredragningslistan har publicerats4.4.2025 13:23:33 EEST | Pressmeddelande
Egentliga Finlands välfärdsområdesfullmäktige sammanträder onsdag den 9.4.2025 kl. 18 i auditoriet i konferenshotellet Linnasmäki.
Varhan aluevaltuuston 9.4.2025 kokouksen esityslista on julkaistu4.4.2025 13:23:33 EEST | Tiedote
Varsinais-Suomen hyvinvointialueen aluevaltuusto kokoontuu keskiviikkona 9.4.2025 klo 18.00 kokoushotelli Linnasmäessä.
Bröstcancerscreeningarna i Vakka-Suomi-området ordnas undantagsvis i Åbo – orsaken är den nationella bristen på screeningproducenter4.4.2025 08:00:00 EEST | Pressmeddelande
De lagstadgade, avgiftsfria bröstcancerscreeningarna för år 2025 för invånarna i Vakka-Suomi-området genomförs undantagsvis i Åbo. Ett liknande arrangemang kommer sannolikt att behöva tillämpas även år 2026.
Vakka-Suomen alueen rintasyöpäseulonnat järjestetään poikkeuksellisesti Turussa – syy valtakunnallinen pula seulontojen tuottajista4.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Lakisääteiset, maksuttomat, vuoden 2025 rintasyöpäseulonnat toteutetaan Vakka-Suomen alueen asukkaille poikkeuksellisesti Turussa. Vastaavaan järjestelyyn joudutaan turvautumaan todennäköisesti myös vuonna 2026.
Goda erfarenheter av att stöda hemvård med distanstjänster31.3.2025 11:23:29 EEST | Pressmeddelande
I Egentliga Finlands välfärdsområde har man fått goda erfarenheter av att stöda hemvården för äldre med distanstjänster. Tekniken ökar också tryggheten i boendet.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme