Kansalaisuushakemusten vaadittu asumisaika pitenee
Suomen kansalaisuuden saamiseen vaadittava asumisaika pitenee 1.10.2024 alkaen. Vaadittu asumisaika on jatkossa yleisesti kahdeksan vuotta. Lakimuutoksen tavoitteena on korostaa onnistunutta kotoutumista kansalaisuuden saamisen edellytyksenä. Esimerkiksi kielitaitoedellytyksen täyttäville vaadittu asumisaika on viisi vuotta.
Toinen keskeinen muutos koskee asumisajaksi hyväksyttävää oleskelua.
– Jatkossa asumisaikaan hyväksytään vain oleskeluluvalla tapahtunut oleskelu. Ilman oleskelulupaa Suomessa oleskeltua aikaa ei oteta enää huomioon. Esimerkiksi turvapaikkahakemuksen käsittelyyn kulunutta aikaa ei siis enää lasketa mukaan asumisaikaan. Kansainvälistä suojelua saavien asumisajan laskeminen alkaa jatkossa siitä, kun jatkuva oleskelulupa on myönnetty, kertoo kansalaisuushakemusten käsittelyä johtava prosessinomistaja Mari Luukkonen.
Myös asumisaikaan hyväksytyn ulkomailla oleskelun määrä muuttuu. Jatkossa asumisaikaan hyväksytään Suomen ulkopuolella oleskelua yhteensä 365 päivää, joista enintään 90 päivää saa olla kansalaisuuspäätöstä edeltävän vuoden ajalta.
– Asumisaikaan hyväksyttävien ulkomaanpäivien määrä vähenee, mutta samalla niiden laskeminen yksinkertaistuu, mikä edistää hakemuskäsittelyssä lain yhdenvertaista soveltamista. Myös hakijan itsensä on aikaisempaa helpompaa arvioida oman asumisaikansa täyttymisen ajankohta, Luukkonen kertoo.
Lakimuutos koskettaa kaikkia 1.10.2024 tai sen jälkeen jätettyjä kansalaisuushakemuksia. Jos hakemus on jätetty ennen 1.10.2024, siihen sovelletaan vanhaa kansalaisuuslakia. Lakimuutos ei koske kansalaisuusilmoituksia, jotka on tarkoitettu esimerkiksi Pohjoismaiden kansalaisille ja entisille Suomen kansalaisille.
Kansalaisuushakemusten käsittely ruuhkautunut
Kansalaisuushakemuksia on tällä hetkellä vireillä noin 28 000. Odotettavissa on, että hakemusten määrä tulee kasvamaan.
– Hakemusten käsittely on ruuhkautunut, sillä niitä on jätetty viime vuosina poikkeuksellisen paljon. Ruuhkaan on vaikuttanut myös se, että olemme saaneet paljon hakemuksia, jotka eivät täytä edellytyksiä. Tämä näkyy käsittelyaikojen pitenemisenä, vaikka olemme käsittelyä jo sujuvoittaneet, Luukkonen kertoo
Hakemusten käsittelyaika on tällä hetkellä keskimäärin 9–31 kuukautta. Käsittelyaikaan vaikuttaa se, miten paljon edellytysten täyttymisen tarkistamiseen menee aikaa. Käsittelyaika voi olla pidempi esimerkiksi niillä hakijoilla, joiden henkilöllisyyden selvittäminen on haastavampaa.
Maahanmuuttoviraston tavoitteena on purkaa kansalaisuushakemusten käsittelyruuhka asteittain vuoteen 2027 mennessä.
– Kansalaisuushakemusten määrän voimakas kasvu ja samanaikaiset merkittävät säädösmuutokset tarkoittavat, että syntyneen ruuhkan purkaminen kokonaisuudessaan on valitettavan pitkäkestoinen urakka. Teemme vuoden tavoiteajan toteutumisen eteen määrätietoisesti paljon erilaisia toimia ja kehittämistyötä. Organisoimme muun muassa hakemuskäsittelyämme ja hakemusten seurantaa uudella tavalla. Esimerkiksi hakemukset, jotka eivät vaadi täydentämistä, seuloutuvat vuotta nopeampaan käsittelyyn. Samoin varmistamme lakisääteisen yhden vuoden käsittelyajan toteutumisen kaikissa 1.10.2024 alkaen vireille tulleissa hakemuksissa, jos hakija on kansainvälistä suojelua saava tai kansalaisuudeton, Luukkonen kertoo.
Lisätietoa medialle
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
prosessinomistaja Mari Luukkonen, s-posti: etunimi.sukunimi@migri.fi, puh. 0295 433 951
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Maahanmuuttovirasto on maahanmuutto-, turvapaikka-, pakolaisuus- ja kansalaisuusasioissa päätöksenteko-organisaatio ja ylläpitää vastaanottojärjestelmää.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maahanmuuttovirasto
Work-based migration to Finland higher than before COVID-19, number of international students growing7.11.2024 11:32:38 EET | Press release
The growth of labour migration to Finland has slowed down, but the application figures still remain on a higher level than in the years preceding the COVID-19 pandemic. The number of international students in Finland is increasing.
Det flyttar fortfarande fler arbetstagare till Finland än före coronapandemin, antalet internationella studerande ökar7.11.2024 11:32:05 EET | Pressmeddelande
Ökningen av arbetsrelaterad invandring har avtagit, men historiskt sett ligger antalet ansökningar fortfarande på en högre nivå än under åren före coronapandemin. Antalet internationella studerande håller för sin del på att öka.
Suomeen muuttaa yhä enemmän työntekijöitä kuin ennen koronaa, kansainvälisten opiskelijoiden määrä kasvussa7.11.2024 11:31:01 EET | Tiedote
Työperusteisen maahanmuuton kasvu on taittunut, mutta historiallisesti hakemusmäärät ovat yhä korkeammalla tasolla kuin koronaa edeltävinä vuosina. Kansainvälisten opiskelijoiden määrät ovat puolestaan kasvussa.
The Finnish Immigration Service is investigating the realisation of the terms of employment of wild-berry pickers from Thailand29.10.2024 11:06:31 EET | Press release
The Finnish Immigration Service carried out a new kind of follow-up on the working conditions and pay of wild-berry pickers from Thailand. Follow-up monitoring was carried out at the airport in close cooperation with border authorities.
Migrationsverket utreder hur arbetsvillkoren har uppfyllts för thailändska plockare av vilda bär29.10.2024 11:06:07 EET | Pressmeddelande
Migrationsverket har utfört en ny typ av efterhandskontroll som gäller thailändska bärplockares arbetsförhållanden och lön. Efterhandskontroll utfördes på flygplatsen i nära samarbete med gränsmyndigheterna.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme