Maahanmuuttovirasto

Kansalaisuushakemusten vaadittu asumisaika pitenee

Jaa

Suomen kansalaisuuden saamiseen vaadittava asumisaika pitenee 1.10.2024 alkaen. Vaadittu asumisaika on jatkossa yleisesti kahdeksan vuotta. Lakimuutoksen tavoitteena on korostaa onnistunutta kotoutumista kansalaisuuden saamisen edellytyksenä. Esimerkiksi kielitaitoedellytyksen täyttäville vaadittu asumisaika on viisi vuotta.

Toinen keskeinen muutos koskee asumisajaksi hyväksyttävää oleskelua.

– Jatkossa asumisaikaan hyväksytään vain oleskeluluvalla tapahtunut oleskelu. Ilman oleskelulupaa Suomessa oleskeltua aikaa ei oteta enää huomioon. Esimerkiksi turvapaikkahakemuksen käsittelyyn kulunutta aikaa ei siis enää lasketa mukaan asumisaikaan. Kansainvälistä suojelua saavien asumisajan laskeminen alkaa jatkossa siitä, kun jatkuva oleskelulupa on myönnetty, kertoo kansalaisuushakemusten käsittelyä johtava prosessinomistaja Mari Luukkonen.

Myös asumisaikaan hyväksytyn ulkomailla oleskelun määrä muuttuu. Jatkossa asumisaikaan hyväksytään Suomen ulkopuolella oleskelua yhteensä 365 päivää, joista enintään 90 päivää saa olla kansalaisuuspäätöstä edeltävän vuoden ajalta.

– Asumisaikaan hyväksyttävien ulkomaanpäivien määrä vähenee, mutta samalla niiden laskeminen yksinkertaistuu, mikä edistää hakemuskäsittelyssä lain yhdenvertaista soveltamista. Myös hakijan itsensä on aikaisempaa helpompaa arvioida oman asumisaikansa täyttymisen ajankohta, Luukkonen kertoo.

Lakimuutos koskettaa kaikkia 1.10.2024 tai sen jälkeen jätettyjä kansalaisuushakemuksia. Jos hakemus on jätetty ennen 1.10.2024, siihen sovelletaan vanhaa kansalaisuuslakia. Lakimuutos ei koske kansalaisuusilmoituksia, jotka on tarkoitettu esimerkiksi Pohjoismaiden kansalaisille ja entisille Suomen kansalaisille.

Kansalaisuushakemusten käsittely ruuhkautunut

Kansalaisuushakemuksia on tällä hetkellä vireillä noin 28 000. Odotettavissa on, että hakemusten määrä tulee kasvamaan. 

– Hakemusten käsittely on ruuhkautunut, sillä niitä on jätetty viime vuosina poikkeuksellisen paljon. Ruuhkaan on vaikuttanut myös se, että olemme saaneet paljon hakemuksia, jotka eivät täytä edellytyksiä. Tämä näkyy käsittelyaikojen pitenemisenä, vaikka olemme käsittelyä jo sujuvoittaneet, Luukkonen kertoo

Hakemusten käsittelyaika on tällä hetkellä keskimäärin 9–31 kuukautta. Käsittelyaikaan vaikuttaa se, miten paljon edellytysten täyttymisen tarkistamiseen menee aikaa. Käsittelyaika voi olla pidempi esimerkiksi niillä hakijoilla, joiden henkilöllisyyden selvittäminen on haastavampaa.

Maahanmuuttoviraston tavoitteena on purkaa kansalaisuushakemusten käsittelyruuhka asteittain vuoteen 2027 mennessä.

­– Kansalaisuushakemusten määrän voimakas kasvu ja samanaikaiset merkittävät säädösmuutokset tarkoittavat, että syntyneen ruuhkan purkaminen kokonaisuudessaan on valitettavan pitkäkestoinen urakka. Teemme vuoden tavoiteajan toteutumisen eteen määrätietoisesti paljon erilaisia toimia ja kehittämistyötä. Organisoimme muun muassa hakemuskäsittelyämme ja hakemusten seurantaa uudella tavalla. Esimerkiksi hakemukset, jotka eivät vaadi täydentämistä, seuloutuvat vuotta nopeampaan käsittelyyn. Samoin varmistamme lakisääteisen yhden vuoden käsittelyajan toteutumisen kaikissa 1.10.2024 alkaen vireille tulleissa hakemuksissa, jos hakija on kansainvälistä suojelua saava tai kansalaisuudeton, Luukkonen kertoo.

Lisätietoa medialle

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

prosessinomistaja Mari Luukkonen, s-posti: etunimi.sukunimi@migri.fi, puh. 0295 433 951

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Maahanmuuttovirasto on maahanmuutto-, turvapaikka-, pakolaisuus- ja kansalaisuusasioissa päätöksenteko-organisaatio ja ylläpitää vastaanottojärjestelmää.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maahanmuuttovirasto

Longer period of residence required for citizenship1.10.2024 11:51:29 EEST | Press release

The period of residence required for acquiring Finnish citizenship will be extended as of 1 October 2024. The general period of residence requirement will be 8 years. The purpose of the amended legislation regarding citizenship is to emphasise the importance of successful integration as a prerequisite for citizenship. For applicants who meet the language skills requirement, for example, the required period of residence will be 5 years.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye