Hjortdjursjakterna tar fart när hösten framskrider
Älgjakten kommer igång på allvar i oktober. Jakten minskar antalet viltkrockar och ger upplevelser och viltkött. Hjortdjuren hör till Finlands viktigaste viltarter, och upp till 125 000 jägare deltar i hjortdjursjakten.
Älgjakten fortsätter i Lappland, Kuusamo och Taivalkoski lördagen den 5 oktober 2024, och samtidigt startar den egentliga jaktperioden för älg också i landskapen Norra Österbotten och Kajanaland. I övriga delar av landet startar den egentliga älgjaktperioden den 12 oktober 2024. Jakten på vitsvanshjort startade redan i september.
Älgjakten startade i Lappland samt i Kuusamo och Taivalkoski i början av september och avslutades den 21 september i och med brunstfredningen. I övriga delar av landet har älgjakt varit tillåten i form av vaktjakt på åker sedan början av september. När den egentliga jaktperioden startar är också övriga jaktformer tillåtna. Älgjaktperioden avslutas i hela landet den 15 januari 2025. Den egentliga jaktperioden för vitsvanshjort började i hela landet den 28 september 2024 och avslutas den 15 februari 2025.
Finlands viltcentral har för den förestående jaktsäsongen beviljat 34 007 jaktlicenser för älg, 59 035 för vitsvanshjort, 674 för dovhjort och 18 för skogsren. Med en jaktlicens får man fälla ett fullvuxet hjortdjur eller två kalvar, om inga andra villkor anges i jaktlicensen.
Älgjakten bidrar med viltkött och upplevelser
-Jakten är ett uråldrigt sätt att nyttja förnybara naturresurser och skaffa föda. Förra jaktsäsongen var hjortdjursbytet cirka 4,3 miljoner kilogram älgkött med ben och cirka 2 miljoner kilogram vitsvanshjortkött med ben, säger jaktchef Jani Körhämö vid Finlands viltcentral.
Trots att en stor del av viltköttet konsumeras av jägarna och deras närmaste krets, kommer det också ut kött till försäljning. Enligt Taloustutkimus enkät anser 69 procent av finländarna att viltkött är det mest etiska och klimathållbara köttet, och 57 procent skulle vilja äta mera viltkött.
Förutom bytet ger jakten rekreation och välbefinnande för en stor mängd finländare. Nästan hälften av Finlands 300 000 jägare deltar i älgjakten.
-Under den förra jaktperioden användes cirka 600 000 dagsverken för älgjakten, säger Körhämö.
På många orter samlar älgjakten människorna kring en gemensam hobby och får jägare som flyttat till städerna att återvända till sina födelseorter under jaktdagarna.
Det är tryggt att röra sig i skogen
Det är tryggt att röra sig i skogen också under de veckor när älgjakten är som livligast. Jakten på hjortdjur är noggrant reglerad och jaktledaren leder varje jaktlag så att säkerheten är under kontroll.
- Den omsorgsfullt organiserade älgjakten gör att det är tryggt att röra sig i terrängen också för andra personer som njuter av den höstliga naturen, säger Körhämö.
Om den som rör sig ute i terrängen möter jägare i orangefärgade kläder lönar det sig att stanna upp och höra sig för om jaktplanerna. Kommunikation ökar säkerheten och gör att alla kan njuta av en trevlig friluftsdag.
Regleringen av hjortdjursstammarna genom jakt är en viktig metod för att förebygga hjortdjursolyckor i trafiken. Om det finns en skylt vid vägen med information om pågående älgjakt, lönar det sig att sänka körhastigheten och hålla uppsikt över vägrenarna, till exempel om en hund eventuellt kan ha förirrat sig till vägen.
Nyckelord
Kontakter
Jani KörhämöJaktchef, Norra Tavastland
Tel:029 431 2281jani.korhamo@riista.fiLänkar
Finlands viltcentral är en självständig offentligrättslig inrättning som främjar en hållbar vilthushållning, stöder jaktvårdsföreningarnas verksamhet, ser till att viltpolitiken verkställs och svarar för de offentliga förvaltningsuppgifter som föreskrivs.
Följ Suomen riistakeskus
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Suomen riistakeskus
Mediatilaisuus: Suurpetotilanne tilastojen valossa22.11.2024 06:30:00 EET | Kutsu
Kerromme vallitsevasta suurpetotilanteesta viranomaisten käytössä olevien tilastojen pohjalta.
Mediatilaisuus: Suurpetotilanne tilastojen valossa18.11.2024 11:30:00 EET | Kutsu
Kerromme vallitsevasta suurpetotilanteesta viranomaisten käytössä olevien tilastojen pohjalta.
Brunsten sätter hjortdjuren i rörelse när det skymmer – anmäl viltkrockar till nödcentralen och markera olycksplatsen8.10.2024 09:00:00 EEST | Pressmeddelande
Ring alltid nödnumret 112 om du har krockat med ett hjortdjur. Genom att märka ut olycksplatsen hjälper du storviltsassistansen att spåra det skadade djuret.
Kiima-aika saa hirvieläimet liikkeelle hämärissä – ilmoita riistakolarista hätäkeskukseen ja merkitse kolaripaikka8.10.2024 09:00:00 EEST | Tiedote
Soita aina hätänumeroon 112, jos kolaroit hirvieläimen kanssa. Kolaripaikan merkitseminen auttaa suurriistavirka-avun loukkaantuneen eläimen jäljille.
Hirvieläinjahdit vauhdittuvat syksyn edetessä2.10.2024 09:00:00 EEST | Tiedote
Hirvenmetsästys pääsee täyteen vauhtiin lokakuussa. Metsästys vähentää riistakolareita sekä tuottaa elämyksiä ja riistalihaa. Hirvieläimet ovat Suomen tärkeimpiä riistaeläimiä ja niiden metsästykseen osallistuu jopa 125 000 metsästäjää.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum