Maahanmuuttovirasto

Boendetiden förlängs i fråga om medborgarskapsansökningar

Dela

Den boendetid som krävs för att få finskt medborgarskap förlängs den 1 oktober 2024. I fortsättningen förutsätts det i allmänhet en boendetid på åtta år. Syftet med lagändringen är att betona en lyckad integration som en förutsättning för att få medborgarskap. Om den sökande till exempel uppfyller språkkunskapsvillkoret är den boendetid som krävs fem år.

En annan betydande ändring gäller vistelse som godkänns som boendetid.

– I fortsättningen godkänns enbart vistelse med stöd av uppehållstillstånd som boendetid. Den tid man har vistats i Finland utan uppehållstillstånd tas inte längre i beaktande. Till exempel den tid som gått åt till behandlingen av en asylansökan räknas inte längre in i boendetiden. Om man får internationellt skydd, börjar boendetiden i fortsättningen från den dag då man har beviljats kontinuerligt uppehållstillstånd, säger Mari Luukkonen, processägare som leder behandlingen av medborgarskapsansökningar.

Det har också blivit ändringar i hur mycket utlandsvistelse som godkänns som boendetid. I fortsättningen godkänns som boendetid vistelse utanför Finland i sammanlagt 365 dagar, varav högst 90 dagar under det år som föregår medborgarskapsbeslutet.

– Antalet dagar då man vistats utomlands som godkänns som boendetid minskar, men det blir samtidigt enklare att beräkna dagarna, vilket främjar en enhetlig tillämpning av lagen vid behandlingen av ansökningar. Det blir också lättare för den sökande att själv bedöma när boendetidsvillkoret uppfylls, säger Luukkonen.

Lagändringen gäller alla medborgarskapsansökningar som har lämnats in den 1 oktober 2024 eller senare. De gamla bestämmelserna tillämpas på ansökningar som har lämnats in före den 1 oktober 2024. Lagändringen gäller inte medborgarskapsanmälningar som är avsedda för exempelvis nordiska medborgare och tidigare finska medborgare.

Behandlingen av medborgarskapsansökningar har hopat sig

För närvarande är antalet anhängiga medborgarskapsansökningar cirka 28 000. Antalet förväntas öka ytterligare.

– Behandlingen av ansökningar har hopat sig eftersom antalet inlämnade ansökningar har varit exceptionellt stort under de senaste åren. En annan bidragande orsak är att det har kommit in ett stort antal ansökningar som inte uppfyller villkoren. Detta har förlängt behandlingstiderna trots att vi redan har gjort behandlingen smidigare, säger Luukkonen.

För tillfället är den genomsnittliga behandlingstiden 9–31 månader. Behandlingstiden påverkas av hur lång tid det tar att kontrollera att villkoren uppfylls. Behandlingstiden kan vara längre till exempel för de sökande vars identitet är svårare att utreda.

Migrationsverket har som mål att stegvis avveckla anhopningen av medborgarskapsansökningar före år 2027.

– Den kraftiga ökningen av antalet medborgarskapsansökningar och de betydande lagändringar som görs samtidigt innebär att det tyvärr kräver tid och arbete att avveckla anhopningen i sin helhet. Vi arbetar målmedvetet för att uppnå den målsatta behandlingstiden på ett år genom att vidta många olika åtgärder och göra utvecklingsarbete. Vi ska bland annat omorganisera behandlingen och uppföljningen av ansökningar. Till exempel sådana ansökningar som inte behöver kompletteras styrs till en behandling som är kortare än ett år. Vi ser också till att den lagstadgade behandlingstiden på ett år uppnås i fråga om alla ansökningar som blir anhängiga från och med den 1 oktober 2024, om den sökande får internationellt skydd eller är statslös, säger Luukkonen.

Ytterligare information till medier

Nyckelord

Kontakter

Mari Luukkanen, processägare, e-post: fornamn.efternamn@migri.fi, tfn 0295 433 951

Länkar

Migrationsverket

Migrationsverket är en beslutsfattande organisation i immigrations-, asyl-, flykting- och medborgarskapsärenden och upprätthåller systemet för mottagande.

Följ Maahanmuuttovirasto

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Maahanmuuttovirasto

Longer period of residence required for citizenship1.10.2024 11:51:29 EEST | Press release

The period of residence required for acquiring Finnish citizenship will be extended as of 1 October 2024. The general period of residence requirement will be 8 years. The purpose of the amended legislation regarding citizenship is to emphasise the importance of successful integration as a prerequisite for citizenship. For applicants who meet the language skills requirement, for example, the required period of residence will be 5 years.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye