Boendetiden förlängs i fråga om medborgarskapsansökningar
Den boendetid som krävs för att få finskt medborgarskap förlängs den 1 oktober 2024. I fortsättningen förutsätts det i allmänhet en boendetid på åtta år. Syftet med lagändringen är att betona en lyckad integration som en förutsättning för att få medborgarskap. Om den sökande till exempel uppfyller språkkunskapsvillkoret är den boendetid som krävs fem år.
En annan betydande ändring gäller vistelse som godkänns som boendetid.
– I fortsättningen godkänns enbart vistelse med stöd av uppehållstillstånd som boendetid. Den tid man har vistats i Finland utan uppehållstillstånd tas inte längre i beaktande. Till exempel den tid som gått åt till behandlingen av en asylansökan räknas inte längre in i boendetiden. Om man får internationellt skydd, börjar boendetiden i fortsättningen från den dag då man har beviljats kontinuerligt uppehållstillstånd, säger Mari Luukkonen, processägare som leder behandlingen av medborgarskapsansökningar.
Det har också blivit ändringar i hur mycket utlandsvistelse som godkänns som boendetid. I fortsättningen godkänns som boendetid vistelse utanför Finland i sammanlagt 365 dagar, varav högst 90 dagar under det år som föregår medborgarskapsbeslutet.
– Antalet dagar då man vistats utomlands som godkänns som boendetid minskar, men det blir samtidigt enklare att beräkna dagarna, vilket främjar en enhetlig tillämpning av lagen vid behandlingen av ansökningar. Det blir också lättare för den sökande att själv bedöma när boendetidsvillkoret uppfylls, säger Luukkonen.
Lagändringen gäller alla medborgarskapsansökningar som har lämnats in den 1 oktober 2024 eller senare. De gamla bestämmelserna tillämpas på ansökningar som har lämnats in före den 1 oktober 2024. Lagändringen gäller inte medborgarskapsanmälningar som är avsedda för exempelvis nordiska medborgare och tidigare finska medborgare.
Behandlingen av medborgarskapsansökningar har hopat sig
För närvarande är antalet anhängiga medborgarskapsansökningar cirka 28 000. Antalet förväntas öka ytterligare.
– Behandlingen av ansökningar har hopat sig eftersom antalet inlämnade ansökningar har varit exceptionellt stort under de senaste åren. En annan bidragande orsak är att det har kommit in ett stort antal ansökningar som inte uppfyller villkoren. Detta har förlängt behandlingstiderna trots att vi redan har gjort behandlingen smidigare, säger Luukkonen.
För tillfället är den genomsnittliga behandlingstiden 9–31 månader. Behandlingstiden påverkas av hur lång tid det tar att kontrollera att villkoren uppfylls. Behandlingstiden kan vara längre till exempel för de sökande vars identitet är svårare att utreda.
Migrationsverket har som mål att stegvis avveckla anhopningen av medborgarskapsansökningar före år 2027.
– Den kraftiga ökningen av antalet medborgarskapsansökningar och de betydande lagändringar som görs samtidigt innebär att det tyvärr kräver tid och arbete att avveckla anhopningen i sin helhet. Vi arbetar målmedvetet för att uppnå den målsatta behandlingstiden på ett år genom att vidta många olika åtgärder och göra utvecklingsarbete. Vi ska bland annat omorganisera behandlingen och uppföljningen av ansökningar. Till exempel sådana ansökningar som inte behöver kompletteras styrs till en behandling som är kortare än ett år. Vi ser också till att den lagstadgade behandlingstiden på ett år uppnås i fråga om alla ansökningar som blir anhängiga från och med den 1 oktober 2024, om den sökande får internationellt skydd eller är statslös, säger Luukkonen.
Ytterligare information till medier
Nyckelord
Kontakter
Mari Luukkanen, processägare, e-post: fornamn.efternamn@migri.fi, tfn 0295 433 951
Länkar
Migrationsverket
Migrationsverket är en beslutsfattande organisation i immigrations-, asyl-, flykting- och medborgarskapsärenden och upprätthåller systemet för mottagande.
Följ Maahanmuuttovirasto
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Maahanmuuttovirasto
New minimum income limit as of 1 January 2025 for the residence permit for an employed person20.12.2024 10:11:19 EET | Press release
The minimum income limit for a residence permit for an employed person will increase as of 1 January 2025 because of amendments to legislation. A foreign employee who arrives in Finland with a residence permit for an employed person will have to earn at least 1,600 euros per month for his or her work in Finland. The purpose of the amendments is to ensure that employees who move to Finland for work are paid a salary that is sufficient to cover their living costs. The new legislation supports the Government’s objective to increase the amount of full-time employment in Finland.
Ny inkomstgräns för uppehållstillstånd för arbetstagare från och med den 1 januari 202520.12.2024 10:08:54 EET | Pressmeddelande
Inkomstgränsen för uppehållstillstånd för arbetstagare höjs i och med lagändringen den 1 januari 2025. I fortsättningen ska den som kommer till Finland med stöd av ett uppehållstillstånd för arbetstagare få minst 1 600 euro i lön per månad för sitt arbete i Finland. Syftet med lagändringen är att säkerställa att de som kommer till Finland för att arbeta får en lön som de klarar sig på. Den stöder också regeringens mål att öka mängden heltidsarbete i Finland.
Työntekijän oleskelulupiin uusi tuloraja 1.1.2025 alkaen20.12.2024 10:05:19 EET | Tiedote
Työntekijän oleskeluluvan tuloraja nousee lakimuutoksen myötä 1.1.2025. Työntekijän oleskeluluvalla Suomeen saapuvan henkilön tulee jatkossa saada Suomessa tehtävästä työstä vähintään 1 600 euroa palkkaa kuukaudessa. Lakimuutoksen tavoitteena on, että Suomeen töihin tulevat saavat työstä palkkaa, jolla voi tulla toimeen. Laki tukee myös hallituksen tavoitetta lisätä kokoaikatyön määrää Suomessa.
Employment permit services of the TE Office transferred to the Finnish Immigration Service on 1 January 202518.12.2024 10:00:59 EET | Press release
Starting on 1 January 2025, the Finnish Immigration Service will be fully responsible for processing residence permits for employed persons.
Från och med den 1 januari 2025 ansvarar Migrationsverket helt och hållet för behandlingen av uppehållstillstånd för arbetstagare18.12.2024 10:00:42 EET | Pressmeddelande
Ändringen är en del av totalreformen av arbets- och näringstjänsterna som innebär att arbets- och näringstjänsterna överförs från staten till kommunernas sysselsättningsområden den 1 januari 2025. Ärendena som gäller uppehållstillstånd för arbetstagare överförs samtidigt från arbets- och näringsbyrån till Migrationsverket.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum