SDP EDUSKUNTA

SDP:n kansanedustaja Kim Berg: Yhteinen pohjoismainen nikotiinipitoisuuden yläraja nikotiinipusseille olisi parempi ratkaisu

Jaa

Nikotiinipussit ovat pitkään olleet lainsäädännöllisesti harmaalla alueella Pohjoismaissa. Useissa Pohjoismaissa ollaan nyt tarkastelemassa lainsäädäntöä nikotiinipussien myyntiin ja käyttöön liittyen. Yksi keskeisistä kysymyksistä on nikotiinipussien nikotiinipitoisuuden sääntely.

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

Kim Berg tukee ehdotusta asettaa nikotiinipitoisuudelle yläraja, jotta vaarallisen korkeita pitoisuuksia sisältävien nikotiinipussien myynti saataisiin loppumaan. Berg katsoo kuitenkin, että tämä asia voitaisiin ratkaista pohjoismaisella yhteistyöllä.

-Näen suurta hyötyä siinä, että Pohjoismaat sopisivat yhteisestä nikotiinipitoisuuden ylärajasta nikottinipusseille. Tämä ei ainoastaan edistäisi kansanterveyttä, vaan myös helpottaisi sekä kuluttajia että valmistajia sääntöjen noudattamisessa, sanoo Berg.

Kysymys on ajankohtainen, sillä Suomessa suunnitellaan nikotiinipitoisuudelle ylärajaa, joka olisi enintään 16,6 mg grammaa kohden, kun taas Ruotsissa keskustellaan mahdollisesta rajasta 12 mg/gramma. Islannilla on käytössään rajana 20 mg/gramma, ja Tanska näyttää päätyvän rajaan 10 mg/gramma.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsittelyssä SDP oli hallituksen esitystä (16,6 mg/g) alemman nikotiinipitoisuuden kannalla ja esitti rajaksi 12 mg/gramma. Tämän pitoisuuden esittämisen taustalla oli, että rajan pitäisi olla samansuuntainen kuin naapurimaissamme tavoitellut rajat. Esimerkiksi Ruotsissa maaliskuussa 2024 julkaistussa mietinnössä ehdotettiin, että nikotiinia saisi olla enintään 12 milligrammaa grammassa tuotetta.

Kim Berg esitti siksi kirjallisen kysymyksen Pohjoismaiden hallituksille siitä, ovatko ne avoimia ajatukselle nikotiinipussien nikotiinipitoisuuden sääntelyn harmonisoimisesta.

-Yhteinen yläraja Pohjoismaissa vähentäisi salakuljetuksen ja rajakaupan riskiä, jossa kuluttajat matkustavat maiden rajojen yli mahdollisesti ostaakseen tuotteita, joissa on korkeampi nikotiinipitoisuus, Berg arvioi.

Kysymys, joka nyt esitetään Pohjoismaiden hallituksille, kuuluu: Kuinka paljon hallituksenne tekevät yhteistyötä nikotiinipusseihin liittyvän lainsäädännön päivittämisessä? Koetteko, että olisi pohjoismaiden laajuista hyötyä siitä, että maamme sopisivat yhteisestä nikotiinipitoisuuden enimmäisrajasta nikotiinipusseille?

Berg korostaa myös kirjallisessa kysymyksessään sovittujen kansanterveystavoitteiden merkitystä nikotiiniriippuvuuden vähentämiseksi, erityisesti nuorten keskuudessa. Tarvitaan laajaa toimenpidevalikoimaa sekä tupakan että nikotiinin käytön vähentämiseksi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kim BergEduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja - riksdagsledamot

Puh:050 514 3196

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye