Taideyliopisto

J. Martina Roos blir Finlands första professor i musikteater

Dela

Den nya professuren i musikteater stärker utbildningen inom branschen i Finland. Professuren kan inrättas tack vare femårig finansiering från Waldemar von Frenckells stiftelse.

J. Martina Roos
J. Martina Roos Petri Summanen / Konstuniversitetet

J. Martina Roos, lektor i scenframställning för sångare, har valts till professor i musikteater vid Konstuniversitetet. Uppgiften är unik i Finland, eftersom det aldrig tidigare funnits en professur i musikteater.  

Avsikten är att professuren ska bidra till att lösa bristen på experter i denna bransch och göra kompetensen hos de professionella inom musikteater mångsidigare.  

”Professuren främjar utvecklingen av inhemsk musikteater, vilket redan länge har varit vårt mål. Eftersom det råder brist på professionellt utbildade artister och upphovsmän inom musikteater i Finland är kompletteringen av utbildningen också ett svar på behovet på fältet", säger Konstuniversitetets rektor Kaarlo Hildén.  

Den femåriga professuren i musikteater är förlagd till Konstuniversitetets Teaterhögskola. Den nya professuren kan inrättas tack vare femårig finansiering från Waldemar von Frenckells stiftelse.  

J. Martina Roos är en mångsidig konstnär som har arbetat som skådespelare, sångare, regissör och pedagog. Roos’ omfattande erfarenhet och förmåga att utveckla musikteatern som konstområde var faktorer som vägde tungt i valet.   

”Roos har mycket mångsidig erfarenhet av musikteater och musikaler. Hon har också omfattande professionella nätverk både i hemlandet och internationellt och en stark pedagogisk syn. Därför är hon rätt person för uppgiften att lotsa ett utbildningsområde under utveckling”, förklarar Teaterhögskolans dekan Otso Huopaniemi.   

J. Martina Roos är entusiastisk inför uppgiften och beskriver den som ”en vansinnigt engagerande utmaning”.  

”Musikteater som konstform kräver ett djupgående kunnande inom ett flerfald av färdigheter. Mångfald och experimentlusta är oumbärliga förutsättningar för denna kompetens, liksom en kompromisslös professionalism i undervisningen. När erfarenhet kombineras med konstnärlig passion kan vi tillsammans åstadkomma saker vi inte ens kunnat drömma om”, säger Roos. 

Inrättandet av ett magisterprogram utreds 

Vid Konstuniversitetet utreds som bäst med stöd av Pacius-stiftelsen om det finns förutsättningar att inrätta ett magisterprogram för musikteater som är gemensamt för Teaterhögskolan och Sibelius-Akademin. Utredningsprojektet har kommit in i slutskedet och beslutet om huruvida ett magisterprogram ska inrättas fattas före utgången av 2024.  

En av uppgifterna för professorn i musikteater är att delta i planeringen och genomförandet av magisterprogrammet om det inrättas. 

Hittills har musikteater erbjudits som en populär biämneshelhet som studerande från både Sibelius-Akademin och Teaterhögskolan har deltagit i. 

Martina Roos utnämndes till uppgiften av Konstuniversitetets rektor på förslag av Teaterhögskolans dekan. Roos arbetar som lektor i vokalmusiks ämnesgruppen vid Konstuniversitetets Sibelius-Akademi. Hon kommer att tillträda sin nya professur så snart som möjligt.  

Kontakter

Bilder

J. Martina Roos
J. Martina Roos
Petri Summanen / Konstuniversitetet
Ladda ned bild
J. Martina Roos
J. Martina Roos
Petri Summanen / Konstuniversitetet
Ladda ned bild
J. Martina Roos
J. Martina Roos
Petri Summanen / Konstuniversitetet
Ladda ned bild

Om Konstuniversitetet

Konstuniversitetet värnar om och förnyar konsten. Konstuniversitetet erbjuder utbildning på högsta nivå i Finland inom musik, bildkonst, scenkonst och skrivande. Konstuniversitetet bildades år 2013 då Bildkonstakademin, Sibelius-Akademin och Teaterhögskolan slogs samman.

Följ Taideyliopisto

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Taideyliopisto

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye