Varuskuntaluovutukset verihuollon kulmakiviä
Veripalvelulla ja Puolustusvoimilla on molemmilla tärkeä rooli yhteiskunnan valmiuden ylläpitämisessä sekä normaali- että poikkeusoloissa. Organisaatioilla on myös pitkä, yhteinen historia, joka ulottuu 1940-luvun sotavuosiin. Nykyisin yhteistyötä tehdään organisaatioiden välillä monella tasolla. Merkittävä osa yhteistyötä ovat verenluovutustilaisuuksien järjestäminen varuskunnissa.
”Luovutettu veri on valmiutta”
Varuskuntaluovutukset ovat verihuollon kannalta tärkeitä erityisesti uusien luovuttajien saamiseksi. Uusien luovuttajien tarve on vuosittain noin 20 000. Vuonna 2023 varuskuntaluovutusten osuus uusista luovuttajista oli noin 10 %.
Luovutustilaisuuksia järjestään kymmenessä joukko-osastossa eri puolilla Suomea. Viime vuonna varuskuntaluovutuksia järjestettiin 29 kertaa ja niihin osallistui yhteensä 2363 henkilöä.
”Varuskuntaluovuttajista on kasvanut merkittävin yksittäinen uusien luovuttajien ryhmä. Laaja ja monimuotoinen verenluovuttajakunta on erittäin tärkeä, jotta pystymme turvaamaan potilaiden hoidossa tarvittavien verivalmisteiden tuotannon”, kertoo Veripalvelun asiakaspäällikkö Liisa Romo.
Vuosittain noin 3% luovutusikäisistä luovuttaa verta.
”Osuus on yksinkertaisesti liian pieni, ja pyrimme kasvattamaan sitä. Luovutettu veri on valmiutta, joka edellyttää kattavaa luovuttajien reserviä. Tämän vuoksi uudet luovuttajat ovat välttämättömiä”, Romo jatkaa.
Säännöllisiä luovuttajia tarvitaan
Miesten osuus verenluovuttajista on tällä hetkellä noin 45%. Miesten osuutta luovuttajakunnasta pyritään kasvattamaan, joten varuskunnat ovat erinomainen paikka tavoittaa heitä.
Luovutustilaisuuksia eri varuskuntiin on sovittu tälle vuodelle yhteensä 33.
”Olemme erittäin tyytyväisiä yhteistyöhön Puolustusvoimien kanssa. Luovutustilaisuuksien määrä on saatu jopa suuremmaksi kuin pandemiaa edeltävinä vuosina. On tärkeää, että vapaaehtoinen verenluovutus mahdollistetaan palvelusta suorittaville nuorille, joiden elämässä verensiirron tarve voi olla aika kaukainen asia. Ajankohta tutustua verenluovutukseen osana kokonaisturvallisuutta on armeijassa otollinen, Romo toteaa
Myös Maavoimien esikuntapäällikkö, kenraali Jukka Jokinen painottaa vapaaehtoisuuden merkitystä osana valmiutta.
”Suomalainen kokonaisturvallisuus rakentuu yhteiskunnan eri toimijoiden yhteistyölle. Moni tehtävistä perustuu lakeihin ja asetuksiin, mutta myös vapaaehtoisuudella on erittäin tärkeä rooli. On tärkeää, että voimme tarjota niin varusmiespalveluksessa oleville nuorille kuin henkilökunnallekin mahdollisuuden omalta osaltaan tukea Veripalvelun valmiudellista työtä, Jokinen sanoo.
Ensimmäisestä verenluovutuksesta myös muodostuu monelle reserviin kantava perinne.
”Kannustankin kaikkia palveluksessa olevia osallistumaan aktiivisesti verenluovutustilaisuuksiin. Jokaista pisaraa tarvitaan”, Jukka Jokinen toteaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Willy ToiviainenViestintä- ja henkilöstöjohtaja
Puh:+358 29 300 1830willy.toiviainen@veripalvelu.fiLiisa RomoAsiakaspäällikkö
Puh:+358 29 300 1779liisa.romo@veripalvelu.fiLinkit
Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu tuottaa sairaaloille potilaiden hoidossa tarvittavia turvallisia ja tehokkaita verivalmisteita sekä laboratoriopalveluja. Huolehdimme veren keräämisestä vapaaehtoisilta verenluovuttajilta potilashoidon tarpeiden mukaisesti. Tarjoamme sairaaloille myös kantasolu- ja elinten siirtoja tukevia palveluita. Veripalvelu on voittoa tavoittelematon organisaatio. Vuosibudjettimme on noin 60 milj. euroa ja palveluksessamme on noin 500 henkilöä. Oletko kiinnostunut laajemmin Veripalvelusta? Haluaisitko mediavierailun meille? Ole yhteydessä viestintä- ja henkilöstöjohtaja Willy Toiviaiseen (puh: +358 29 300 1830, willy.toiviainen@veripalvelu.fi).
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta SPR Veripalvelu
Veripalvelun tutkimusrahastolta apurahoja luovuttajatutkimukseen ja vaikeiden sairauksien hoitojen kehittämiseen23.10.2024 10:00:00 EEST | Tiedote
Veripalvelun tutkimusrahasto on myöntänyt uusia tutkimusapurahoja tutkimusprojekteille, joissa keskitytään veren ja kudosten luovutukseen sekä sopivuuteen vastaanottajan ja luovuttajan välillä. Lisäksi apurahoja jaetaan elinsiirto- ja syöpähoitoja edistävään tutkimukseen. Yhteensä apurahoja myönnettiin tänä vuonna 500 000 euroa 12 tutkimusprojektille.
Veripalvelussa tehty jo 70 tieteellistä väitöskirjaa26.9.2024 08:30:00 EEST | Tiedote
Suomen Punaisen Ristin Veripalvelussa valmistuu jo 70. väitöskirja, kun FM Salla Markkinen väittelee 27.9. 2024 munuaissiirtojen kudossopivuuden kehittämisestä genomitutkimuksen avulla. Veripalvelussa tehdyt väitöstutkimukset ovat vuosikymmenten aikana edistäneet merkittävällä tavalla potilaiden hoitoa.
”Kantasolusiirteen saaminen merkitsee koko elämää”18.9.2024 11:50:00 EEST | Tiedote
Maailman kantasoluluovuttajien päivää vietetään lauantaina 21.9.2024. Vuosittain Suomessa noin 100 potilasta tarvitsee veren kantasoluja vapaaehtoiselta luovuttajalta. Heistä noin joka kuudes on lapsi. Yksi vapaaehtoisen kantasoluluovuttajan avulla pelastuneista potilaista on 21-vuotias Rasmus Virolainen.
Hengenpelastajaliigan kuudes kausi alkaa – Nouseeko Jokerit kärkikamppailuun?16.9.2024 12:00:00 EEST | Tiedote
Mestiksen ja Veripalvelun Hengenpelastajaliigan kuudes kausi käynnistyy maanantaina 16.9.2024. Mielenkiinto kohdistuu erityisesti viime kauden tulokkaaseen Jokereihin, joiden kannattajien odotetaan tänä vuonna taistelevan kärkipaikoista entistä kovemmin.
Verisolujen tuottama vesikkeli auttaa lääketieteellistä tutkimusta12.9.2024 08:08:00 EEST | Tiedote
Suomen Punaisen Ristin Veripalvelun tuotekehitystiimi on kehittänyt menetelmän, jolla voidaan eristää verisolujen tuottamia ulkoisia kalvorakkuloita eli vesikkeleitä (extracellular vesicles, EV). Vesikkeleitä voidaan käyttää apuna lääketieteellisessä tutkimuksessa esimerkiksi sairauksien tunnistamisessa ja uusien hoitomuotojen kehitystyössä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme