KUTSU: Miten edistää ruokaketjun toimivuutta ja arvonmuodostusta? - tilaisuus 19.11.
Miten hintashokit välittyvät kansainvälisiltä markkinoilta Suomeen ja millä edellytyksillä ruokaketjun eri toimijat voisivat pärjätä? Näitä aiheita käsittelemme Pellervon taloustutkimus PTT:n, Luonnonvarakeskuksen ja REINU econin järjestämässä sidosryhmätilaisuudessa 19. marraskuuta. Tilaisuus on osa tutkimushanketta, jossa selvitetään suomalaisen ruokaketjun arvonmuodostusta sekä markkinahäiriöiden vaikutusta.
Aika: tiistai 19.11. klo 08.30–11.30
Paikka: Botta Events juhlasali, Museokatu 10, Helsinki
Ilmoittaudu tästä: https://link.webropol.com/ep/ruokaketjusyksy24
Tarjolla on kevyt aamiainen. Huomaathan, että etäosallistuminen tilaisuuteen ei ole mahdollista. Ilmoittauduthan mukaan viimeistään 12.11.!
Alustava ohjelma:
Aamukahvi 08.30–9.00, jonka jälkeen kuullaan hankkeen tuloksia sekä ruokaketjun edustajien kommenttipuheenvuoroja ja käydään yhteistä keskustelua. Keskustelun pohjaksi esitellään tuloksia muun muassa seuraavista aiheista :
- Kuinka voimakkaasti ja nopeasti hintashokit välittyvät kansainvälisiltä markkinoilta Suomen ruokaketjuun – tuloksia sekä elintarvikkeiden kuluttajahintojen että maatalouden tuottajahintojen horisontaalisista hintasiirtymistä.
- Miten edistää ruokaketjun toimivuutta ja tulonjakoa: millaisissa markkinaolosuhteissa ja millä edellytyksillä ruokaketjun eri toimijat voivat pärjätä.
Taustaa tutkimuksesta
Ruuan hinta ja rahan jakautuminen ruokaketjun toimijoiden kesken on kestoaihe julkisessa keskustelussa. Keväällä 2023 alkoi PTT:n, Luken ja REINU econin tutkimushanke, joka tarjoaa tuoretta tutkimustietoa ruokaketjun kokonaisvaltaisesta arvonmuodostuksesta ja markkinahäiriöiden vaikutuksista.
Hanke päättyy loppuvuodesta 2025, ja tuloksia julkaistaan säännöllisesti hankkeen aikana. Päärahoittajana on Maatilatalouden kehittämisrahasto Makera, lisäksi rahoittajina toimivat Elintarviketeollisuusliitto ETL, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ja Päivittäistavarakauppa PTY ry.
Tutkimuksesta tarkempaa tietoa täällä: https://www.ptt.fi/hankkeet/ruokaketjun-toimivuus-ja-arvonmuodostus-ruokaketju/
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Sari Forsman-HuggtutkimusjohtajaPellervon taloustutkimus PTT ry
Puh:0400 639 450sari.forsman-hugg@ptt.fiTietoja julkaisijasta
Pellervon taloustutkimus PTT on soveltavaa taloustutkimusta ja talousennusteita tekevä riippumaton tutkimuslaitos. Perinteisiä vahvoja tutkimusalueitamme ovat kansantalous, maa- ja elintarviketalous, metsä- ja ympäristötalous sekä asuntomarkkinat. Erityisosaamistamme on talouden ilmiöiden alueellinen tarkastelu.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pellervon taloustutkimus PTT
Pikakommentti: Asuntomarkkinat normalisoitumassa – Helsinki ja Vantaa matelevat yhä4.10.2024 09:00:51 EEST | Tiedote
Asuntojen hintakehitys on eriytymässä Suomessa, arvioi PTT:n vanhempi ekonomisti Veera Holappa tuoreita hintatilastoja. Verrattuna aiempiin vuosiin ero on siinä, että Helsinki ja Vantaa kehittyvät nyt heikosti, kun muualla maassa hinnat ovat jo nousu-uralla.
Tutkimus: Vastuullisuus tekee tuloaan maatalouden rahoitukseen26.9.2024 11:01:28 EEST | Tiedote
Vastuullisuuden ja kestävyyden vaatimukset ovat tulossa osaksi maatalouden rahoitusta, kertoo Pellervon taloustutkimuksen ja Luonnonvarakeskuksen tutkimus. Pankkien rahoituspäätösten teossa keskeisimpiä kriteerejä ovat kuitenkin yhä investointien kannattavuus ja pankkien vakavaraisuussääntelyn asettamat raamit.
PTT-ennuste: Markkinoiden riskit ja kysynnän epävarmuus hidastavat ruoka-alan kasvua24.9.2024 10:00:11 EEST | Tiedote
Kansainvälisen kaupan riskit ja epävarmuus kysynnän kehityksestä sumentavat ruoka-alan kasvunäkymiä, kertoo Pellervon taloustutkimus PTT:n maa- ja elintarviketalouden ennuste. Elintarviketeollisuuden tuotanto ja vienti ovat kuitenkin virkistymässä. Maatalouden yrittäjätulo putoaa viime vuodesta, kun tuottajahinnat laskevat. Ruuan hinta laskee tänä vuonna 0,3 % ja nousee ensi vuonna 1,0 %.
Pikakommentti: Työikäisen väestön kasvu myönteinen havainto työllisyysluvuissa24.9.2024 08:44:23 EEST | Tiedote
Tuoreimmissa työllisyysluvuissa positiivinen merkki on se, että työikäinen väestö on taas alkanut kasvaa, arvioi Pellervon taloustutkimus PTT:n vanhempi ekonomisti Henna Busk. Muutoin tilanne on pysynyt menneen kesän aikana likimain ennallaan. Käännettä ole vielä nähtävissä.
Kutsu: Miten käy ruuan hinnan ja elintarvikesektorin kasvun? - PTT:n maa- ja elintarviketalouden ennusteen julkistus 24.9.202419.9.2024 08:26:04 EEST | Kutsu
Pellervon taloustutkimus PTT julkistaa syksyn maa- ja elintarviketalouden ennusteensa webinaarissa tiistaina 24.9. klo 10.00
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme