Pellervon taloustutkimus PTT

KUTSU: Miten edistää ruokaketjun toimivuutta ja arvonmuodostusta? - tilaisuus 19.11.

Jaa

Miten hintashokit välittyvät kansainvälisiltä markkinoilta Suomeen ja millä edellytyksillä ruokaketjun eri toimijat voisivat pärjätä? Näitä aiheita käsittelemme Pellervon taloustutkimus PTT:n, Luonnonvarakeskuksen ja REINU econin järjestämässä sidosryhmätilaisuudessa 19. marraskuuta. Tilaisuus on osa tutkimushanketta, jossa selvitetään suomalaisen ruokaketjun arvonmuodostusta sekä markkinahäiriöiden vaikutusta.

Aika: tiistai 19.11. klo 08.30–11.30
Paikka: Botta Events juhlasali, Museokatu 10, Helsinki
Ilmoittaudu tästä: https://link.webropol.com/ep/ruokaketjusyksy24

Tarjolla on kevyt aamiainen. Huomaathan, että etäosallistuminen tilaisuuteen ei ole mahdollista. Ilmoittauduthan mukaan viimeistään 12.11.!

Alustava ohjelma:

Aamukahvi 08.30–9.00, jonka jälkeen kuullaan hankkeen tuloksia sekä ruokaketjun edustajien kommenttipuheenvuoroja ja käydään yhteistä keskustelua. Keskustelun pohjaksi esitellään tuloksia muun muassa seuraavista aiheista :

  • Kuinka voimakkaasti ja nopeasti hintashokit välittyvät kansainvälisiltä markkinoilta Suomen ruokaketjuun – tuloksia sekä elintarvikkeiden kuluttajahintojen että maatalouden tuottajahintojen horisontaalisista hintasiirtymistä.
  • Miten edistää ruokaketjun toimivuutta ja tulonjakoa: millaisissa markkinaolosuhteissa ja millä edellytyksillä ruokaketjun eri toimijat voivat pärjätä.

 

Taustaa tutkimuksesta

Ruuan hinta ja rahan jakautuminen ruokaketjun toimijoiden kesken on kestoaihe julkisessa keskustelussa. Keväällä 2023 alkoi PTT:n, Luken ja REINU econin tutkimushanke, joka tarjoaa tuoretta tutkimustietoa ruokaketjun kokonaisvaltaisesta arvonmuodostuksesta ja markkinahäiriöiden vaikutuksista.

Hanke päättyy loppuvuodesta 2025, ja tuloksia julkaistaan säännöllisesti hankkeen aikana. Päärahoittajana on Maatilatalouden kehittämisrahasto Makera, lisäksi rahoittajina toimivat Elintarviketeollisuusliitto ETL, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ja Päivittäistavarakauppa PTY ry.

Tutkimuksesta tarkempaa tietoa täällä: https://www.ptt.fi/hankkeet/ruokaketjun-toimivuus-ja-arvonmuodostus-ruokaketju/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Pellervon taloustutkimus PTT on soveltavaa taloustutkimusta ja talousennusteita tekevä riippumaton tutkimuslaitos. Perinteisiä vahvoja tutkimusalueitamme ovat kansantalous, maa- ja elintarviketalous, metsä- ja ympäristötalous sekä asuntomarkkinat. Erityisosaamistamme on talouden ilmiöiden alueellinen tarkastelu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pellervon taloustutkimus PTT

PTT-ennuste: Markkinoiden riskit ja kysynnän epävarmuus hidastavat ruoka-alan kasvua24.9.2024 10:00:11 EEST | Tiedote

Kansainvälisen kaupan riskit ja epävarmuus kysynnän kehityksestä sumentavat ruoka-alan kasvunäkymiä, kertoo Pellervon taloustutkimus PTT:n maa- ja elintarviketalouden ennuste. Elintarviketeollisuuden tuotanto ja vienti ovat kuitenkin virkistymässä. Maatalouden yrittäjätulo putoaa viime vuodesta, kun tuottajahinnat laskevat. Ruuan hinta laskee tänä vuonna 0,3 % ja nousee ensi vuonna 1,0 %.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye