Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

Peter Hultqvistista Hanaholmen-aloitteen neuvottelukunnan uusi puheenjohtaja

Jaa

Ruotsin valtiopäivien puolustusvaliokunnan puheenjohtaja, Ruotsin entinen puolustusministeri Peter Hultqvist on nimitetty Ruotsin ja Suomen yhteisen kriisivalmiusohjelman Hanaholmen-aloitteen neuvottelukunnan eli Advisory Boardin puheenjohtajaksi. Hultqvist seuraa tehtävässä Hans Wallmarkia, joka on nimitetty Ruotsin suurlähettilääksi Kööpenhaminaan.

Peter Hultqvist.
Peter Hultqvist. Kuva: Jakke Nikkarinen

Hanaholmen-aloitteen neljäs kurssi on meneillään Helsingin seudulla. Kurssin ensimmäinen moduuli koostuu ekskursioista ja luennoista sekä suomalaisten ja ruotsalaisten kriisivalmiuden asiantuntijoiden välisistä keskusteluista. Toinen moduuli järjestetään Ruotsissa 28.–30. lokakuuta 2024.

Hanaholmen-aloite käynnistettiin vuonna 2021 ja siihen osallistuvat kaikki yhteiskunnan keskeiset toimijat molemmista maista. Ruotsin Maanpuolustuskorkeakoulu (Försvarshögskolan) ja Suomen turvallisuuskomitea ovat yhteistyössä Hanasaaren kanssa valinneet osallistujiksi 20 henkilöä, jotka ovat mukana kriisinhallinnan ja kriisivalmiuden strategisessa päätöksenteossa valtiollisten ja alueellisten viranomaisten, kansalaisyhteiskunnan ja elinkeinoelämän toimijoina.

Hanaholmen-aloite toimii myös tiiviissä yhteistyössä Ruotsin turvallisuusvirasto MSB:n ja Suomen Huoltovarmuuskeskuksen kanssa. Aloitteen tavoitteena on vahvistaa Suomen ja Ruotsin välistä yhteistyötä ennen siviili- ja yhteiskunnallisia kriisejä, kuten tulipaloja, tulvia, kyberuhkia, globaaleja pandemioita ja sotia, sekä niiden aikana.

Kriisivalmiusohjelman neuvottelukuntaa eli Advisory Boardia johtaa syksystä alkaen valtiopäiväedustaja, Ruotsin entinen puolustusministeri Peter Hultqvist. Neuvottelukunnan tehtävänä on muun muassa vahvistaa ohjelman koulutusosan puitteet ja määritellä ohjelman päättävän korkean tason foorumin teemat.

"Hanaholmen-aloite on merkittävä ohjelma, joka auttaa vahvistamaan Suomen ja Ruotsin välistä yhteistyötä kriisinhallinnan ja kriisivalmiuden alalla tehtävässä työssä. Ohjelman vahvuutena on sen laajuus, eli se, että kaikki yhteiskunnan osa-alueet sekä Ruotsista että Suomesta ovat edustettuina koulutuksessa. Toivon pystyväni kehittämään Hanaholmen-aloitteessa uusia näkökulmia", kertoo puheenjohtaja Peter Hultqvist.

Hanaholmen-aloite koostuu kahdesta osasta: vuotuisesta kriisivalmiuskoulutuksesta ja vuotuisesta korkean tason foorumista. Tavoitteena on, että korkean tason foorumissa käsitellään koulutusohjelman toimeenpanon aikana tehtyjä havaintoja ja laadittuja suosituksia.

Hanaholmen-aloitteen ohjausryhmä

Peter Hultqvist, puheenjohtaja, valtiopäiväedustaja

Johan Belfrage, Director Innovation and Business Dev., Saab

Abigail Choate, CTSS:n vt. johtaja, Ruotsin Maanpuolustuskorkeakoulu

Anders Klahr, kanslianeuvos, Ruotsin puolustusministeriö

Jenny Knuthammar, puolustusjohtaja, Itä-Götanmaan lääninhallitus

Hanna Waerland Fager, strateginen neuvonantaja, MSB

Catharina Candolin, kyberturvallisuuden erityisasiantuntija, OP-ryhmä

Axel Hagelstam, osastonjohtaja, Huoltovarmuuskeskus

Petteri Korvala, pääsihteeri, Turvallisuuskomitea

Wivi-Ann Wagello-Sjölund, neuvotteleva virkamies, Sisäministeriö

Rainer Peltoniemi, vararehtori, Maanpuolustuskorkeakoulu

Lue lisää Ruotsin ja Suomen yhteisestä kriisivalmiusohjelmasta täältä: https://hanaholmen.fi/fi/hanaholmen-aloite

Yhteystiedot

Hanasaaren viestintäjohtaja Håkan Forsgård, hakan.forsgard(at)hanaholmen.fi, puh. +358 40 767 7373

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus edistää ja kehittää Suomen ja Ruotsin välistä vuorovaikutusta ja yhteistyötä kaikilla yhteiskunnan alueilla. Toteutamme yhteistyönä erilaisia tapahtumia, kursseja, seminaareja ja projekteja, selvitämme kehittämistarpeita sekä teemme aloitteita maiden välisen yhteistyön kehittämiseksi. Hanasaaren kiinteistön omistaa Suomen valtio ja Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto on sen hallinnollinen päämies. 

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye