Suomen Psykologiliitto

Lasten ja nuorten terapiatakuu on hyvä alku, mutta kehitystyötä on jatkettava

Jaa

Hallituksen esitys lasten ja nuorten terapiatakuuksi on edennyt eduskunnan käsittelyyn. Tavoitteena on turvata yhdenvertainen pääsy perustasolla mielenterveyden hoitoon, mitä Suomen Psykologiliitto vahvasti kannattaa. Terapiatakuun piiriin on kuitenkin nyt käsittelyssä olevalla esityksellä tulossa hoitoa ainoastaan lieviin ja keskitasoisiin masennus- ja ahdistusoireisiin.

– On positiivista, että näihin tarkkarajaisiin oireisiin saa takuun myötä nopeasti tukea, toteaa Suomen Psykologiliiton puheenjohtaja Jari Lipsanen – Samalla on kuitenkin muistettava, että ainoastaan pieni osa lasten ja nuorten mielenterveyden oireilusta on tällaista.

Psykologiliitto katsoo, että nyt esitetty lasten ja nuorten terapiatakuu on hyvä ja tervetullut lisä täydentämään nykyisiä hoitokäytäntöjä. Sen varjolla ei kuitenkaan voida vähentää muita mielenterveyspalveluja.

– Muun kuin esitetyn lasten ja nuorten terapiatakuun piirissä olevan hoidon vähentäminen olisi suora leikkaus niiltä lapsilta ja nuorilta, joiden tarpeisiin esitetty takuu ei vastaa, ja heitä on suuri enemmistö avun tarvitsijoista, Lipsanen korostaa.

Kuka valitsee terapiatakuun menetelmät?

Psykologiliitto pitää tärkeänä sitä, että terapiatakuun piirissä olevien hoitojen tulee perustua tutkittuun näyttöön. Mikäli takuun piiriin tuleville hoidoille kuitenkin asetetaan lainsäädännöllä tai asetuksella liian yksityiskohtaiset kriteerit, rajaa se ulos monia hoitoja, jotka ovat esimerkiksi osa Käypä hoito -suosituksia. Psykologiliitto muistuttaa, että se, perustuuko jokin mielenterveyden hoitomenetelmä tutkittuun näyttöön, ei ole yksinkertainen kysymys. Mielenterveys ja sen ongelmat ovat moniulotteisia, joten menetelmien valinnassa tulisi huomioida tarkasti koko psykologiatieteen anti.

Hallituksen esityksen mukaan päätöksen siitä, mitä hoitomenetelmiä lasten ja nuorten terapiatakuun piiriin hyvinvointialueilla tulee, tekevät sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistoiminta-alueet. Menetelmien valintaa kuitenkin ohjattaisiin valtakunnallisilla linjauksilla.

– Miten valtakunnalliset linjaukset laaditaan ja kuinka paljon omaa harkintavaltaa menetelmiin yhteistoiminta-alueilla todellisuudessa on, Lipsanen kysyy – Mikäli alueiden kädet käytännössä sidotaan valtakunnallisella ohjauksella, niin että alueiden asiantuntijat eivät pääse menetelmien valintaan vaikuttamaan tai resursseja ei ole riittävästi laaja-alaiseen palveluvalikkoon, ei kyse ole aidosta alan asiantuntijan tekemästä valinnasta.

Terapiatakuu ei ole valmis 

Lasten ja nuorten terapiatakuu on ensimmäinen konkreettinen vastaus pitkään jatkuneeseen tarpeeseen kehittää perustason mielenterveyspalveluita. Se on sellaisena edistysaskel, mutta ei riittävä ratkaisu mielenterveyskriisiin edes lasten ja nuorten osalta. Mielenterveyden palveluiden kehitystyötä onkin jatkettava. 

– Erilaisista mielenterveysongelmista kärsivien lasten ja nuorten tulee olla yhdenvertaisessa asemassa, joten takuuta tulee kehittää niin, että siitä muodostuu yksittäisiä menetelmiä laajempi kokonaisuus. Lisäksi on syytä valmistella takuun laajentamista lapsista ja nuorista koko väestöön, Lipsanen tähdentää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Suomen Psykologiliitto on psykologien ammattijärjestö. Psykologiliitto edistää jäsentensä palkka- ja ammatillisia etuja sekä työllisyyttä. Liitto pyrkii myös vaikuttamaan psykologeja ja mielenterveyttä koskevaan yhteiskunnalliseen päätöksentekoon ja lainsäädäntöön.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Psykologiliitto

Lasten ja nuorten terapiatakuu jättäisi suuren osan avun tarvitsijoista ulkopuolelle6.6.2024 09:18:46 EEST | Tiedote

Esitys lasten ja nuorten terapiatakuuksi jättäisi nykyisessä muodossaan suurimman osan mielenterveyden ongelmista kärsivistä lapsista ja nuorista ilman heidän tilanteeseensa sopivaa hoitoa ja tukea. Hallituksen esittämän lasten ja nuorten terapiatakuun tavoitteena on turvata yhdenvertainen pääsy perustasolla mielenterveyden hoitoon, mitä Suomen Psykologiliitto vahvasti kannattaa. Valitettavaa on, että esitetty lasten ja nuorten terapiatakuun toteutustapa ei vastaa näihin tavoitteisiin.

Miksi nuori turvautuu itsensä vahingoittamiseen? Eduskunnan nuorten mielenterveyden tukiryhmä tarttuu SuomiAreenalla kipeään aiheeseen29.5.2024 09:26:30 EEST | Tiedote

Mitä nuoren mielessä tapahtuu, kun hän turvautuu itseään vahingoittavaan käyttäytymiseen? Eduskunnan nuorten mielenterveyden tukiryhmän keskustelussa SuomiAreenalla pohditaan, millaiset tekijät nuorta suojaavat tai haavoittavat ja kuinka itsetuhoista nuorta voidaan tukea. Keskustelu järjestetään Porin torilla tiistaina 25.6.2024 klo 10–10.45.

Psykologiliitto ehdottaa keinoja turvata koulupsykologipalvelut nopeasti11.4.2024 09:11:45 EEST | Tiedote

Hyvinvointialueet eivät ole pystyneet turvaamaan lainmukaisia opiskeluhuollon psykologipalveluja. Tilanne on herättänyt pohdintaa siitä, tulisiko koulupsykologit ja -kuraattorit siirtää takaisin kuntien työntekijöiksi. Ratkaisuksi Psykologiliitto ehdottaa konkreettisia keinoja, joilla toimivat opiskeluhuollon psykologipalvelut voidaan varmistaa uutta hallinnollista uudistusta tehokkaammin ja nopeammin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye