Luonnonvaraisen eläimen laji vaikuttaa sen hoitoon
Tuoreen tutkimuksen mukaan Suomessa luonnonvaraisten eläinten hoitoon vaikuttaa hoidettavan eläimen laji. Tulokset viittaavat myös siihen, että eläimiä hoidetaan tarpeettomasti ja palautetaan luontoon liian heikossa kunnossa. Tutkijat kaipaavat lisää keskustelua hoidon etiikasta ja yhtenäisiä standardeja hoidolle.
Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan ja SEY Suomen eläinsuojelun yhteisessä tutkimuksessa selvitettiin loukkaantuneiden ja sairaiden luonnonvaraisten eläinten hoitoa ja siihen vaikuttavia tekijöitä Suomessa. Luonnonvaraisten eläinten hoito on merkittävä osa eläinsuojelutyötä Suomessa, ja siihen osallistuvat sekä eläintarhat että vapaaehtoiset toimijat. Tutkimus toteutettiin verkkokyselyllä.
Tutkimuksessa selvisi, että luonnonvaraisen eläimen laji vaikuttaa hoitoonottopäätöksiin. Yleisimmin hoidetaan nisäkkäitä ja lintuja, kun taas matelijoita, sammakkoeläimiä ja kaloja hoidetaan vähiten. Siilit ovat selkeästi muista erottuva ryhmä, sillä moni vastaaja kertoi hoitavansa tyypillisesti vain siilejä.
– Kyselyyn vastanneilla siilien hoitajilla ei useinkaan ollut muodollista eläimiin liittyvää koulutusta tai pitkäaikaista kokemusta villieläinten hoidosta. He hoitivat tavallisesti yksittäisiä siilejä loukkaantumisten vuoksi ja auttaakseen niitä talvehtimaan, kertoo tutkimuksen johtaja, dosentti Laura Hänninen Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisestä tiedekunnasta.
Eläimiä palautetaan Suomessa luontoon merkittävästi useammin kuin muissa maissa. Tutkimuksen mukaan hoitoon otetuista eläimistä palautettiin luontoon noin 80 % ja pelkistä nisäkkäistä arviolta peräti 90 %. Kyselyyn vastanneet eläinlääkärit taas kertoivat, että hoidetuista eläimistä palautettiin luontoon noin 50 %, joka vastaa kansainvälistä, verrokkimaiden tasoa. Myös SEYn jäsenyhdistysten vuositilastoihin ilmoittamat luvut luontoon palautusmääristä vastasivat verrokkimaiden tasoa. Suurin osa vastaajista ei kuitenkaan pitänyt kirjaa hoitamistaan eläimistä tai niiden hoidosta.
– Mikäli luvut luontoon palautetuista eläimistä pitävät paikkansa, on mahdollista, että eläimiä otetaan hoitoon liian kevyin perustein tai niitä palautetaan luontoon liian heikossa kunnossa. Molemmat aiheuttavat eläimille kärsimystä. Kirjanpidon puute tekee myös valvonnan ja prosessien kehittämisen vaikeaksi. Koulutustarpeita vastaajat ilmaisivat melko niukasti, mikä saattaa tarkoittaa, että puutteita tiedoissa ei tunnisteta, arvioi vastuututkija, SEYn toiminnanjohtaja Kati White.
Whiten mukaan luonnonvaraisten eläinten hoidon etiikasta olisi tärkeä käydä lisää keskustelua ja luoda yhtenäisiä standardeja villieläinten hoidolle ja kuntoutukselle. Tämän vuoden alussa voimaan tullut laki eläinten hyvinvoinnista edellyttää kirjanpitoa luonnonvaraisten eläinten hoidosta.
– Luonnonvaraiset eläimet kokevat voimasta stressiä ja pelkoa joutuessaan ihmisen vangitsemaksi. Etenkin pitkäkestoinen stressi aiheuttaa eläinten hyvinvoinnille merkittävää haittaa ja voi myös vaikeuttaa eläimen luonnossa selviämistä jatkossa. Eläinten turhaa hoitoa tulisi siis välttää ja mahdollisen hoitojakson olla mahdollisimman lyhyt, jotta emme tarpeettomasti lisää niiden kärsimystä, summaa White.
Tutkimus on osa laajempaa kokonaisuutta, jonka tavoitteena on kartoittaa luonnonvaraisten eläinten hoidon tilannetta sekä hoitajien asenteita ja käytäntöjä Suomessa. Aiemmin on tutkittu luonnonvaraisia eläimiä hoitavien henkilöiden käsityksiä eläinten eutanasiasta Suomessa.
Alkuperäinen artikkeli:
White, K., Hänninen, L., Sainmaa, S., Valros, A., 2024. Reasons for admission and rehabilitation rates of various wildlife species in Finland. Front. Vet. Sci., 02 October 2024. Sec. Animal Behavior and Welfare. https://doi.org/10.3389/fvets.2024.1455632
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kati White
toiminnanjohtaja, SEY Suomen eläinsuojelu
puh. 050 371 2740
kati.white@sey.fi
Laura Hänninen
vanhempi kliininen opettaja
Kliinisen tuotantoeläinlääketieteen osasto
laura.hanninen@helsinki.fi
0294157312
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiHenriikka HeikinheimoViestinnän asiantuntijaViikin kampus, Helsingin yliopisto
Puh:0503263085henriikka.heikinheimo@helsinki.fiHelsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Asteroidin törmäysuhka-arviot Maahan ja Kuuhun tarkentuneet2.4.2025 12:23:06 EEST | Tiedote
Kansainvälinen tutkijaryhmä seuraa parhaillaan tarkasti Maan lähiasteroidia 2024 YR4. Viimeisimpien havaintojen perusteella asteroidin törmäystodennäköisyys Maahan vuonna 2032 pieneni 3 prosentista alle 0,001 prosenttiin.
Sukeltajakuoriaiset kertovat kaupunkiluonnon monimuotoisuudesta2.4.2025 08:59:09 EEST | Tiedote
Lammen rantojen ruoppaus tai vesikasvien poisto voivat vaarantaa sukeltajakuoriaisten elinoloja.
Vuoden dosentti 2025 on Esko M. Laine1.4.2025 17:00:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston dosenttiyhdistys on valinnut vuoden 2025 dosentiksi ma. yliopistonlehtorin, kirkkohistorian dosentti, teologian tohtorin Esko M. Laineen.
Helsingin yliopiston sijoitustoiminta menestyi erinomaisesti vuonna 202431.3.2025 09:10:33 EEST | Tiedote
Sijoitustoiminnan tuotto oli yli 18 prosenttia ja sijoitusvarallisuus kasvoi 122 miljoonaa euroa. Sijoitusraportti 2024 on julkaistu.
Rahapelilainsäädäntö: asiantuntijoita medialle27.3.2025 13:27:49 EET | Tiedote
Helsingin yliopisto on julkaissut tutkimuksen perustuvan politiikkasuosituksen rahapelilainsäädännöstä. Tutkimustieto osoittaa selvästi, että rahapelien markkinointia on säädeltävä huomattavasti uutta lakiehdotusta tiukemmin haittojen ehkäisemiseksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme