SuPer muistuttaa hyvinvointialueita vastuista ja velvollisuuksista, jotka lainsäädäntö asettaa sote-palvelujen tuottamiselle
Hyvinvointialueiden edustajat ovat laatineet laajoja leikkauslistoja, joilla on merkittäviä vaikutuksia palvelujen saatavuuteen, saavutettavuuteen ja henkilöstön asemaan. – Nopeasti kasatut leikkauslistat eivät paranna sote-sektorin vakavaa henkilöstöpulaa eivätkä nosta alan houkuttelevuutta turvallisena ja hyvänä työpaikkana, SuPerin puheenjohtaja Päivi Inberg sanoo.
– Sote-uudistuksen tavoitteet, kuten alueiden välinen tasa-arvo, palvelujen turvaaminen ja hyvinvoinnin edistäminen, ovat palveluverkon supistusten jälkeen entistä kaukaisempia.
SuPer haluaa muistuttaa hyvinvointialueita vastuista ja velvollisuuksista, jotka lainsäädäntö asettaa sote-palvelujen tuottamiselle. Esimerkiksi vanhuspalvelulain mukaan ympärivuorokautisessa hoidossa on vielä oltava vähintään 0,65 hoitajaa asiakasta kohden. – Henkilöstömitoituksen tulee kuitenkin olla todellisen tarpeen mukainen. Tarve on useimmissa yksiköissä laissa määriteltyä vähimmäismitoitusta suurempi. Hallituksen esittämä 0,6:n henkilöstömitoitus on täysin riittämätön ja kehotankin työnantajia nostamaan henkilöstömäärän tasolle, jolla voidaan toteuttaa hyvää ja turvallista hoitoa, Inberg sanoo.
Palveluverkon karsimisen vaikutukset
Asiakkaat ja kustannukset: Kotihoidon asiakasmäärät kasvavat merkittävästi ympärivuorokautisten palveluasumispaikkojen vähentämisen ja väestön ikääntymisen vuoksi. Tämä lisää kuljetustarpeita ja hätäpuheluita, mikä kasvattaa kustannuksia.
Henkilöstö: Lakkautettavien palvelupisteiden henkilöstön halukkuus siirtyä uusiin toimipaikkoihin on epävarmaa. Pitkät työmatkat ja julkisen liikenteen puuttuminen voivat johtaa työntekijöiden siirtymiseen pois sote-sektorilta, mikä pahentaa työvoimapulaa.
Omaiset: Palveluasumispaikkojen vähentäminen siirtää asiakkaita kauemmas omaisistaan, mikä vaikeuttaa vierailuja ja lisää hoitolaitosten palvelutarpeita.
Palvelujen keskittäminen voi olla kustannussäästö, jos pääsy palvelujen piiriin on mahdollista. Tämä edellyttää kattavaa ja toimivaa julkista liikennettä sekä henkilöstön sitoutumista. – Henkilöstölle aiheutuvista kustannuksista ja haitoista tulee neuvotella paikallisten pääluottamusmiesten kanssa, Inberg muistuttaa.
– Palveluverkon keskittämisestä syntyvistä säästöistä hyvinvointialueille ei tule pysyviä. Myöhemmin syntyvät kalliimmat korjaavat kustannukset ja liikkumisen kasvusta aiheutuvat lisäkulut kohdistuvat asiakkaille, Kelalle ja henkilöstölle.
Lisätietoja: SuPerin puheenjohtaja Päivi Inberg, p. 040 705 9115
SuPer on Suomen suurin toisen asteen koulutettujen sote-ammattilaisten ja varhaiskasvatuksen hoitajien ammattiliitto.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Päivi InbergPuheenjohtaja
Puh:040 705 9115Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer ry
SuPer on Suomen suurin toisen asteen koulutettujen sote-ammattilaisten ja varhaiskasvatuksen hoitajien ammattiliitto.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer
SuPerin selvitys: Työnjakoa on tasoitettava vakituisten ja keikkatyöntekijöiden kesken18.12.2024 09:25:26 EET | Tiedote
Sosiaali-, terveys- ja kasvatusalat (soteka-alat) ovat viime vuosina kamppailleet työvoiman saatavuushaasteiden kanssa. SuPeriin tulleiden yhteydenottojen perusteella huoli erityisesti vakituisten työntekijöiden kuormittumisesta on ollut suuri. SuPer selvitti jäsenistölle tehdyllä kyselyllä keikkatyötä sekä vakituisen työn veto- ja pitovoimaan vaikuttavia tekijöitä. Kysely toteutettiin yksityisellä ja julkisella sote-alalla sekä varhaiskasvatuksessa. Kyselyyn vastasi noin 6 500 superilaista keväällä 2024. Pääosa vastaajista (noin 70 %) työskentelee sosiaalialalla.
SuPerin edustajisto: Päättäjien on muistettava vastuunsa budjeteissa ja leikkauksissa29.11.2024 12:12:53 EET | Tiedote
SuPerin edustajiston puheenjohtaja Katja Kinnunen haluaa muistuttaa hyvinvointialueiden päättäjiä ja kuntapäättäjiä siitä, että leikkaukset sosiaali- ja terveydenhuoltoon sekä varhaiskasvatuksen ja sivistystoimen kustannuksiin ovat suoria leikkauksia heikommassa asemassa olevilta, lapsilta ja myös tulevaisuudelta.
SuPerin Inberg huolissaan HUSin henkilöstövähennyksistä: Henkilökunnan jaksamisesta on huolehdittava28.11.2024 15:57:34 EET | Tiedote
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja Päivi Inberg ilmaisee huolensa HUS-yhtymän ilmoittamista yt-neuvotteluiden tuloksista. HUSn ilmoituksen mukaan hoitohenkilökunnasta vähennetään 2,4 prosenttia. – Henkilöstövähennykset tulevat kuormittamaan jo valmiiksi kovan paineen alla työskenteleviä hoitajia, Inberg huomauttaa.
SuPerin edustajisto on huolissaan hyvinvointialueiden säästötoimista28.11.2024 11:06:02 EET | Tiedote
Hyvinvointialueiden säästötoimet uhkaavat merkittävästi lakisääteisten palvelujen saatavuutta ja aiheuttavat hoitajille epävarmuutta toimeentulosta. - Poliitikkojen on varmistettava riittävä rahoitus hyvinvointialueille, jotta ne voivat tarjota laadukkaita palveluja ilman jatkuvia säästöpaineita, SuPerin edustajiston puheenjohtaja Katja Kinnunen vaatii.
Pääsopijajärjestöt SOTE, JUKO ja JAU vaativat HUSia huolehtimaan työnantajavelvoitteista ja noudattamaan Suomen lakia – HUS ei noudata irtisanomisjärjestystä, vaatinut työntekijää itse irtisanoutumaan26.11.2024 13:00:00 EET | Tiedote
Pääsopijajärjestöt SOTE, JUKO ja JAU vaativat yhteisessä kannanotossaan HUSia huolehtimaan työnantajavelvoitteistaan. SOTEen kuuluvat ammattijärjestöt Tehy ja SuPer, JAU:hun kuuluvat ammattijärjestöt JHL ja Jyty. JUKO edustaa HUSissa 18 ammattijärjestöä, mm. Lääkäriliittoa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme