SuPer muistuttaa hyvinvointialueita vastuista ja velvollisuuksista, jotka lainsäädäntö asettaa sote-palvelujen tuottamiselle
Hyvinvointialueiden edustajat ovat laatineet laajoja leikkauslistoja, joilla on merkittäviä vaikutuksia palvelujen saatavuuteen, saavutettavuuteen ja henkilöstön asemaan. – Nopeasti kasatut leikkauslistat eivät paranna sote-sektorin vakavaa henkilöstöpulaa eivätkä nosta alan houkuttelevuutta turvallisena ja hyvänä työpaikkana, SuPerin puheenjohtaja Päivi Inberg sanoo.

– Sote-uudistuksen tavoitteet, kuten alueiden välinen tasa-arvo, palvelujen turvaaminen ja hyvinvoinnin edistäminen, ovat palveluverkon supistusten jälkeen entistä kaukaisempia.
SuPer haluaa muistuttaa hyvinvointialueita vastuista ja velvollisuuksista, jotka lainsäädäntö asettaa sote-palvelujen tuottamiselle. Esimerkiksi vanhuspalvelulain mukaan ympärivuorokautisessa hoidossa on vielä oltava vähintään 0,65 hoitajaa asiakasta kohden. – Henkilöstömitoituksen tulee kuitenkin olla todellisen tarpeen mukainen. Tarve on useimmissa yksiköissä laissa määriteltyä vähimmäismitoitusta suurempi. Hallituksen esittämä 0,6:n henkilöstömitoitus on täysin riittämätön ja kehotankin työnantajia nostamaan henkilöstömäärän tasolle, jolla voidaan toteuttaa hyvää ja turvallista hoitoa, Inberg sanoo.
Palveluverkon karsimisen vaikutukset
Asiakkaat ja kustannukset: Kotihoidon asiakasmäärät kasvavat merkittävästi ympärivuorokautisten palveluasumispaikkojen vähentämisen ja väestön ikääntymisen vuoksi. Tämä lisää kuljetustarpeita ja hätäpuheluita, mikä kasvattaa kustannuksia.
Henkilöstö: Lakkautettavien palvelupisteiden henkilöstön halukkuus siirtyä uusiin toimipaikkoihin on epävarmaa. Pitkät työmatkat ja julkisen liikenteen puuttuminen voivat johtaa työntekijöiden siirtymiseen pois sote-sektorilta, mikä pahentaa työvoimapulaa.
Omaiset: Palveluasumispaikkojen vähentäminen siirtää asiakkaita kauemmas omaisistaan, mikä vaikeuttaa vierailuja ja lisää hoitolaitosten palvelutarpeita.
Palvelujen keskittäminen voi olla kustannussäästö, jos pääsy palvelujen piiriin on mahdollista. Tämä edellyttää kattavaa ja toimivaa julkista liikennettä sekä henkilöstön sitoutumista. – Henkilöstölle aiheutuvista kustannuksista ja haitoista tulee neuvotella paikallisten pääluottamusmiesten kanssa, Inberg muistuttaa.
– Palveluverkon keskittämisestä syntyvistä säästöistä hyvinvointialueille ei tule pysyviä. Myöhemmin syntyvät kalliimmat korjaavat kustannukset ja liikkumisen kasvusta aiheutuvat lisäkulut kohdistuvat asiakkaille, Kelalle ja henkilöstölle.
Lisätietoja: SuPerin puheenjohtaja Päivi Inberg, p. 040 705 9115
SuPer on Suomen suurin toisen asteen koulutettujen sote-ammattilaisten ja varhaiskasvatuksen hoitajien ammattiliitto.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Päivi InbergPuheenjohtaja
Puh:040 705 9115Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer ry
SuPer on Suomen suurin toisen asteen koulutettujen sote-ammattilaisten ja varhaiskasvatuksen hoitajien ammattiliitto.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer
Hallituksen sakset kotihoitoa tarvitsevien vanhusten ja heidän hoitajiensa kimpussa28.3.2025 09:07:16 EET | Tiedote
Hallituksen esittämät säästötoimet kotihoidon palvelujen osalta pahentavat sekä palveluja tarvitsevien vanhusten että heidän hoitajiensa tilannetta. Kotihoidon palveluja saavat vanhukset ovat entistä huonokuntoisempia, eikä heidän palvelujaan voi enää parantaa digipalveluja lisäämällä hallituksen toivomalla tavalla. Tabletit, turvarannekkeet, lääke- ja ruoka-automaatit ovat jo monissa paikoissa käytössä, mutta ne eivät voi korvata hoitajaa, painottaa Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja Päivi Inberg.
SuPerin Inberg: Vanhusten turvallisuus vaarantuu liian alhaisella henkilöstömitoituksella21.3.2025 09:58:20 EET | Tiedote
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja Päivi Inbergin mukaan vanhustenhoidon henkilöstömitoitusta on nostettava useimmissa vanhustenhoitoyksiköissä nykyisestä 0,6 minimitasosta, jotta voidaan turvata sekä vanhusten että hoitohenkilökunnan turvallisuus. THL:n arvioiden mukaan muistisairaiden vanhusten määrä on kasvussa, mikä lisää hoidon vaativuutta ja resurssitarpeita.
Tehy ja SuPer: Työolojen tasa-arvoa tulee lisätä myös tällä neuvottelukierroksella – lyhyempi työaika yötyötä tekeville11.3.2025 11:15:00 EET | Tiedote
Tehy ja SuPer sekä muut pääsopijajärjestöt aloittavat tänään työ- ja virkaehtosopimusneuvottelut Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n kanssa. Neuvottelujen piirissä on yhteensä noin puoli miljoonaa työntekijää.
SuPerin Inberg: Vanhustenhoidon ongelmia ei saa enää ohittaa25.2.2025 12:11:47 EET | Tiedote
Suomessa vanhustenhoidon palveluista on säästetty määrätietoisesti jo ainakin 15 vuotta, mikä on johtanut palvelujen heikentymiseen. Yhä useampi ikääntynyt jää ilman tarvitsemiaan vanhustenhoidon palveluita ympärivuorokautisessa hoidossa ja kotihoidossa. – Hoitoalan ongelmat ovat ratkaistavissa, jos poliittisilla päättäjillä on siihen halua, huomauttaa SuPerin puheenjohtaja Päivi Inberg. – Tilanne on jo kauan ollut huolestuttava.
SuPerin Inberg: Sote-alan säästötoimet ja henkilöstön irtisanomiset heikentävät alan veto- ja pitovoimaa14.2.2025 05:00:00 EET | Tiedote
SuPerin puheenjohtaja Päivi Inberg on huolissaan lähihoitajien työttömyydestä. Kansalaisten hoidon tarve on kasvanut väestön ikääntymisen vuoksi, mutta sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksia karsitaan merkittävästi heikentämällä palvelujen saatavuutta ja laatua. SuPer ei hyväksy säästötoimia, joilla vaarannetaan kansalaisten perusoikeuksien toteutuminen. MTV uutisten mukaan (12.2.) HUS Labissa ei jatketa 500 henkilön määräaikaisuutta, ja toimet kohdistuvat suoraan potilastyötä tekeviin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme