”Olemme pettyneitä ja suivaantuneita” – miksi hallitus haluaa ajaa lakiesityksellään opettajat palkkakuoppaan?
Hallitus antoi tänään esityksensä eduskunnalle OAJ:n vastustamasta vientimallilaista. Lakimuutoksen tavoitteena on, että vientialat määrittävät palkankorotuskaton kaikille aloille. Koska hallitus haluaa puuttua palkkaneuvotteluihin, poliitikkojen on jatkossa otettava kantaa, mikä on oikea palkankorotustaso esimerkiksi opettajille, OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto sanoo.
Hallitus ei juuri tehnyt muutoksia vientimalliesitykseensä, vaikka sitä on OAJ:n lisäksi kritisoinut niin oikeuskansleri, tasa-arvovaltuutettu kuin lainsäädännön arviointineuvostokin.
– Olemme pettyneitä ja suivaantuneita siitä, että hallitus vie vientimalliesityksensä eduskuntaan. Laki tulee aiheuttamaan tulkintariitoja ja todennäköisesti lisää työrauhahäiriöitä. Nythän ei säädetä nykytilannetta lakiin, vaan valtakunnansovittelijan ja sovittelulautakunnan toimivaltaa aidosti rajoitetaan ja sovittelijan puolueettomuus murenee, OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto sanoo.
Murron mukaan vientimallilaki johtaa siihen, että valtakunnansovittelijan sijaan jatkossa rakennetaan muita työriidan ratkaisumekanismeja.
Lain vaikutukset näkyvät monella tavalla
Lakiesityksellä puututaan sopimusvapauteen merkittävällä tavalla.
– Lakiesityksen tavoitteena on, että yksityisen sektorin vientialat määrittäisivät palkankorotuskaton kaikille aloille. Jos lailla ei haluta rajoittaa muiden alojen palkkaneuvotteluja ja esimerkiksi opettajien palkkakehitystä, miksi laki sitten tarvitaan ja mitä sillä tavoitellaan. Tähän haluamme selkeän vastauksen, Murto vaatii.
Lain vaikutukset näkyvät tulevaisuudessa myös vaaleissa.
– Emme toivoneet emmekä halunneet palkkavaaleja, mutta vientimallilaki ajaa meidät siihen. Opettajat ja koko opetus- ja tutkimusalan työntekijät ansaitsevat oikeudenmukaisen palkkakehityksen, Murto linjaa.
Kuilu sukupuolten välisissä palkkaeroissa kasvaa
Hallituksella on samaan aikaan käynnissä ohjelma, jonka tavoitteena on sukupuolten välisen palkkaeron kaventaminen.
– Vientimallilaki on täysin ristiriidassa samapalkkaisuusohjelman tavoitteen kanssa. Lakimuutoksella hallitus ajaa naisvaltaiset alat, kuten opettajat, pysyvään palkkakuoppaan vientialoihin nähden. Tämä osoittaa ikävää arvostuksen puutetta opettajille, jotka kouluttavat kaikki osaajat työmarkkinoille, myös vientialoille, Murto toteaa.
Julkisen talouden haasteet eivät ratkea vientimallilailla
OAJ on tietoinen ja ymmärtää hyvin julkisen talouden haasteet. Isoa ongelmaa ei ratkaista vientimallilailla.
– Vuoden 2022 kunta-alan palkkaohjelma ei ole julkisen talouden velkaantumisen syy, eikä vientimallilaki myöskään julkista taloutta tervehdytä. Nyt pitäisi pystyä katsomaan isoa kokonaisuutta talous- ja tuottavuuskasvun ratkaisemiseksi. Niiden kannalta juuri koulutus, osaaminen ja tki ovat välttämättömiä ajureita, joihin tulee panostaa pitkäjänteisesti, Murto sanoo.
Yhteyshenkilöt
Katarina MurtoPuheenjohtajaOAJ
Puh:+358 50 568 9188katarina.murto@oaj.fiOpetusalan Ammattijärjestö OAJ on työmarkkinajärjestö, joka valvoo koulutus-, kasvatus- ja tutkimusalan ammattilaisten etuja aina varhaiskasvatuksesta aikuiskoulutukseen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry
OAJ:n kysely: Neljä viidesosaa kuntapäättäjistä pystyy vaikuttamaan kuntansa kasvatus- ja koulutusasioihin21.11.2024 12:39:18 EET | Tiedote
Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n kysely paljastaa, että kuntapäättäjillä on paljon valtaa oman kuntansa koulutusasioihin. Kyselyn mukaan 59 prosenttia kuntapäättäjistä on valmiita karsimaan kouluverkkoa, jos sillä voitaisiin tarjota nykyistä parempi opetuksen laatu ja saatavuus. OAJ tarjoaa medialle valmiin liitteenä olevan paketin vaalikoneiden rakentamiseen ja vaaliuutisoinnin suunnitteluun.
Medborgarna stöder inte exportmodellen – endast 26 procent understöder lagen13.11.2024 14:00:00 EET | Pressmeddelande
Regeringens föreslagna exportmodell får inte medborgarnas stöd. Enligt Aula Researchs undersökning understöder bara 26 procent av finländarna lagen. I stället vill man behålla möjligheten att korrigera lärarnas löneutveckling i förhållande till exportbranscherna.
Vientimallilaki ei saa kansan tukea – vain 26 prosenttia kannattaa lakia13.11.2024 14:00:00 EET | Tiedote
Hallituksen ajamalle vientimallille ei ole kansan tukea. Aula Researchin kyselytutkimuksen mukaan vain 26 prosenttia suomalaisista kannattaa lakia. Sen sijaan mahdollisuus korjata opettajien palkkakehitys vientialoihin nähden halutaan säilyttää.
Ammattikorkeakoulujen työtehtävät ovat eriytymässä31.10.2024 10:00:00 EET | Tiedote
Ammattikorkeakoulujen opiskelijamäärä on kasvanut ja opetushenkilöstön määrä pienentynyt samalla, kun hallinnollinen työ ja kilpailu rahoituksesta ovat lisääntyneet. Ammattikorkeakoulujen henkilöstö kokee silti työnsä merkityksellisenä ja ammattikorkeakoulut hyvinä työpaikkoina. Tulokset selviävät 31.10. julkaistusta Haaga-Helia ammattikorkeakoulun ja Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n yhteisestä Kiviä ja keitaita 4.0 -tutkimusraportista.
Kutsu julkistustilaisuuteen: Mitä kuuluu ammattikorkeakoulu?21.10.2024 16:32:13 EEST | Kutsu
Kiviä ja keitaita 4.0 on vuonna 2009 käynnistetyn ammattikorkeakoulujen arkea kartoittavan julkaisusarjan neljäs osa. Sen tulokset julkistetaan torstaina 31.10. klo 9.00–10.30 Helsingissä Lasipalatsissa. Tarjolla on aamupalaa klo 8.30 lähtien.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme