”Olemme pettyneitä ja suivaantuneita” – miksi hallitus haluaa ajaa lakiesityksellään opettajat palkkakuoppaan?
Hallitus antoi tänään esityksensä eduskunnalle OAJ:n vastustamasta vientimallilaista. Lakimuutoksen tavoitteena on, että vientialat määrittävät palkankorotuskaton kaikille aloille. Koska hallitus haluaa puuttua palkkaneuvotteluihin, poliitikkojen on jatkossa otettava kantaa, mikä on oikea palkankorotustaso esimerkiksi opettajille, OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto sanoo.

Hallitus ei juuri tehnyt muutoksia vientimalliesitykseensä, vaikka sitä on OAJ:n lisäksi kritisoinut niin oikeuskansleri, tasa-arvovaltuutettu kuin lainsäädännön arviointineuvostokin.
– Olemme pettyneitä ja suivaantuneita siitä, että hallitus vie vientimalliesityksensä eduskuntaan. Laki tulee aiheuttamaan tulkintariitoja ja todennäköisesti lisää työrauhahäiriöitä. Nythän ei säädetä nykytilannetta lakiin, vaan valtakunnansovittelijan ja sovittelulautakunnan toimivaltaa aidosti rajoitetaan ja sovittelijan puolueettomuus murenee, OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto sanoo.
Murron mukaan vientimallilaki johtaa siihen, että valtakunnansovittelijan sijaan jatkossa rakennetaan muita työriidan ratkaisumekanismeja.
Lain vaikutukset näkyvät monella tavalla
Lakiesityksellä puututaan sopimusvapauteen merkittävällä tavalla.
– Lakiesityksen tavoitteena on, että yksityisen sektorin vientialat määrittäisivät palkankorotuskaton kaikille aloille. Jos lailla ei haluta rajoittaa muiden alojen palkkaneuvotteluja ja esimerkiksi opettajien palkkakehitystä, miksi laki sitten tarvitaan ja mitä sillä tavoitellaan. Tähän haluamme selkeän vastauksen, Murto vaatii.
Lain vaikutukset näkyvät tulevaisuudessa myös vaaleissa.
– Emme toivoneet emmekä halunneet palkkavaaleja, mutta vientimallilaki ajaa meidät siihen. Opettajat ja koko opetus- ja tutkimusalan työntekijät ansaitsevat oikeudenmukaisen palkkakehityksen, Murto linjaa.
Kuilu sukupuolten välisissä palkkaeroissa kasvaa
Hallituksella on samaan aikaan käynnissä ohjelma, jonka tavoitteena on sukupuolten välisen palkkaeron kaventaminen.
– Vientimallilaki on täysin ristiriidassa samapalkkaisuusohjelman tavoitteen kanssa. Lakimuutoksella hallitus ajaa naisvaltaiset alat, kuten opettajat, pysyvään palkkakuoppaan vientialoihin nähden. Tämä osoittaa ikävää arvostuksen puutetta opettajille, jotka kouluttavat kaikki osaajat työmarkkinoille, myös vientialoille, Murto toteaa.
Julkisen talouden haasteet eivät ratkea vientimallilailla
OAJ on tietoinen ja ymmärtää hyvin julkisen talouden haasteet. Isoa ongelmaa ei ratkaista vientimallilailla.
– Vuoden 2022 kunta-alan palkkaohjelma ei ole julkisen talouden velkaantumisen syy, eikä vientimallilaki myöskään julkista taloutta tervehdytä. Nyt pitäisi pystyä katsomaan isoa kokonaisuutta talous- ja tuottavuuskasvun ratkaisemiseksi. Niiden kannalta juuri koulutus, osaaminen ja tki ovat välttämättömiä ajureita, joihin tulee panostaa pitkäjänteisesti, Murto sanoo.
Yhteyshenkilöt
Katarina MurtoPuheenjohtajaOAJ
Puh:+358 50 568 9188katarina.murto@oaj.fiOpetusalan Ammattijärjestö OAJ on työmarkkinajärjestö, joka valvoo koulutus-, kasvatus- ja tutkimusalan ammattilaisten etuja aina varhaiskasvatuksesta aikuiskoulutukseen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry
OAJ:s enkät: Lärarna fördömer förslaget om att flytta skolelevernas sommarlov18.3.2025 14:00:00 EET | Pressmeddelande
Enligt OAJ:s färska medlemsenkät motsätter sig majoriteten av lärarna att sommarlovet skulle flyttas fram. Det skulle innebära en enorm förändring för hela utbildningssektorn och försämra orken i arbetet och läranderesultaten.
OAJ:n kysely: Opettajat tyrmäävät ehdotuksen koululaisten lomien siirrosta18.3.2025 14:00:00 EET | Tiedote
OAJ:n tuoreesta jäsenkyselystä selviää, että valtaosa opettajista ei kannata kesälomien siirtoa. Siirto tarkoittaisi koko koulutussektorille valtavaa muutosta ja vaikuttaisi heikentävästi työssä jaksamiseen ja oppimistuloksiin.
Undervisning och stöd till unga har försämrats – nedskärningarna inom yrkesutbildningen drabbade också unga, avslöjar OAJ-enkät10.3.2025 07:45:00 EET | Pressmeddelande
Regeringens nedskärningar inom yrkesutbildningen påverkar direkt de unga som omfattas av läroplikten, visar en enkät riktad till OAJ:s förtroendemän vid yrkesläroanstalter. Nedskärningarna syns i form av mindre undervisning och stöd i nästan alla de läroanstalter som deltog i undersökningen. Uppsägningar har i stor utsträckning gällt lärare.
Ammatillisen koulutuksen leikkaukset osuivat myös nuoriin, paljastaa OAJ:n kysely10.3.2025 07:45:00 EET | Tiedote
Hallituksen ammatilliseen koulutukseen kohdistamat leikkaukset heijastuvat suoraan oppivelvollisiin nuoriin, selvisi OAJ:n ammatillisten oppilaitosten luottamusmiehille tekemästä kyselystä. Leikkaukset näkyvät nuorten saaman opetuksen ja tuen vähenemisenä lähes kaikissa kyselyyn vastanneissa oppilaitoksissa. Leikkausten myötä tehdyt irtisanomiset ovat kohdistuneet valtaosin opettajiin.
Oppimisen tuen uudistus sakkaa kunnissa, kertoo tuore rehtorikysely – ”Tämä on sadan miljoonan euron kysymys”20.2.2025 05:00:00 EET | Tiedote
Oppimisen ja koulunkäynnin tuen uudistus esi- ja perusopetuksessa on hallituskauden merkittävin koulutuspoliittinen satsaus. Uudistuksen on määrä astua voimaan elokuussa. Silti vasta kolmannes rehtoreista tietää, että hänen koulunsa saa ensi lukuvuodeksi lisärahoitusta uudistuksen toteuttamiseen. Myös hallituksen lupaamat lisätunnit uhkaavat paikoin jäädä toteutumatta, kertoo OAJ:n tuore kysely.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme