Rikligt med områden lämpliga för marktäkt har identifierats i två österbottniska landskap (Södra Österbotten och Österbotten)
Projektet för uppdatering av samordningen av grundvattenskydd och stenmaterialförsörjning (2021–2023), dvs. POSKI-projektet i landskapen Österbotten och Södra Österbotten, har slutförts och sammandragsrapporten och andra utredningar som gjorts i samband med projektet är öppna och tillgängliga för alla.
Ett centralt resultat av utredningen är att områden som är lämpliga för berg- och stenmaterialtäkt i Österbotten och Södra Österbotten har anvisats på kartan så att de har samordnats på ett hållbart sätt med annan markanvändning och framtida behov. Allmänt konstateras att framtiden för stenmaterialtäkt i Österbotten och Södra Österbotten grundar sig enligt den nationella trenden på att använda stenmaterial ur berg. På basis av utredningarna i projektet finns ingen brist på bergsområden som är lämpliga för täktverksamhet i dessa landskap. Men det allra hårdaste materialet exempelvis för järnvägsinfrastruktur bör dock användas sparsamt och endast för faktiska behov. I Österbotten finns de rikligaste bergmaterialreserverna i Kristinestad och i Södra Österbotten urskiljer sig på motsvarande sätt exempelvis Alavus, Seinäjoki och Etseri som de stenmaterialrikaste kommunerna.
Förändringarna i bland annat områdesanvändningsplanerna och stenmaterialförbrukningen som skett efter det första POSKI-projektet på 1990-talet har förändrat möjligheterna att utnyttja områden med jungfruliga jordmaterial och behovet av stenmaterial. Därför ansågs att det behövs en uppdatering av gränserna och klassificeringen av områden som är lämpliga för marktäkt. Målet för projektet var att skapa en övergripande bild av stenmaterialbehoven i Österbotten och Södra Österbotten samt att göra upp en långsiktig plan i syfte att inrikta verksamheten med hänsyn till ett hållbart nyttjande av naturresurserna. Det centrala syftet med projektet har varit att samordna de områden som lämpar sig för stenmaterialförsörjning med målen för annan markanvändning. Rent konkret har man framskridit genom att klassificera de områden som innehåller berg- och jordmaterial i tre kategorier (M = områden som lämpar sig för marktäkt; O = områden som delvis lämpar sig för marktäkt; E = områden som inte lämpar sig för marktäkt). När resultaten tolkas bör man dock beakta att klassificeringen av områdena till karaktären är rekommenderande och den har ingen rättslig verkan som grundar sig på lag.
Under projektet genomfördes två separata utredningar 1) Naturstenmaterial och ersättande återvunnet material – användning och behovsprognos samt 2) Österbottens och Södra Österbottens stenmaterialutredning i anslutning till POSKI-uppdateringsprojektet. För grundvattenskyddets del utnyttjades omklassificeringen av grundvattenområden som gjordes i de österbottniska landskapen 2017–2021. Dessutom har en separat rapport utarbetats över natur- och landskapsinventeringarna som har gjorts under POSKI-projektet. I sammandragsrapporten över projektets resultat behandlas de viktigaste resultaten av de ovan nämnda utredningarna samt bakgrundsinformation om huvuddragen hos jordmånen och berggrunden, vattenförsörjningen och grundvattenskyddet i undersökningsområdet, uppgifter om jord- och bergmaterial, beaktande av naturskyddet i täktverksamhet samt huvudprinciperna för POSKI-klassificeringen.
Vid sidan av sammandragsrapporten har det också gjorts en öppen webbaserad berättelsekarta, i vilken projektets material kan granskas på kartan och resultaten laddas ner för användning som geodatamaterial.
NTM-centralen i Södra Österbotten har lett projektet som inleddes år 2021 och partners i projektet har varit representanter för Södra Österbottens förbund och Österbottens förbund. Projektet finansieras huvudsakligen av miljöministeriet och även Södra Österbottens förbund och Österbottens förbund har deltagit i finansieringen av projektet. Du kan läsa mer om POSKI-projektets resultat i
Andra separata utredningar i anslutning till projektet finns exempelvis på Södra Österbottens förbunds sida med
- Utredningar som hör samman med Södra Österbottens landskapsplan 2050 (på finska, epliitto.fi)
Kontakter
Olli-Matti Kärnä (NTM-centralen i Södra Österbotten), tfn 0295 027 031
Länkar
- Österbottens och Södra Österbottens POSKI-utredning 2021–2023 : Projektet Samordning av grundvattenskyddet och stenmaterialförsörjningen (doria.fi)
- Berättelsekarta - Samordning av grundvattenskyddet och stenmaterialförsörjning (arcgis.com)
- Södra Österbottens förbunds utredningar för landskapsplanen 2050 (på finska, epliitto.fi)
Om oss
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15
0295 027 500
http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.
ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset
NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.
NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna
Andra språk
Följ Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Översvämningarna i de österbottniska landskapen börjar sjunka undan (Landskapen i Österbotten)27.11.2024 11:46:08 EET | Pressmeddelande
Översvämningarna som förekommit under de senaste dagarna i de österbottniska landskapen har börjat minska. Under tisdagen nåddes flödestoppen i Lappfjärds å, Tjöck å och Närpes å. Under onsdagen väntas flödestoppen nås i Malax å och i Toby–Laihela å.
Pohjalaismaakuntien tulvat lähtemässä laskuun (Pohjalaismaakunnat)27.11.2024 11:46:08 EET | Tiedote
Viime päivien tulvat pohjalaismaakunnissa ovat laskusuunnassa. Tulvahuiput saavutettiin tiistain aikana Lapväärtin-Isojoella, Teuvanjoella ja Närpiönjoella. Keskiviikon aikana tulvahuippunsa saavuttavat Maalahdenjoki ja Laihianjoki.
Med gemensam österbottnisk kraft mot naturpositiva landskap – uppgörandet av ett LUMO-program för Österbotten och Södra Österbotten har påbörjats (Österbotten och Södra Österbotten)27.11.2024 10:00:00 EET | Pressmeddelande
NTM-centralen i Södra Österbotten påbörjar i samarbete med Södra Österbottens förbund och Österbottens förbund arbetet med att göra upp en regional genomförandeplan för den biologiska mångfalden, ett LUMO-program, för Österbotten och Södra Österbotten. LUMO-programmet är ett gemensamt verktyg för att mota utarmningen av den biologiska mångfalden.
Yhteisin pohjalaisvoimin kohti luontopositiivisia maakuntia - LUMO-ohjelman laadinta on käynnistynyt Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan alueilla (Pohjanmaa ja Etelä-Pohjanmaa)27.11.2024 10:00:00 EET | Tiedote
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on yhteistyössä Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan liittojen kanssa käynnistämässä alueellisen luonnon monimuotoisuuden toimeenpanosuunnitelman, eli LUMO-ohjelman, laadinta Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan maakuntien alueelle. LUMO-ohjelma on yhteinen työkalu alueen toimijoille luontokadon hillitsemisessä.
Flödestopparna i de österbottniska landskapen nås under de närmaste dagarna (landskapen i Österbotten)26.11.2024 16:44:01 EET | Pressmeddelande
Under måndagen blev vädret varmare och det regnade, vilket fick snön att börja smälta. Som en följd av detta har vattenståndet i åarna söder om Vasa stigit snabbt och vattenföringen har blivit mångdubbelt större under det senaste dygnet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum