EMBARGO 8.10.2024 klo 21:00 / Tutkimus: Sikeästi nukuttu yö ja kova treeni näkyivät aivoissa jopa kahden viikon päästä
Aalto-yliopiston tutkija mittasi itseään kuukausien ajan aivokuvantamisella ja puettavilla älylaitteilla. Unen, liikunnan, sykkeen ja mielialan vaikutukset, niin hyvät kuin huonotkin, voivat näkyä aivoissa jopa yli kaksi viikkoa.
Aalto-yliopiston ja Oulun yliopiston tutkijat seurasivat yhden ihmisen arkea viiden kuukauden ajan aivokuvausten, puettavien älylaitteiden sekä älypuhelintietojen avulla. Tutkimus oli osa Aalto-yliopiston tutkija Ana Trianan väitöskirjatyötä. Triana oli samalla oman tutkimuksensa kohde.
“Halusimme tutkimuksessa tarkastella yksittäisiä tapahtumia pidempää ajanjaksoa. Ympäristö ja kokemukset muokkaavat käyttäytymistä ja mielentilaa jatkuvasti. Tiedämme kuitenkin vain vähän siitä, miten monimutkaisten aivoverkostojen toiminnalliset yhteydet reagoivat ympäristön, fysiologian ja käyttäytymisen muutoksiin päivien tai kuukausien aikana”, Triana kuvailee.
Tutkimuksessa havaittiin, että aivot eivät reagoi jokapäiväiseen elämään vain välittöminä, yksittäisiin tilanteisiin yhteydessä olevina sykäyksinä. Sen sijaan aivotoiminta heijastelee unirytmiä, fyysistä aktiivisuutta, mieliala ja hengitystaajuutta vielä useiden päivien ajan. Niinpä viime viikolla tehty treeni tai levottomasti nukuttu yö voi yhä tälläkin viikolla vaikuttaa aivoihin ja siten myös tarkkaavaisuuteen, ajatteluun ja muistiin.
Tutkimus paljasti myös vahvan yhteyden sydämen sykevälivaihtelun ja aivojen kytkeytyvyyden välillä, etenkin levon aikana. Tämä viittaa siihen, että kehoa rentouttavat keinot, kuten esimerkiksi erilaiset stressinhallintatekniikat, saattavat ohjata aivoalueiden kytkeytymistä toisiinsa silloinkin, kun ihminen ei aktiivisesti keskity johonkin tehtävään.
Fyysisen aktiivisuuden havaittiin myös vaikuttavan myönteisesti aivojen eri alueiden keskinäiseen vuorovaikutukseen. Tämä saattaa taas vaikuttaa esimerkiksi muistiin ja kognitiiviseen joustavuuteen, eli kykyyn muunnella omaa ajattelua ja toimintaa ympäristön ja tilanteen mukaan.
Tutkijat havaitsivat aivotoiminnassa kaksi erilaista vastemallia: lyhytaikaisen, alle seitsemän päivää kestävän aallon, ja toisaalta pitkäaikaisen, jopa viidentoista päivän mittaisen aallon. Ensin mainittu kuvastaa nopeaa sopeutumista kuten sitä, miten aivot palautuvat nopeahkosti huonon unen vaikutuksista keskittymiseen. Pitkäaikainen aalto viittaa asteittaisiin ja kestävämpiin vaikutuksiin erityisesti tarkkaavaisuuteen ja muistiin liittyvillä alueilla.
Askel kohti yksilöllistä mielenterveyshoitoa
Tutkimus on poikkeuksellinen, sillä aivotutkimuksessa ei yleensä seurata koehenkilöä päivien tai viikkojen ajan. Kahdesti viikossa tehtävistä aivokuvantamismittauksista sekä älylaitteista saatuja tietoja täydennettiin mielialakyselyiden tuloksilla.
”Puettavan teknologian käyttö oli tutkimuksessa ratkaisevan tärkeää. Aivoskannaukset ovat hyödyllisiä, mutta puolen tunnin tilannekuva paikallaan makaavasta henkilöstä kertoo vain vähän. Aivot eivät toimi eristyksissä”, Triana sanoo.
Tutkijat toivovat, että tällainen innovatiivinen lähestymistapa inspiroi tulevia tutkimuksia. Kun aivoista saatuja tietoja yhdistetään arkielämään, esimerkiksi mielenterveyshoitoa voidaan yksilöllistää.
”Meidän on tuotava arkielämän tietoja laboratorioon, jotta saamme kokonaiskuvan siitä, miten tottumuksemme muokkaavat aivoja. Lähestymistapamme auttaa ymmärtämään aivojen toimintaa hyvin hienovaraisesti ”, sanoo neurotieteen tutkija Nick Hayward.
Tutkimuksesta voi olla jatkossa hyötyä myös potilastutkimuksessa. Aivojen toiminnallisten muutosten reaaliaikainen seuranta voi auttaa havaitsemaan erilaisten neurologisten häiriöiden hienovaraisia merkkejä jo varhaisessa vaiheessa.
”Aivotoiminnan seurannan yhdistäminen muihin fysiologisiin ja ympäristöä kartoittaviin tietoihin voisi mullistaa yksilöllisen terveydenhuollon ja avata mahdollisuuksia varhaisemmalle puuttumiselle ja paremmille tuloksille esimerkiksi mielenterveysongelmien hoidossa”, Triana sanoo.
Tulokset julkaistaan PLOS Biology -lehdessä 8. lokakuuta klo 21:00.
Linkki artikkeliin (linkki toimii vasta embargon poistumisen jälkeen)
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ana TrianaTutkija, Aalto-yliopisto
Puh:050 464 7723ana.trianahoyos@aalto.fiJuha SalmitaivalProfessori, Oulun yliopisto
juha.salmitaival@oulu.fiKuvat
Linkit
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aalto-yliopisto
Tutkijoiden tavoitteena on korjata kvanttivirheet huoneenlämmön sijaan superkylmässä lämpötilassa19.12.2024 08:02:28 EET | Tiedote
Professori Mikko Möttönen on saanut Jane ja Aatos Erkon säätiöltä kolmevuotisen apurahan kvanttivirheiden korjaamiseksi. Hänen tutkimusryhmänsä kehittää ratkaisua, jonka avulla mikroaaltopulssit voidaan jatkossa pitää millikelvinin eli -273 asteen lämpötilassa.
Nimitys: Tiina Alahuhta-Kasko Aalto-yliopiston hallituksen jäseneksi5.12.2024 11:10:15 EET | Tiedote
Aalto-yliopiston akateemisten asiain komitea on valinnut kauppatieteiden maisteri Tiina Alahuhta-Kaskon yliopiston hallituksen uudeksi jäseneksi 1.1.2025 alkaen. Hallituksen jäsenten kausi on kolmevuotinen. Alahuhta-Kasko on Marimekko Oyj:n toimitusjohtaja ja toiminut yhtiössä erilaisissa johtotehtävissä vuodesta 2005 alkaen. Tiina Alahuhta-Kasko tuo Aalto-yliopiston hallitukseen laajaa käytännön kokemusta liike-elämästä ja johtamisesta sekä monialaisesta yritys-yliopisto-yhteistyöstä ja erityisesti luovien alojen kytkemisestä liiketoimintaan. Tiina Alahuhta-Kaskolla on kauppatieteiden maisterin tutkinto Helsingin kauppakorkeakoulusta sekä CEMS Global Alliancen myöntämä CEMS Master in International Management -tutkinto. Hän on suorittanut johtamiskoulutusohjelmia Harvard Business Schoolissa sekä IMD Business Schoolissa. Hän toimii hallituksen jäsenenä muun muassa Finnairissa ja Climate Leadership Coalition -verkostossa. Hän on IMD Business Schoolin Foundation Boardin jäsen, Aalto-yliop
EMB. 4.12. klo 18.00: Miltä tunteiden kehokartat näyttivät muinoin ja nyt? Mesopotamiassa onnellisuus hohti paljon vahvemmin maksan alueella4.12.2024 18:00:00 EET | Tiedote
Tutkijat ovat analysoineet savitaulujen nuolenpäämerkeistä käännettyä ja digitoitua, jopa miljoona sanaa käsittävää muinaista tekstimassaa. Tavoitteena on jatkossa selvittää, ovatko jotkin tunneperäiset kehokokemukset ihmisille tyypillisiä ajasta, kielestä ja kulttuurista riippumatta.
Talvikki Hovatta ratkoo avaruusyhteisöä vuosikymmeniä askarruttanutta mysteeriä3.12.2024 13:00:00 EET | Tiedote
Metsähovin radio-observatorion uusi vastaanotin ja Euroopan tutkimusneuvoston myöntämä ERC-rahoitus mahdollistavat mustien aukkojen hiukkassuihkujen koostumuksen selvittämisen.
Kutsu: Kyberturva osaksi arkea -tilaisuuteen 3.12. klo 12–1527.11.2024 14:30:00 EET | Kutsu
Suomi on eurooppalaisen kyberturvan kehityksen kärjessä: Cyber Citizen -hankkeessa on kehitetty mobiilipeli ja oppimisportaali, jotka tuovat arjen kyberturvataidot kaikkien ulottuville.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme